سید رضا میرطاهر: "باراک اوباما" رئیس جمهوری آمریکا و سران آلمان، اسپانیا، فرانسه و ایتالیا در برلین درباره تمدید تحریم های روسیه به توافق رسیدند.

طبق این توافق، تحریم های ضد روسی تا زمانی که توافقنامه مینسک برای حل بحران اوکراین به طور کامل اجرا نشود، تمدید خواهد شد.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز جمعه در نشستی با حضور وزیر دفاع و فرماندهان ارشد روسیه به ناتو هشدار داد که مسکو برای دفاع از خود و حفظ موازنه قدرت، هر کاری انجام خواهد داد.

در روزهای اخیر تنش میان روسیه و غرب با توجه به تحولات جدید شدت یافته است.

تصور می رفت با انتخاب "دونالد ترامپ" به ریاست جمهوری آمریکا و دیدگاه دوستانه او به روسیه، چشم انداز روابط روسیه و غرب در آینده نزدیک، نوید بخش آغاز دوره حل اختلافات خواهد بود، اما اقدامات اخیر دو طرف، خلاف این تصور است.

از جمله نشست اوباما با سران اروپا حاصلی جز ادامه خصومت و تشدید فشار بر روسیه برای اجرای کامل توافقنامه میسنک-2 برای حل بحران شرق اوکراین نداشت.

توافقنامه مینسک -2 در فوریه 2015 برای حل مناقشه اوکراین توسط سران روسیه، فرانسه، آلمان و اوکراین امضا شد.

آتش بس میان نیروهای دولتی و مخالفان شرق اوکراین، ایجاد منطقه حائل میان دو طرف با عقب بردن تسلیحات سنگین از منطقه درگیری و مبادله همه اسیران، از مفاد توافقنامه مینسک-2 است.

غربی ها روسیه را متهم به ادامه حمایت از مخالفان شرق اوکراین و جلوگیری از اجرای این توافقنامه متهم می کنند.

در مقابل روسیه بارها اعلام کرده است تا زمانی که خواست ها و اهداف مسکو در بحران شرق اوکراین برآورده نشود، از مواضع خود عقب نشینی نخواهد کرد.

البته باراک اوباما در نشست با سران اروپایی در برلین با وجود متهم کردن روسیه به اجرا نگردن توافقنامه مینسک-2 ، تاکید کرد: همکاری با روسیه برای حل مسائل مهم جهانی، همسو با منافع غرب است.

این موضع اوباما، مغایر دیدگاه قبلی او است که خطاب به ترامپ گفت: دولت جدید آمریکا باید ضمن همکاری با مسکو، در مقابل اقدامات غیر قانونی روس ها بایستد.

مفهوم این سخن، ایستادگی ترامپ در همه موارد اختلاف بین روسیه و آمریکا است.

تقابل روسیه و غرب در رویارویی ائتلاف نظامی غرب یعنی ناتو با روسیه نیز به وضعیت خطرناکی رسیده است.

ناتو به بهانه مقابله با توسعه طلبی روسیه در شرق اروپا به استقرار نیرو و تجیزات نظامی پرداخته و با ادامه سیاست گسترش به  شرق و استقرار سامانه های ضد موشکی در شرق اروپا  خشم سران مسکو را بر انگیخته است.

استقرار سامانه های ضد موشکی در شرق اروپا مورد توجه پوتین قرار گرفته و وی هدف ناتو از این اقدام را  کسب برتری در برابر روسیه خوانده است.

با توجه به اقدامات ناتو، پوتین این ائتلاف نظامی را به شدت خطرناک خوانده و از غرب به دلیل نادیده گرفتن توافق مربوط به استقرار سامانه‌ های ضد موشکی انتقاد کرده است.

هدف سران کرملین در برهه کنونی خنثی‌سازی تهدید نظامی علیه امنیت ملی روسیه، از جمله مقابله با تهدیدهای مربوط به ادامه استقرار سامانه های ضد موشکی است.