گفت وگو درباره آخرین وضعیت برجام و همکاریهای دو کشور در حوزههای سیاسی و اقتصادی از موضوعات این نشست بود.
آفریقای جنوبی بعنوان کشوری که درعرصه سیاسی و اقتصادی جایگاه و موقعیتی تاثیر گذار در قاره آفریقا و همچنین در عرصه بین المللی دارد برای گسترش همکاریها با ایران انگیزه های فراوانی دارد. در این راستا یکی از مولفه های تعیین کننده در روابط دو کشور مواضع شفاف آفریقای جنوبی نسبت به تحولات بین المللی با کارنامه ای درخشان از مبارزه علیه نژاد پرستی و همچنین در قبال برجام است.
«رجینا مائوله» در دیدار با عراقچی، ضمن تاکید بر اهمیت روابط دوستانه ایران و آفریقای جنوبی بار دیگر بر حمایت کشورش از برجام تاکید کرد و گفت: "آفریقای جنوبی، تصمیم آمریکا را برای خروج از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تأسفبار میداند."
وی تصریح کرد: "ما باور داریم که برجام، چارچوب ضروری و اقدامات اطمینان بخشی را فراهم میسازد که ایران میتواند در آن به دنبال فعالیت هستهای خود برای اهداف صلحآمیز باشد که این اصلی اساسی در معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای است."
این مواضع نشان می دهد، آفریقای جنوبی برای توسعه روابط وفصل تازه ای که برای همکاری های اقتصادی با ایران شروع کرده است؛ اهمیت قائل است و تمایل ندارد که منافع خود را با تبعیت از سیاست های یکجانبه آمریکا با چالش مواجه سازد.
«فرزاد پیلتن» مدیرکل عربی آفریقایی سازمان توسعه تجارت ایران می گوید: "ایران و آفریقای جنوبی در سال 2018 برای توسعه مناسبات اقتصادی در 20 محور تفاهم کردند که شامل مواردی همچون تبادل هیات های تجاری، برگزاری نمایشگاه ها برای ارائه فرصت های سرمایه گذاری و توانمندی های دو کشور، تبادل تیم های اقتصادی و معرفی قوانین و مقررات ایران و آفریقای جنوبی است."
«موحدی قمی» سفیر ایران در آفریقای جنوبی هم با اشاره به هدفگذاری ۲ میلیارد دلاری حجم روابط دو کشور برای سال ۲۰۲۰ می گوید: "ظرفیت ها برای همکاری بین دو کشور متنوع است، یکی از زمینههای همکاری در حوزه انرژی است. ظرفیتهای بالا و خوبی در زمینه نفت، پتروشیمی، گاز و صنایع وابسته در آفریقای جنوبی وجود دارد."
بخشهای خصوصی آفریقای جنوبی علاقه زیادی برای همکاری با طرفهای ایرانی دارند و بسترهای خوبی برای سرمایه گذاری در ایران و آفریقای جنوبی فراهم است.
آفریقای جنوبی، دروازه بازارهای آفریقا
آفریقای جنوبی به عنوان دروازه ورود به بخش بزرگی از بازارهای آفریقا؛ یکی از کانون های مهم تجاری در منطقه جامعه اقتصادی کشورهای موسوم به سادک «جامعه توسعه آفریقای جنوبی» است. سادک با جمعیتی حدود 300 میلیون نفر از طریق حمل و نقل زمینی و ریلی؛ دارای موقعیت جغرافیایی ممتاز است.
در حال حاضر 53 درصد تجارت منطقه جامعه توسعه جنوب آفریقا با آفریقای جنوبی ارتباط دارد، که نشان از وابستگی کشورهای منطقه به بازار و بنادر و راهها و مسیرهای حمل و نقلی آفریقای جنوبی است. این همکاری ها با ایران بعنوان پل ارتباطی و ترانزیتی زمینی و دریایی در غرب آسیا قابل توسعه است.
این فرصت ها و برگزاری نشست های مشترک حاکی از تمایل ایران و آفریقای جنوبی برای استفاده از ظرفیت های سیاسی - اقتصادی در سطح بین المللی است. رایزنی مقام های دو کشور در نهمین کمیته سیاسی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آفریقای جنوبی، برنامه ریزی سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به آفریقای جنوبی و بررسی ترتیبات جدید اقتصادی دوجانبه در این کمیته را می بایست در همین راستا ارزیابی کرد.
نویسنده: جمشید امین زاده
116/118
بیشتر بخوانید:
دیدار عراقچی با رئیس پارلمان آفریقای جنوبی