اجلاس سران کشورهای جنوب اتحادیه اروپا موسوم به "یومد آتن 2016 " EUMed Summit Athens 2016 روز جمعه در آتن پایتخت یونان آغاز شد.

سید رضا میرطاهر- هدف این اجلاس ایجاد هماهنگی بین این کشورها قبل از برگزاری نشست سران اروپا در اواخر سپتامبر 2016 در براتیسلاو پایتخت اسلواکی است.

هماهنگی و ارائه طرح های جدید درباره اقتصاد، مهاجرت و امنیت در کشورهای اروپایی از دیگر اهداف این اجلاس است.

در این نشست روسای جمهوری قبرس و فرانسه، نخست وزیران ایتالیا، مالت، پرتغال، یونان و نماینده اسپانیا شرکت دارند.

اجلاس سران 7 کشور جنوبی عضو اتحادیه اروپا در آتن از اهمیت ویژه ای برخوردار است و "الکسیس سیپراس" نخست وزیر یونان درصدد گشودن جبهه ای از کشورهای جنوب اتحادیه اروپا علیه کشورهای شمالی این اتحادیه در آستانه نشست سران این نهاد اروپایی است.

در واقع هدف از تشکیل نشست سران کشورهای مدیترانه ای اتحادیه اروپا، رسیدگی، بررسی ویافتن راه حل هایی برای مسائلی است که کشورهای این منطقه با آنها دست به گریبان هستند.

این کشورها در حال حاضر با معضلات زیادی مواجه هستند که از جمله آنها می توان به ادامه بحران مالی و اقتصادی، بحران پناهجویان و نیز تشدید تهدیدات تروریستی اشاره کرد.

ادامه سیاست ریاضت اقتصادی در کشورهایی مانند یونان، پرتغال، ایتالیا و اسپانیا که خواسته کشورهای ثروتمند اتحادیه اروپا به ویژه آلمان است، باعث تشدید اوضاع بد اقتصادی این کشورها شده و شهروندان این کشورها را با معضلات زیادی مواجه کرده است.

با این حال به نظر می رسد این کشورها در برابر فشارهای تروئیکا (اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اروپا و صندوق بین المللی پول) که به شدت خواهان ادامه اجرای سیاست های ریاضتی هستند، چاره ای جز اجرای خواسته آن ندارند.

با این حال ادامه وضعیت کنونی صرفا موجب افزایش نارضایی عمومی در این کشورها به ویژه یونان شده است که الکسیس سیپراس نخست وزیر چپ گرای آن وعده توقف اجرای سیاست های ریاضتی را داده بود.

مساله دیگری که این کشورها به ویژه ایتالیا و یونان به منزله دروازه های ورودی اروپا با آن مواجه هستند ادامه سیل پناهجویانی است که از طریق مدیترانه و ترکیه خود را به این دو کشور می رسانند.

کشورهای شرکت کننده در اجلاس یومد آتن 2016 بر این باورند که با توجه به این که اکثر پناهجویان به این کشورها آمده اند واز این دو کشور راهی دیگر کشورهای اروپایی می شوند، لذا آنها به ویژه ایتالیا و یونان قادر به تامین هزینه های این پناهجویان نیستند و در عین حال ثبات وامنیت اجتماعی این کشورها با سیل پناهجویان به مخاطره افتاده است.

این کشورها خواهان توجه بیشتر دیگر کشورهای اتحادیه اروپا به این معضل بزرگ ونیز ارائه کمک های هر چه بیشتر مالی و غیر مالی به کشورهایی درگیر این مساله هستند.

گسترش اقدامات تروریستی نیز از جمله معضلات بزرگ کشورهای مدیترانه ای اتحادیه اروپا محسوب می شود که برخی از آنها به ویژه فرانسه بیش از دیگر کشورهای این منطقه با نتایج فاجعه بار این حملات که منجر به کشته شدن ده ها نفر از شهروندان آن شده است مواجه هستند.

ضمن این که چشم انداز ادامه این گونه حملات هم چنان وجود دارد، کما اینکه روز پنج شنبه پلیس فرانسه از دستگیری سه زن که قصد اقدامات تروریستی در پاریس داشتند خبر داد.

در مجموع 7 کشور مدیترانه ای اتحادیه اروپا از کشورهای این اتحادیه می خواهند که با رویکرد دیگری که آن را دیدگاه مدیترانه ای می خوانند مسائل را مورد توجه قرار داده و در عین حال همه کشورهای اتحادیه اروپا به صورت هماهنگ برای حل مسائل این کشورها اقدامات مقتضی را انجام دهند.