تصمیم گیری درباره صلاحیت افرادی که قرار است برای کشور و ملت در مجلس خبرگان، مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری تصمیم بگیرند وظیفه ای بسیار مهم است؛ زیرا نمی توان اداره کشور و سرنوشت ملت را به هر فردی بدون در نظر گرفتن رفتار، اخلاق، عقاید، دانش و صلاحیت های او سپرد.
یکی از این مراحل احراز صلاحیت نامزدها از سوی شورای نگهبان در هر انتخاباتی است.
شورای نگهبان در واقع چشم بینای نظام در انتخابات است.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای شورای نگهبان قانون اساسی و مسئولان بخش های نظارتی می گویند: احراز، وظیفه شورای نگهبان است و قهراً باید صلاحیت ها را احراز کند؛ همچنان که وظیفه وزارت کشور هم هست. کسی که داوطلب می شود تا وارد میدانی شود که شرایطی برای آن میدان هست و شما هم مسئول این گذرگاه هستید، طبیعی است که بایستی شرایط را در آن شخص احراز کنید. این، مخصوص شورای نگهبان هم نیست؛ به عهده همه است.
ایشان همچنین تاکید کرده اند باید ملاک اصلی در نظرها و تصمیم گیری های شورای نگهبان، فقط قانون و ضابطه باشد و نباید به هیچ وجه به مصلحت اندیشی ها توجه شود.
رهبر معظم انقلاب در بیانات دیگری در آستانه سی و سومین سالگرد پیروزی انقلاب؛ تاکید می کنند: شورای نگهبان از لحاظ قانونی باید صلاحیت افراد را احراز کند البته همیشه گفته ایم که سطح صلاحیت ها را در حد معقول نگه دارند و آنقدر بالا نبرند که عده کمی احراز صلاحیت شوند. ممکن است کسانی به نتایج نظارت شورای نگهبان معترض باشند و اعتراض شان هم درست باشد اما وقتی یک نهاد مسئول قانونی، تصمیمی می گیرد باید همه تسلیم باشند. بررسی صلاحیت کاندیداها و عبور آنها از صافی های قانونی، در دموکراسی های دنیا وجود دارد؛ و این وظیفه قانونی آنها است.
رهبر معظم انقلاب در این باره تصریح می کنند، نظارت شورای نگهبان در انتخابات، استصوابی و موثر است و این نظارت بخشی از همان حق الناس است و باید آن را رعایت و حفظ کرد.
ایشان تصریح می کنند؛ شورای نگهبان، با امانت کامل، بر طبق آن ضوابط قانونی، کسانی را در فهرست قبولشدگان میگذارد و کسانی را خارج میکند. آنهایی که خارج میمانند، یعنی با این ضوابط منطبق نبودهاند. اگر شورای نگهبان در این قضیه به یک نتیجه منطبق بر قانون و مقرّرات رسید، باید با قاطعیت اقدام کند. هیچ چیزی نباید مانع از اقدام قاطع قانونی شود. در همه امور، بخصوص در چنین اموری که با افکار و عواطف و احساسات و عقاید و آراء گوناگونی مواجه است، قاطعیت چیز لازمی است.
مقام معظّم رهبری در این خصوص می فرمایند: «من همه را توصیه می کنم که این خط صحیح را دنبال کنند. مواظب باشید در حالی که ما دنیای اسلام را به وحدت دعوت می کنیم، دشمن نتواند در میان صفوف خود جمهوری اسلامی اختلاف و تفرقه ایجاد کند. شرط پیروزی ها این است که جناح های مختلف در جمهوری اسلامی احترام هم را حفظ کنند و با هم باشند. در جمهوری اسلامی، انتخاب، انتخاب اصلح؛ نه رقابت انتخاباتی. این دعواها و رقابت ها، متعلّق به دموکراسی های غربی است که از خدا و دین هیچ چیزی به مشامشان نرسیده است.کارهایی که بعضی ها انجام می دهند، باب جمهوری اسلامی نیست. در اینجا، انتخاب اصلح است.»
در نظام جمهوری اسلامی در 40 سال اخیر انتخابات بطور منظم و در چارچوب رعایت قانون برگزار شده است و همه مقامات و مسئولان کشور مستقیم و غیرمستقیم با رای مردم انتخاب شده اند.
اکنون نیز ملت ایران با افتخار در ادامه این حرکت خود را آماده حضور در انتخابات دیگری کرده است که قرار است در دوم اسفند ماه برگزار شود.
تجربه همه این سال ها نشان داده است که انتخابات سبب وحدت و اقتدار ملی ایران شده است.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/117
بیشتر بخوانید:
انتخابات؛ تجلی پیوند میان مردم و مسوولان در نظام جمهوری اسلامی (4)
شاخص بودن میانگین برگزاری انتخابات در ایران (3)
نگاهی به ساز و کار برگزاری انتخابات مجلس از ثبت نام تا احراز صلاحیت داوطلبان(2)
ساز و کارهای برگزاری واقدامات اجرایی در انتخابات مجلس شورای اسلامی(1)