عبدالله عبدالله گفت، روسیه در گذشته از افغانستان در مبارزه با تروریسم حمایت کرده است. وی خاطرنشان کرد، افغانستان هیچ تاثیری بر روابط کشورهای غربی با روسیه نداشته است و نمیتواند تغییری در آن ایجاد کند.
رئیس اجرایی دولت افغانستان از روسیه خواسته است از نفوذش بر اسلامآباد برای برقراری صلح در افغانستان استفاده کند.
عبدالله اظهار داشت: مسکو پیش از این کشورهای منطقه، جهان و گروه طالبان را با هم به نشست صلح دعوت کرده بود که برای دولت افغانستان پذیرفتنی نیست، زیرا دعوت از طالبان در کنار دولتهای جهان، حاکمیت ملی افغانستان را زیر سوال میبرد.
نگرانی رئیس اجرایی کابینه افغانستان از تغییر در سیاست روسیه بر اثر کاهش تنش و تقویت روابط با کشورهای غربی، به دلایل مختلف چندان منطقی به نظر نمیرسد.
درحالی عبدالله ازتاثیر تغییر در روابط روسیه با کشورهای غربی بر سیاست حمایت مسکو از برنامه مبارزه با افراطگرایی در افغانستان ابراز نگرانی کرده است که بنا به ملاحظات مختلف راهبردی حمایت از مقابله با تروریسم در منطقه به خصوص در افغانستان در دستور کار دائمی کاخ کرملین قرار دارد.
مسکو از سال 2001 به بعد و پس از اشغال افغانستان توسط آمریکا و ناتو به بهانه مبارزه با تروریسم، همواره نگران نفوذ جریان افراطگرایی از افغانستان به داخل روسیه بوده است. در سالهای اخیر و با گسترش حضور گروه تروریستی داعش در افغانستان، مسئله نفوذ احتمالی داعش به خاک روسیه از آن کشور، مقامات مسکو را با نگرانی جدی مواجه کرده است.
«جاوید کوهستانی» کارشناس مسائل نظامی در افغانستان میگوید، آمریکا از گروه تروریستی داعش در افغانستان حمایت میکند و ستیزهجویان این گروه تروریستی به کمک اعراب از طریق بندر کراچی وارد افغانستان میشوند.
با انتشار برخی مدارک و وجود شواهدی درباره حمایت آمریکا از گروه تروریستی داعش در منطقه از جمله در سوریه؛ عراق و سپس در افغانستان، این گمانه مطرح شده است که کشاندن حوزه نفوذ داعش به داخل خاک روسیه با هدف تضعیف امنیت دراین کشور و درگیر ساختن مسکو با چالش حملات تروریستی از جمله اهداف کاخ سفید درفضای رقابت و تنش با کاخ کرملین است.
«لیاقت علی امینی» کارشناس سیاسی در افغانستان میگوید، روسیه از حضور داعش در افغانستان و مرزهای آسیای مرکزی احساس خطر میکند به همین دلیل نگرانی خود را در این خصوص در سازمان ملل متحد ابراز کرده و خواستار مقابله با این گروه شده است.
علاوه براحتمال سرایت تهدیدهای تروریستی ناشی از فعالیت گروههای افراطی در افغانستان به خاک روسیه، ترانزیت مواد مخدر به این کشور از خاک افغانستان با هدف انتقال به دیگر کشورها هم دغدغه جدی مسکو از تحولات این کشور است.
بنابراین در شرایطی که روسیه و آمریکا درچارچوب اصل رقابت بین قدرتهای بزرگ که گاهی این رقابتها به تنش نیز منجر میشود، حتی در صورت تغییر در روابط مسکو با کشورهای غربی از جمله آمریکا، دغدغههای کاخ کرملین از تاثیرات سیاستهای اشتباه و ناکام کاخ سفید در افغانستان در مقابله با تروریسم و مواد مخدر بر منافع و امنیت ملی روسیه همچنان وجود خواهد داشت.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117/120
بیشتر بخوانید:
سفیر روسیه در کابل: آمریکا عامل ناامنی در افغانستان است
ادعای آمریکا درباره تلاش برای پایان جنگ در افغانستان
تاثیر مبارزه موفق با موادمخدر بر روند صلح افغانستان
ادعای تلاش نماینده ویژه آمریکا برای پایان جنگ در افغانستان
نگرانی روسیه؛ آمریکا در افغانستان بهدنبال پایان جنگ نیست