به گزارش ایران پرس به نقل از ای بی سی نیوز، نشست ویژه مقابله با مصونیت داعش از مجازات به علت جنایات این گروه در مناطق مختلف از جمله عراق، سوریه و لیبی با حضور نمایندگان دائمی برخی کشورها از جمله آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، عراق، ایران و سایر کشورها و نیز برخی نمایندگان سازمان ها و نهاد های دولتی و غیر دولتی روز پنجشنبه در مقرر سازمان ملل برگزار شد.
در این نشست خانم امل کلونی (Amal Clooney)، فعال حقوق بشر و وکیل مقیم انگلیس با انتقاد از انفعال و سستی نهادهای بین المللی برای مجازات داعش گفت که تنها وحشی گری های داعش نیست که شوک آور است، بلکه پاسخ منفعلانه کشورهای جهان به کمپین تحقیق و رسیدگی به جنایات داعش و سپردن عاملان این جنایات به دست عدالت نیز حیرت انگیز است.
امل کلونی ضمن درخواست از حیدر العبادی، نخست وزیر عراق برای ارسال نامه ای رسمی به شورای امنیت سازمان ملل جهت تحقیق و بررسی در خصوص جنایات داعش گفت، عدالت چیزی است که قربانیان می خواهند اما اگر اجازه دهیم که شواهد، از جمله گورهای جمعی ناپدید شوند، هرگز نمی توانیم عدالت را اجرا کنیم.
این فعال حقوق بشر با انتقاد از اینکه از شش ماه قبل تاکنون هیچ اقدامی برای آغاز تحقیق درباره جنایات داعش در سازمان ملل صورت نگرفته افزود «شکست داعش در میدان جنگ کافی نیست. ما باید با افشای وحشی گری های آنان و به دادگاه کشاندن جنایت کاران، ایده ای را که پشت آنها است نابود کنیم.»
کلونی افزود: «گورهای جمعی در عراق بدون حفاظت باقی مانده و جنازه ها بررسی نشده اند، شاهدان در حال فرار هستند و حتی یک نفر از اعضای داعش به خاطر انجام جنایات بین المللی در هیچ دادگاهی در دنیا محاکمه نشده است. بنابراین از دولت عراق و کشورهای حاضر در این جلسه می پرسم چرا هیچ کاری تاکنون انجام نگرفته است؟ اجازه ندهید رواندای دیگری با واکنش دیرهنگام و اندک شما اتفاق بیافتد. اجازه ندهید داعش با نسل کشی و جنایت (بدون محاکمه) فرار کند.
نادیا مراد از ایزدیهای شمال عراق و از قربانیان جنایات داعش که در سال 2014 به اسارت این گروه درآمده بود، دیگر سخنران این نشست بود که طی اظهاراتی، گوشه هایی از وحشی گری و جرائمی که گروه داعش در حق زنان و کودکان اعمال کرده را برای حاضران تشریح کرد.
نادیا مراد به حاضرین این نشست گفت: «قربانیان جنایات داعش منتظر شروع محاکمه آنها هستند. نمی دانم چرا به داعش اجازه می دهید که فرار کنند. منتظر شنیدن چه چیز دیگری هستید تا اقدام کنید؟ از دولت عراق و دیگر کشورها می خواهم که تحقیقات درباره جنایات داعش را آغاز کنند تا قربانیان داعش ببینند که عدالت اجرا می شود.»
در این نشست سیمون آدامز از مرکز جهانی مسئولیت حفاظت به عنوان گرداننده نشست طی سخنانی گفت: مبارزه با مصونیت داعش از مجازات در قبال بی رحمی های این گروه محدود به داخل عراق، سوریه یا لیبی نیست بلکه مبارزه ای جهانی به شمار می آید.
در ادامه نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل با اشاره به کشف گورهای جمعی داعش در عراق و سوریه گفت: این خشونت بی معنی داعش می تواند به روشنی به عنوان مصداق جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت، هدف قرار دادن اقلیت ها و حتی کشتار جمعی طبق طرح قبلی در نظر گرفته شود.
محمد علی الحکیم نماینده عراق در سازمان ملل نیز گفت: بدون شک این نشست گامی مهم به سوی همکاری در جهت تضمین مستند شدن جنایت های داعش و مجازات افرادی است که مرتکب این جنایت ها شده اند.
نماینده بلژیک در سازمان ملل دیگر سخنران این نشست بود که در اظهارتی با اشاره به وقوع حمله تروریستی در بروکسل و پذیرفتن مسئولیت این حمله از طرف داعش گفت: مبارزه با مصونیت از مجازات مساله ای فوری در سوریه، عراق و منطقه است و پاسخگویی و اجرای عدالت، چشم اندازی برای صلح ماندگار است و عرصه ای برای مصالحه وجود نخواهد داشت.
معاون نماینده دائم کانادا در سازمان ملل سخنران بعدی این نشست بود. وی هم در سخنانی گفت: قساوت و بی رحمی که داعش مرتکب می شود باید متوقف شود و درباره آن تحقیق شود و در نهایت مورد پیگرد قانونی قرار گیرد.
در ادامه این نشست یورگن شولز معاون نماینده آلمان در سازمان ملل سخنرانی خود را حول سه محور شامل نگرانی برای قربانیان، محاکمه عاملان این بی رحمی ها و اهمیت جلوگیری از وقوع اینگونه جرائم برای حضار بیان کرد.
همچنین خانم زینب بنگورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در زمینه خشونت جنسی در درگیریها طی سخنانی با اشاره به سفر اخیر خود به عراق و دیدار با مقامات عراقی گفت: هم حیدرالعبادی نخست وزیر عراق و هم مسئولان منطقه منطقه کردستان به وی گفته اند که اجرای عدالت در قبال قربانیان داعش یک اولویت اساسی برای آنان است. 120/112
بیشتر بخوانید:
جنایت جدید داعش در عراق/ 15 عراقی زنده سوزانده شدند
گزارش دیده بان حقوق بشردرباره جنایت داعش درروستاهای جنوب موصل
بان کی مون در سالگرد اشغال سنجار: داعش در عراق مرتکب جنایت جنگی شده است