تحلیل؛

ایران پرس: محققان یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان فضایی ایرانی با طراحی و ساخت دو ماهواره "هدهد" و "کوثر" توانستند بامداد روز سه‌شنبه ۵ نوامبر این دو ماهواره را با موفقیت با استفاده از ماهواره بر سایوز از پایگاه وستوچنی روسیه به مدار ۵۰۰ کیلومتری تزریق کنند.

ماهواره کوثر نخستین محصول فضایی شرکت ایرانی امیدفضا است که از استاندارد ماهواره‌های مکعبی پیروی می‌کند که باعث کاهش زمان و هزینه فرآیند ساخت می‌شود. این ماهواره دارای عمر مداری ۳.۵ سال است و برای کاربردهای کشاورزی، نقشه‌برداری و حدنگاری مناسب است. "هدهد" نیز یک ماهواره با استاندارد ماهواره‌های مکعبی است و مأموریت آن ایجاد بستر اختصاصی ارائه خدمات اینترنت اشیای بین‌المللی  است.وزن ماهواره هدهد چهار کیلوگرم و ارتفاع مداری آن۵۰۰ کیلومتر است و عمر مداری چهار سال دارد و برای مقاصد کشاورزی، نقشه‌برداری و محیط زیست مورد استفاده قرار می‌گیرد.

صنعت فضایی در زمره صنایع دارای فن آوری پیشرفته محسوب می شود. با وجود تمام محدودیت‌های اعمالی، جمهوری اسلامی ایران به چرخه کامل فناوری فضایی دست یافته و در چهار دهه گذشته گام های پیوسته و رو به پیشرفتی را در زمینه دستیابی به فن آوری فضایی برداشته است. اکنون  ایران در بین ۱۰ کشور فضایی جهان قرار دارد که این امر حاصل و ثمره بیش از ۴ دهه تلاش و مجاهدت متخصصان این سرزمین بوده و به همین دلیل ایران از جایگاهی قابل اتکا در این صنعت بین کشورهای معدود صاحب این فناوری برخوردار است.

هر چند دشمنان با انواع تحریم ها سعی کرده اند مانع از پیشرفت های اقتصادی و علمی از جمله در صنعت فضایی ایران شوند، اما با وجود تمام محدودیت‌ها و فشارها، جمهوری اسلامی ایران به انواع فناوری های  فضایی و مرتبط با فضا دست یافته است که باید آن را موفقیتی بزرگ برای ایران اسلامی دانست. اساسا تفاوت برنامه فضایی ایران با سایر کشورهای منطقه غرب آسیا این است که ایران بر توان داخلی خود استوار بوده و از فناوری بومی و داخلی خود بهره جسته است. با توجه به نقش مهم ماهواره ها در عصر کنونی در همه عرصه ها اعم از مخابراتی و ارتباطاتی، اکتشافی، تجسسی و زیست محیطی و بسیاری کاربردهای دیگر، جمهوری اسلامی ایران عزم جدی برای توسعه زیرساخت ها و فن آوری موشکی و فضایی خود دارد و در این راستا به پیشرفت های عظیمی دست یافته است.

طراحی و ساخت ماهواره برها و گام های مهم در زمینه ساخت ماهواره های بومی، پرتاب آن ها، دریافت داده ها و در نهایت استفاده از داده‌های دریافتی چرخه کامل این فناوری را شکل می دهد. در حال حاضر ساخت پایگاه پرتاب ماهواره در اختیار شش کشور است و ایران رتبه بعدی از نظر توسعه پایگاه فضایی را در اختیار دارد. ایران همچنین در سه سال گذشته با تمرکز روی ماهواره‌بر‌ها گامی مهم در پرتاب ماهواره‌ها برداشته است و پرتاب ماهواره برها را همگام با ساخت ماهواره توسعه داده است؛ اکنون متخصصان ایرانی به چرخه کامل فناوری فضایی یعنی دانش پایگاه پرتاب، پرتابگر، ماهواره، ایستگاه دریافت و کنترل ماهواره و ایستگاه داده‌های ماهواره‌ای دست یافته اند.

پیشرفت های ایران در عرصه های فن آوری های حساس از جمله فناوری فضایی برای غربی ها غیرقابل قبول بوده و لذا آنها خواهان توقف این روند رو به جلو هستند. با این حال به دلیل بومی بودن برنامه فضایی ایران و اتکای آن بر متخصصان و فن آوری داخلی لذا به رغم فشارهاو تحریم های آمریکا و مخالفت غربی ها با آن، هم چنان به رشد و بالندگی خود ادامه می دهد. بدین ترتیب اساسا فشارها و تحریم های امریکا و یا مخالفت های اروپایی ها نمی تواند خللی در این زمینه به وجود آورد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر