پارلمان لبنان 9 ژانویه 2025 میلادی، سرانجام "جوزف عون" فرمانده ارتش این کشور را به عنوان چهاردهمین رئیس جمهوری این کشور انتخاب کرد تا به بیش از دو سال خالی بودن این پست پایان دهد. ژنرال جوزف عون، با ۹۹ رای موافق در دور دوم رای گیری به عنوان رئیس جمهوری لبنان انتخاب شد. این پنجمین بار در تاریخ لبنان است که یک فرمانده ارتش، به سمت ریاست جمهوری دست پیدا میکند.
جوزف عون با حضور در پارلمان این کشورگفت: لبنان برروی ارتش خود برای مبارزه با تروریسم و تجاوزات اسرائیل علیه این کشورسرمایه گذاری می کند. رئیس جمهور جدید لبنان بر ضرورت بررسی سیاست دفاعی کامل برای مبارزه با تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه این کشور تاکید کرد و گفت: هرگز به حاکمیت و استقلال لبنان بی توجه نخواهیم بود و منابع تخریب شده در نتیجه حملات اسرائیل در جنوب لبنان و سراسر این کشور را بازسازی می کنیم.
"مجتبی امانی" سفیر ایران در لبنان، نیز گفت: حامیان مقاومت با جوزف عون صحبت کردند و با او به یک توافقی رسیدند که مصالح آنان هم تعیین شود تا بر اساس آن توافق این گروه به او رای دهند. امانی افزود: جوزف عون بعد از توافق با نمایندههای جریان مقاومت، رئیس جمهور لبنان شد و این مسئله به آمریکا و سعودی و فرانسه نشان داد که آنها نمیتوانند کار را پیش ببرند و محتاج توافق هستند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران، همچنین گفت: جوزف عون ضدایرانی نیست، حزب الله و مقاومت محاسبه گری دقیقی انجام دادند.
جوزف عون، در شرایطی به عنوان رئیس جمهوری جدید لبنان انتخاب شد که بیش از دو سال بود که در این کشور به علت اختلافات داخلی امکان انتخاب رئیس جمهور نبود و دیدار ها و مذاکرات احزاب لبنانی، به نتیجه نمی رسید.
عون، به عنوان چهره مستقل و غیرسیاسی شناخته می شود. به همین دلیل سایر احزاب و گروه های سیاسی، لبنان درباره انتخاب او به اجماع رسیدند. توافق برای انتخاب فرمانده ارتش، بعد از آن صورت گرفت که هیچ کدام از نامزدهای سایر احزاب و گروه ها نتوانستند نظر اکثریت را در پارلمان لبنان جلب و رای جناح مقابل را کسب کنند. در نتیجه همه احزاب بر گزینه مستقل، و غیر حزبی به توافق رسیدند.
دوره ریاست جمهوری لبنان 6 ساله است و هر فرد تنها می تواند برای یک دوره در این سمت باقی بماند و بعد از گذشت 6 سال، رئیس جمهوری باید کاخ ریاست جمهوری را ترک کند و این سمت خالی می شود حتی اگر رئیس جمهوری جدید انتخاب نشده باشد.
در این صورت، نخست وزیر لبنان، مسوولیت های رئیس جمهوری را نیزبرعهده می گیرد اما کفیل ریاست جمهوری یا سرپرست ریاست جمهوری نمی شود. یعنی کاخ ریاست جمهوری و کرسی رئیس جمهوری، خالی است و در موارد اضطراری، نخست وزیری می تواند برخی مسوولیت های ریاست جمهوری را انجام دهد. لبنان تنها کشور جهان است که حکومت آن، می تواند برای مدت نامحدود، رئیس نداشته باشد.
انتخاب رئیس جمهوری جدید لبنان، بعد از کنار گذاشتن دو سال اختلاف نقش گروههای مقاومت را در ایجاد ثبات و همگرایی درونی نیروهای سیاسی این کشور به خوبی آشکار کرد. حزب الله لبنان، در مذاکرات با احزاب و گروههای مختلف در تعیین رئیس جمهوری جدید نقشی اساسی ایفا کردند و موجب انسجام و وحدت بیشتر داخلی شدند.
با توجه به بحران آفرینی مداوم رژیم صهیونیستی، در مرزهای لبنان و جنگ افروزی صهیونیست ها در ماههای اخیر جایگاه و اهمیت حزب الله لبنان و گروههای مقاومت در تحولات سیاسی این کشور بیشتر از همیشه آشکار شده است.
نیروهای مقاومت، در عرصه نبرد با رژیم صهیونیستی عملکردی تحسین برانگیز داشتند و این رژیم را ناچار به پذیرش شکست کردند. در تحولات سیاسی لبنان، نیز با توجه به نیاز این کشور به ثبات و وحدت داخلی این گروههای مقاومت هستند که از جایگاه و نقش خود برای مقابله با توطئه های آمریکایی- صهیونیستی به خوبی استفاده می کنند.
نویسنده: احسان شاه ابراهیم