به گزارش خبرگزاری ایران پرس، در این مستند تلویزیونی، پنج هزار سال اقدامات و فعالیتهای ایرانیان در طول سالیان متمادی به نمایش درآمد و جزئیات از دانش فنی و ظرافتهای گذشتگان این مرزو بوم به تصویر کشیده شد.
این مستند تلویزیونی مجموعه ای جذاب است که از گذشتههای دور تا برخی از مهمترین دستاوردهای پنج هزار سال مهندسی ایرانی را به تصویر کشیده و توانسته تصاویری چشمنواز به همراه نقل قولهایی دلنواز از دانشمندان و ایرانشناسان مشهور دنیا را به نمایش بگذارد.
این مستند گلچینی از ساختههای اعجابآور مهندسان ایرانی از زمان «انقلاب شهرنشینی» تا «انقلاب صنعتی» را آشکار میسازد که حماسهای میسراید از پنج هزار سال فن و هنر و تمدن بیبدیل یک ملت بزرگ.
در این مستند، قریب به 70 تن از استادان و صاحب نظران داخلی و بین المللی گزیده ای از درخشان ترین فعالیتهای مهندسی ایرانی را که نقاط عطفی در تکوین تاریخ فناوری و صنعت نشریت است را به نمایش میگذارند.
این مستند یادآور توان مهندسان و معماران ایرانی در قرنهای گذشته است. طبق اطلاعات و مستندات ارائه شده در این فیلم، مهندسان ایرانی دو هزار و 500 سال پیش نخستین بزرگراه جهان را احداث کردند و ایرانیان نخستین مردمانی بودند که آبراهههای زیرزمینی (قنات) را ابداع کردند.
از ویژگیهای مثبت این مستند فاخر، بهرهگیری از نظرات متخصصان حوزههای مختلف مانند شهرسازی، معماری، باستانشناسی، جغرافیا، میراث فرهنگی و گردشگری است که بر غنای این فیلم افزوده است.
در بخشهای مختلف روند خوبی از تغییر و تحولات در معماری و مهندسی ایران را نشان میدهد و آنچه بر سر معماری و شهرسازی ایران در طول قرنها آمده است به خوبی قابل درک است.
طراحی و مهندسی دو شهر دایرهای شکل اردشیر ساسانی در فارس و هشت بهشت ـ شهر شاه عباس در اصفهان، بزرگترین دیوار آجری دنیا یعنی دیوار بزرگ گرگان، فناوری آسیاهای بادی و بادگیرها در مناطق مختلف کشور و شکل گیری تمدن ایلام و نیازهای بنیادین مهندسی که بعد از این شکل گیری به وجود آمدند در این مستند به نمایش آمده است.
این مستند حتی به موضوعات ابتدایی تمدن بشر از جمله اختراع خط برای نوشتن، چرخ برای حمل و نقل و سامانه دهدهی برای شمارش و حسابداری، ایجاد قنات و سامانه تصفیه آب نیز پرداخته است.
117