طبق این نظر سنجی که توسط مرکز افکارسنجی «یوگاو» انجام داده حدود ۲۷ درصد از آمریکایی از احتمال وقوع جنگ داخلی در این کشور بعد از انتخابات ریاستجمهوری نگران هستند.
نتایج این نظرسنجی که از ۱۸ تا ۲۱ اکتبر (27 تا 30 مهر) انجام شده، نشان میدهد میان طرفداران هر دو نامزد انتخاباتی نگرانیهای مشابهی در این خصوص وجود دارد.
از میان یک هزار و ۲۶۶ شرکتکننده، ۱۲ درصد گفتهاند یک نفر را میشناسند که چنانچه معتقد باشند تقلب پیروزی را از «دونالد ترامپ» سلب کرده، حاضرند سلاح به دست بگیرند. این رقم برای طرفداران «کامالا هریس» پنج درصد گزارش شده است.
نتایج این نظرسنجی علاوه بر این از شکافهای شدید در جامعه آمریکا حکایت دارند. ۸۴ درصد از پاسخدهندگان به این نظرسنجی با این گزاره که تفرقهها در ایالات متحده نسبت به ۱۰ سال گذشته بیشتر شده موافقت کردهاند.
نتایج نظرسنجی مرکز ملی «ماریست» که در ماه مه ۲۰۲۴ انجام شده نیز حاکی از آن است که ۱۳ درصد از آمریکاییها احتمال وقوع جنگ داخلی در ایالات متحده را «بسیار محتمل» و ۳۴ درصد آن را «محتمل» میدانند.
شهروندان آمریکایی اقدامات احتیاطی را نیز در راستای نگرانی از بروز جنگ داخلی در این کشور صورت داده اند.
وبگاه شبکه خبری «فاکسنیوز» در اواخر اوت ۲۰۲۴ در گزارشی از افزایش خرید «پناهگاههای مجلل ضدبمب» توسط عدهای از ثروتمندان آمریکایی در بحبوحه افزایش ناآرامیهای اجتماعی در این کشور خبر داده بود.
این شبکه به نقل از یک شرکت سازنده پناهگاه زیرزمینی در «دالاس» در ایالت تگزاس با بیان اینکه اخیراً شاهد افزایش خرید این پناهگاهها از سوی عدهای از مشتریها بوده اضافه کرده که ناآرامیهای اجتماعی عده زیادی از آمریکاییها را نگران کرده است.
«ران هابارد»، مالک شرکت «Atlas Survival Shelters» (پناهگاههای بقای اطلس) گفت: "نزدیک به نیمی از آمریکاییها معتقدند که ایالات متحده ممکن است شاهد جنگ داخلی باشد."
جامعه آمریکا به خصوص پس از حادثه حمله به کنگره در ۶ ژانویه ۲۰۲۱روند فزاینده تنش ها و خشونت سیاسی را تجربه کرده و در آن آتش اختلافات سیاسی - ایدئولوژیکی به شدت زبانه می کشد.
در این چارچوب در رقابت انتخاباتی بین «جو بایدن» و دونالد ترامپ و در مرحله بعد رقابت بین کاملا هریس و دونالد ترامپ اظهار نظرها و اتهامات تندی از جانب دو رقیب علیه طرف دیگر مطرح شده و رقبا، یکدیگر را به تلاش برای نابودی آمریکا متهم می کنند.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا روز ۲۲ اکتبر در یک کمپین انتخاباتی دموکرات ها در نیوهمپشایر گفت: "دونالد ترامپ تهدیدی برای دموکراسی است و باید به لحاظ سیاسی محبوس شود."
وی افزود: "ما باید او را زندانی کنیم. او باید به لحاظ سیاسی حبس شود. او را حبس کنید. این کاری است که ما باید انجام دهیم."
کامالا هریس، نیز در۲۳ اکتبر تاکید کرده که ترامپ خواهان «قدرت بیمهار» است. او رقیبش را متهم کرد که «روز به روز نامتعادلتر و بیثباتتر» میشود. هریس همچنین در یک جلسه عمومی که شبکه «سیانان» برگزار کرد، هنگامی که از او به صراحت پرسیده شد که آیا باور دارد ترامپ یک «فاشیست» است. او پاسخ داد: "بله، باور دارم."
کامالا هریس همچنین در واکنش به انتقادات شدید ترامپ، او را «دروغگو» خوانده است. این اظهارات بایدن و هریس را می توان از جمله تندترین حملات سیاسی نامزدهای سابق و فعلی دموکراتها برای انتخابات ریاست جمهوری 2024 علیه دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواهان دانست.
البته ترامپ نیز دست کمی از این دو نداشته و بارها بایدن را ناتوان ذهنی و خواب آلود و هریس را فردی دانسته که با ناتوانی ذهنی متولد شده است. وی بارها بر این مساله تاکید کرده آمریکا در دوره ریاست جمهوری بایدن به قهقرا رفته و مانند یک کشور جهان سومی شده است.
در چنین شرایط ملتهب و پرتنشی دور از انتظار نیست که شخصی که دیدگاه ها و نظرات افراطی اعم از راست و چپ دارد اسلحه بکشد و یک نامزد انتخاباتی را ترور کند؛ آن هم در جامعه ای که دسترسی به سلاح گرم راحت تر از دسترسی به کتاب است و بیش از جمعیت آن، سلاح گرم در اختیار شهروندان قرار دارد.
اگر جنگ و دعواها بر سر انتخابات، در انتخابات ۲۰۲۰ پس از برگزاری آن، در حمله به کنگره ایالات متحده اوج گرفت، اکنون در سال ۲۰۲۴، این جنگ و دعواها به پیش از برگزاری انتخابات برگشته است.
تحلیلگران هشدار داده اند که فضای متشنج در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، شرایطی بسیار ناپایدار را ایجاد کرده است. ترامپ به طور خاص مخالفان سیاسی اش را تهدید کرده که در صورت راهیابی دوباره به کاخ سفید، آنها را محاکمه خواهد کرد و از نیروهای ارتش برای مبارزه با چپ گراهای افراطی استفاده خواهد کرد.
در عین حال حادثه حمله به کنگره در 6 ژانویه ۲۰۲۱ باعث شده تا تحلیلگران درباره خطر بسیار واقعی جنگ داخلی در آمریکا هشدار دهند، احتمالی که چند سال پیش غیرقابل تصور به نظر میرسید.
«باربارا والتر» استاد علوم سیاسی آمریکایی با اذعان صریح به اینکه تصور وجود نظام دموکراتیک به معنی واقع آن در کشورش یک تصور اشتباه است، هشدار داده است که ایالات متحده با سرعت شگفت انگیزی بسوی بی ثباتی، جنگ داخلی و کودتای احتمالی پیش می رود.
حادثه کنگره به منزله آغازی بر عصر پسا آمریکا و فراموشی الگو و ارزشهای آمریکایی به ویژه در زمینه دموکراسی است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117