ایران پرس- وزارت دفاع ژاپن، افزایش چشمگیر و بی‌سابقه بودجه نظامی این کشور را در سال آینده خواستار شده است.

بودجه پیشنهادی وزارت دفاع ژاپن که روز جمعه منتشر شد، با رشد 2 و یک دهم  درصدی هزینه‌ها، تا سقف 5.3 تریلیون ین معادل 48 میلیارد دلار افزایش نشان می‌دهد.

از این مبلغ، 235 میلیارد ین برای خرید و نصب دو سامانه راداری و موشکی در نظر گرفته شده است که توسط شرکت لاکهید مارتین آمریکا ساخته می‌شود.

وزارت دفاع ژاپن همچنین قصد دارد شش فروند جنگنده اف- 35 رادارگریز را به‌ ارزش 91.6 میلیارد ین خریداری کند. در صورت تصویب بودجه پیشنهادی وزارت دفاع ژاپن، این هفتمین سال متوالی خواهد بود که این کشور بودجه دفاعی خود را افزایش می‌دهد.

دولت شینزوآبه، نخست وزیر ژاپن در حالی با افزایش بودجه دفاعی در صدد خرید تجهیزات نظامی پیشرفته از آمریکاست، که در ماه‌های اخیر با اجرای برنامه‌های تنش‌زدایی کره‌شمالی، اوضاع منطقه شرق آسیا و شبه جزیره کره آرام شده است.

ادامه همکاری‌های کره شمالی و کره‌جنوبی که از حمایت مردم این کشور نیز برخوردار است به نظر می‌رسد نه تنها با استقبال دولت توکیو مواجه نشده بلکه «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن را نیز نگران کرده است. زیرا دولت وی با بهانه قرار دادن تهدیدات موشکی و هسته‌ای کره‌شمالی درصدد ایجاد ارتشی قدرتمند است.

با توجه به اینکه قانون اساسی ژاپن دولت این کشور را از داشتن ارتش منع کرده است، شینزو آبه نخست وزیر ژاپن درصدد است مردم ژاپن را برای اصلاح  قانون اساسی و ایجاد ارتش قدرتمند متقاعد کند.

 

همه پرسی اصلاح قانون اساسی ژاپن قرار است در سال 2020 برگزار شود و تردیدی نیست ایجاد آرامش در منطقه مانع از رای مثبت مردم ژاپن به اصلاح قانون اساسی و ایجاد ارتش از سوی دولت ژاپن خواهد شد. زیرا رویکرد نظامی دولت ژاپن نه تنها مردم این کشور بلکه کشورهای منطقه را نیز نگران تبعات آن کرده است.

«یانگ یوجون» کارشناس مسائل نظامی معتقد است، «کشورهای منطقه از جمله چین نگران سیاست‌های نظامی گرایانه دولت ژاپن هستند، که با حمایت‌های آمریکا دنبال می شود. کشورهای همسایه ژاپن می خواهند از نیات واقعی دولت توکیو از افزایش بودجه دفاعی آگاه شوند.»

با توجه به روحیه توسعه‌طلبی ارتش امپراتوری ژاپن که در سال‌های قبل از جنگ جهانی دوم اقدام به کشورگشایی می‌کرد افزایش بودجه دفاعی ژاپن نگرانی‌های زیادی را درمنطقه ایجاد می کند. علاوه براین؛ تشدید تنش میان چین و آمریکا باعث شده است واشنگتن با رویکرد نظامی دولت توکیو موافقت کند تا ژاپن به تنش‌های سیاسی و نظامی درمنطقه دامن بزند تا از این طریق بخش مهمی از بودجه سالانه چین به رقابت‌های تسلیحاتی و نظامی اختصاص یابد.

«اورا چونگ اینگ» کارشناس مسائل سیاسی معتقد است «دولت توکیو نباید با در نظر گرفتن ملاحظات نظامی خود توازن امنیتی در منطقه را برهم بزند، زیرا توسعه برنامه‌های نظامی دولت ژاپن و خریدهای کلان نظامی می‌تواند صلح و ثبات منطقه‌ای را به مخاطره بیاندازد.

«شینزوآبه» نخست وزیر ژاپن که آمادگی خود را برای شرکت در انتخابات درون حزبی لیبرال دموکرات، حزب حاکم اعلام کرده درصدد است با تاکید بر ایجاد ارتش قدرتمند، با جلب نظر ملی گرایان افراطی شانس پیروزی خود را برای رهبری مجدد حزب افزایش دهد. این بدان معناست که سیاست‌های آبه از تمرکز بر رشد اقتصادی و ایجاد رفاه عمومی به نظامی‌گرایی تغییر یافته است که می‌تواند برای سایر کشورهای منطقه تحریک‌آمیز باشد. 139/120

نویسنده: مجید وقاری

بیشتر بخوانید:

تصویب بودجه نظامی ژاپن /تحلیل 

ژاپن تایمز: مشکلات تعرفه ها و حمله به اقتصاد ژاپن 

روند رشد بودجه نظامی ژاپن برای ششمین سال متوالی