اجلاس همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای غرب آفریقا با حضور مسئولان و فعالان اقتصادی از ۱۰ کشور غرب آفریقا به مدت سه روز در تهران در حال برگزاری است.
«محمد مخبر» معاون اول رئیس جمهوری روز دوشنبه در این اجلاس گفت گفت : "برگزاری چنین همایشهایی بیانگر وجود اراده سیاسی مشترک برای تسهیل زمینههای حضور، مشارکت و نقش آفرینی هرچهبیشتر بخش خصوصی در مناسبات اقتصادی و تجاری ایران با کشورهای آفریقایی است."
جمهوری اسلامی ایران به ویژه در دولت سیزدهم در راستای تاکید خود بر گسترش تعاملات با کشورهای مختلف و پیشبرد سیاست خارجی متوازن، در یک و نیم سال گذشته بارها اعلام کرده که تعامل با آفریقا و بهره مندی از ظرفیت های مختلف کشورهای این قاره به ظاهر فقیر ولی در واقع ثروتمند، مورد توجه جدی دولت است. در این مدت هیات های اقتصادی از قاره آفریقا از جمله کشورهای نیجریه، غنا، ساحل عاج، کنیا، تانزانیا، کامرون، سنگال، گینه و مالی نیز به ایران آمده اند.
آمارها نیز نشان دهنده افزایش روابط تجاری ایران و کشورهای آفریقایی است؛ در هشت ماه نخست امسال (1401 ش ) مجموع واردات و صادرات ایران با کشورهای آفریقایی یک میلیارد و۵۶ میلیون دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد ۳۹ درصدی را نشان می دهد .
" سید رضا فاطمی امین" وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز با اشاره به رشد قابل توجه در تجارت با کشورهای آفریقایی در یکسال گذشته ،از 2 برابر شدن صادرات ایران به آفریقا خبر داده است.
با وجود این ، حجم تجارت ایران با آفریقا ناچیز است چرا که در حال حاضر واردات آفریقا نزدیک به 600 میلیارد دلار اعلام شده و سهم ایران از این میزان ، به 2 میلیارد دلار نمی رسد. این در حالی است که قاره آفریقا به لحاظ اقتصادی مورد توجه کشورهای صنعتی قرار دارد و آنها به دنبال سرمایهگذاری و تامین منافع خود از ثروتهای انبوه این قاره هستند.
در همین ارتباط ، "سید ابراهیم رئیسی " رئیس جمهوری اسلامی ایران با اشاره به لزوم گسترش همکاریهای اقتصادی ایران و کشورهای آفریقایی بویژه در زمینههای انرژی، فنی-مهندسی، حمل و نقل، کشاورزی و معدنی گفته است : "آمار کنونی تجارت و تبادل تجربه بین ایران و آفریقا قابل قبول نبوده و با توجه به ظرفیتها و اهتمام مقامات جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غرب آفریقا انتظار میرود همکاریها و روابط اقتصادی و تجاری فیمابین بیش از این متحول شود."
به لحاظ سیاسی نیز توسعه روابط با کشورهای قاره آفریقا برای جمهوری اسلامی ایران مهم است؛ 50 کشور از 55 کشور این قاره عضو جنبش عدم تعهد هستند و برخی از آنان تحت تحریم قرار دارند؛ همچنین 30 کشور اسلامی در این قاره وجود دارد و حدود 50 درصد جمعیت آن مسلمان هستند.
بنابراین این قاره علاوه بر اینکه منابع طبیعی سرشاری دارد و از لحاظ اقتصادی می تواند شریک مناسبی برای ایران محسوب شود، از لحاظ سیاسی هم قادر است نقش حامی را برای ایران در سازمان های منطقه ای و بین المللی ایفا کند که این مهم با توجه به اشتراکات میان دو طرف قابل تحقق است.
اکنون اراده مقامات ایران و کشورهای آفریقایی توسعه هر چه بیشتر روابط است و فرصت های بسیار در حوزههای فناوری، ارتباطات، شهرکهای صنعتی، نیروگاهها، انرژی های نوین، مسکن، تجهیزات پزشکی و کشاورزی وجود دارد که می تواند در دستور کار مسوولان دو طرف قرار گیرد،همچنین راهاندازی خطوط منظم کشتیرانی، فراهم کردن زیرساختها، افزایش تهاتر و امضای توافقنامه کاهش تعرفه تجاری می تواند بر افزایش تجارت ایران و قاره آفریقا تاثیر گذار باشد.
اولین اجلاس همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای غرب آفریقا در تهران نیز نشان دهنده اراده سیاسی دو طرف برای تقویت مناسبات اقتصادی و تجاری به رغم همه محدودیت ها است.
112
بیشتر بخوانید:
دیدار شرکت کنندگان اجلاس همکاری های ایران و غرب آفریقا با رییس جمهور