ویتنام از اعضای اتحادیه کشورهای منطقه جنوب شرق اسیا (آ.سه. آن) است. هر چند این اتحادیه نشست های مختلفی را با شرکای تجاریش همچون چین و ژاپن و کره جنوبی برگزار می کند اما یکی از اهداف و برنامه های چین توسعه مناسبات دو جانبه با تک تک کشورهای حوزه (آ. سه آن) است از اینرو سفر رییس جمهور چین به ویتنام در راستای گسترش روابط دو جانبه مهم تلقی می شود.
"سونگ ژونک پینگ" کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:«ویتنام در اواخر قرن بیستم جنگ ویرانگری را با امریکا پشت سر گذاشت اگر چه این جنگ با پیروزی ویتنام و فرار نیروهای امریکایی پایان بافت اما ویتنام کاملا تخریب و امریکا جنایات جنگی بسیار زیادی را در ویتنام مرتکب شد، از این رو ویتنام به شدت نیازمتد بازسازی زیر ساختارها است که به نظر می رسد در صورت تمایل چین برای سرمایه گذراری در ویتنام موقعیت مناسبی برای توسعه نفوذ پکن در این کشور فراهم شود».
با اینکه سفر رییس جمهوری چین به ویتنام سه ماه پس از سفر "جو بایدن" رییس جمهور آمریکا به ویتنام صورت می گیرد، می توان گفت، پکن و واشنگتن رقابت فشرده ای را برای افزایش حضور و نفوذ خود در ویتنام پی گیری می کنند و با توجه به جنایات بیشماری که امریکایی ها در ویتنام مرتکب شدند که به شدت موجب نفرت مردمی در ویتنام از امریکا شده است، به نظر می رسد چین از شانس بیشتری برای گسترش مناسبات در ویتنام برخوردار باشد. این بدان معنا است که سفر دو شخصیت عالی دو کشور رقیب در عرصه بین المللی به هانوی بیانگر اهمیت منطقه ای ویتنام برای چین و امریکا است.
اولویت چین در کشورهای حوزه آ.سه.آن
"ژوهوا" کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:«چین درصدد است تا حد ممکن مانع از توسعه نفوذ امریکا در منطفه شود. از این رو به نظر می رسد یکی از اولویت های چین افزایش سرمایه گذاری در کشورهای حوزه (آ.سه.آن) است. زیرا امریکا در سال های اخیر در صدد یارگیری های منطقه ای و دامن زدن به تنش در منطقه شرق و جنوب شرق آسیا است. این در حالی است که چین عکس رفتار امریکا در منطقه عمل می کند».
در هر حال، پیش از سفر "شی جین پینگ" رییس جمهوری چین به ویتنام مقامات دولتی دو کشور اعلام کردند که سفر "شی" به ویتنام پس از شش سال از چنان اهمیتی برخوردار است که ماه ها برای انجام آن برنامهریزی کرده اند. سفر رییس جمهوری چین به ویتنام در حالی صورت گرفته است که دو کشور بر سر مرزهای دریای جنوبی چین اختلاف دارند؛ اختلافی که گفته می شود سابقهای هزار ساله دارد. با این حال چین درصدد است روابط پکن با کشورهای دلرای اختلافات ارضی و مرزی را بدون تاثیر پذیری از این اختلافات گسترش دهد اگر "شی جینگ پینگ" در اجرای این سیاست پکن، موفق عمل کند، می توان گفت، بهانه لازم را از امریکا جهت یارگیری منطقه ای خواهد گرفت.
رییس جمهوری چین در مقاله ای که پیش از سفرش در روزنامه حزب کمونیست ویتنام منتشر شد، اعلام کرد، آینده و سرنوشت آسیا در دست هیچ کسی نیست جز آسیاییها. در این حال رییس جمهور چین در این مقاله همچنین با اشاره به اینکه جامعهای با آیندهای مشترک بین دو کشور دارای اهمیت راهبردی خواهد بود، نسبت به افزایش هژمونی در جهان هشدار داد، که اشارهای آشکار به آمریکا است. زیرا چین سیاست اصولی کمک به صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی را پی گیری می کند اما امریکا به دنبال تنش افرینی و دامن زدن به رقابت های تسلیحاتی در مناطق مختلف از جمله شرق آسیا است و "شی جین پینگ" با سفر به هانوی درصدد مقابله با سیاست تتش زای واشنگتن است.
نویسنده: مجید وقاری
116
بیشتر بخوانید:
سفر «جو بایدن» به ویتنام؛ سرآغاز یک تنش دیگر در شرق آسیا
کره شمالی و ویتنام در مسیر گسترش روابط دوجانبه