شبکه تلویزیونی ال س ای در گزارشی به بررسی ماجرای قتل «جمال خاشقجی» خبرنگارسعودی در کنسولگری عربستان در استانبول پرداخت.
این شبکه تلویزیونی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: عربستان سعودی روز جمعه و پس از گذشت 18 روز از ناپدید شدن خاشقجی، مرگ وی را در داخل کنسولگری عربستان در استانبول پذیرفت. این اعتراف ممکن است برای سعودیها گران تمام شود. این درحالی است که هیچ خبری از محل جسد خبرنگار سعودی منتشر نشده است.
عربستان در نهایت ناگزیر بهاعتراف شد
ریاض جمعهشب مرگ خاشقجی را که از دوم ماه اکتبر (10 مهرماه) ناپدید شده بود، پذیرفت. ماجرای ناپدیدشدن این خبرنگار سعودی احساسات جهانیان را برانگیخته و به مناقشات دیپلماتیک بین ریاض و سایر معترضان به این ماجرا منجر شده است.
البته نقاط تاریکی در این ماجرا وجود دارد و نامعلوم بودن سرنوشت جسد خاشقجی یکی از مهمترین ابهامات این پرونده است که کشف جسد وی، به قطع یقین برای سعودیها جنجالی بزرگ به همراه خواهد داشت.
تحقیقات به کجا رسیده است؟
عربستانسعودی همواره تلاش کرد تا دیگران را متقاعد کند که «جمال خاشقجی» از کنسولگری خارج شده است، اما تحت فشارهای شدید، در نهایت مرگ این خبرنگار را در داخل کنسولگری پذیرفت.
خبرگزاری رسمی عربستانسعودی، از «درگیری» و کشته شدن خاشقجی در این حادثه سخن به میان آورد.
به گزارش این خبرگزاری، «سعود الموجب» دادستان کل کشور در بیانیهای اعلام کرد: «مشاجره بین خاشقجی و یکی از کارکنان کنسولگری به درگیری فیزیکی و مرگ خبرنگار پس از دریافت یک مشت از سوی طرف مقابل منتهی شده است.»
دادستان برای این که حسننیت خود را به اثبات برساند از برکناری دو مقام عالیرتبه سعودی مظنون به دخالت در مرگ خاشقجی و دستگیری 18 نفر دیگر که همگی از اتباع این کشور هستند، خبر داد.
نقاط تاریک در ماجرای خاشقجی کدامند؟
عربستان سعودی مرگ جمال خاشقجی را در کنسولگری این کشور در استانبول پذیرفت. اما هنوز معلوم نیست که چه اتفاقی برای جسد وی افتاده است. دادگاه سعودی خاطرنشان کرد که از محل جسد این خبرنگار اطلاعی ندارد.
به همین دلیل محققان ترک برای کشف جسد وی روز شنبه به جست وجو در جنگل نزدیک به استانبول پرداختند. از طرف دیگر، برلین، پاریس، لندن همچنین سازمان ملل متحد و سازمانهای غیردولتی خواستار تحقیقاتی وسیع و جدی برای روشن شدن این ماجرا شدند.
مرگ خاشقجی برای ریاض چه تبعاتی درپی دارد؟
علاوه برمحکومیتهای اخلاقی، احتمال تحت فشار قرار گرفتن عربستان سعودی در زمینه اقتصادی مردود نیست. این تحریمها ممکن است بسیار سنگین و شدید باشند، به ویژه تحریمها و مجازات وضع شده از سوی متحد آمریکایی.
«دونالد ترامپ» پنجشنبه پیش احتمال مرگ جمال خاشقجی را تایید و عربستان سعودی را به «تبعات بسیار سنگینی» تهدید کرد. دولت آمریکا به ریاست جمهوری دونالد ترامپ، روز جمعه نیز یک بار دیگر به عربستان سعودی هشدار داد و ضمن ابراز نگرانی از تاثیر این اتفاق بر روابط استراتژیکی بین ریاض و واشنگتن، بحث تحریم عربستان سعودی را مطرح کرد.
دونالد ترامپ حین تهدید عربستان همچنین به ارقامی اشاره کرد. چهل و پنجمین رئیس جمهوری آمریکا خاطرنشان کرد، امیدوارم حذف احتمالی حدود 600 هزار فرصت شغلی به ارزش 110 میلیارد دلار به عنوان گزینه مناسب برای مجازات عربستان انتخاب نشود.
حذف این فرصتهای شغلی با عقد قراردادهای تسلیحاتی بین آمریکا و عربستان سعودی مرتبط هستند.
باور قطع روابط بین آمریکا و عربستان سعودی دشوار است. سعودیها به طور قابل ملاحظهای در «سیلیکون ولی » (مجموعهای از شرکتهای آمریکایی فعال در خدمات رایانهای واقع در غرب آمریکا) سرمایهگذاری کردهاند. عربستان سعودی برای اجرای طرحهای توسعه طلبانه خود با «سیلیکون ولی» قراردادهایی منعقد کرده است.
نامهای بزرگ دنیای تجارت نیز به دنبال افشای ماجرای جمال خاشقجی و با اعلام انصراف از شرکت در کنفرانس بزرگ اقتصادی ریاض که قرار است در 23 ماه جاری برگزار شود، از عربستان سعودی فاصله گرفتهاند.
در بین فهرست انصراف دهندگان میتوان نام بانکهایی همچون «اچ اس بی سی»، «کرِدی سوئیس»، «جی پی مورگان» و صندوقهای مالی «بلک راک» و «بلک استون» را مشاهده کرد.
اولین گام برای فاصله گرفتن از ریاض توسط «ریچارد برانسون» میلیاردر و کارآفرین بریتانیایی برداشته شد.
سعودیها برای اجرای پروژه توریسم فضایی به وی وعده سرمایهگذاری داده بودند. رئیس شرکت وی تی سی اوبر نیز از اولین کسانی بود که انصراف خود را از حضور در کنفرانس اقتصادی ریاض اعلام کرد.
سعودیها در این شرکت سه میلیارد و 500 میلیون دلار سرمایهگذاری کردهاند.
139/120
مترجم: علیرضا فراهانی
بیشتر بخوانید:
پرونده قتل خاشقجی؛ کانادا: روایت سعودی معتبر نیست
موگرینی: قتل خاشقجی نقض معاهده روابط کنسولی وین است
نخست وزیر دانمارک: عربستان تمام واقعیتها را پیرامون پرونده «خاشقجی» اعلام نکرده است