این مساله باعث شده تا کشورهای اتحادیه اروپا، تقویت تدابیر و ساز وکارهای مستقل اروپایی در زمینه دفاعی و امنیتی را مد نظر قرار دهند.
با این همه دولت ترامپ به شدت از این روند ناراضی است. در این راستا آمریکا، اتحادیه اروپا را در صورت اجرای طرح های دفاعی و تسلیحاتی مستقل به مقابله به مثل در روابط تجاری و سیاسی تهدید کرد.
وزارت دفاع آمریکا "پنتاگون" تهدید کرد در صورتی که اتحادیه اروپا به طور یکجانبه به اجرای طرح های دفاعی خود ادامه دهد، واشنگتن اقدامات متقابل انجام خواهد داد.
بدین ترتیب اگر اتحادیه اروپا به تنهایی برای اجرای طرح های دفاعی و تسلیحاتی اقدام و از مشارکت با کشورهای ثالث و به خصوص آمریکا خودداری کند، آمریکا در روابط تجاری و سیاسی با اتحادیه مقابله به مثل خواهد کرد.
"آلن لرد" معاون وزیر دفاع آمریکا، اوایل مه 2019 نامه ای به "فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ارسال و در آن، از اقدامات مستقل اتحادیه اروپا در زمینه صنایع دفاعی و تسلیحاتی انتقاد کرد. این نامه پر از تهدیدها، انتقاد و تقابل سیاسی و تجاری در صورتی است که بروکسل تلاش کند طرح های تسلیحاتی اروپایی را بدون حضور آمریکا حفظ یا توسعه دهد.
"آلن لرد" در نامه خود نوشت: اتحادیه اروپا به تنهایی طرح های صنایع دفاعی و تسلیحاتی خود را اجرا کرده و بدین ترتیب همگرایی صنایع دفاعی و تسلیحاتی دو سوی اقیانوس اطلس (ترانس آتلانتیک)، را در چارچوب ناتو و همچنین همکاری نظامی آمریکا و اروپا، تهدید می کند.
معاون پنتاگون در نامه مذکور تاکید کرده اگر آمریکا محدودیت های متقابل مشابهی را اعمال کند، برای متحدان و شرکای اروپایی واشنگتن خوشایند نخواهند بود.
لرد مدعی شد، «ما نمی خواهیم در آینده برای چنین تصمیمی برنامه ریزی کنیم زیرا چنین تصمیمی زیان میلیون دلاری بر شرکت های اسلحه سازی اروپا خواهد داشت.»
آمریکا در حالی این واکنش شدید را نشان داده که پارلمان اروپا در 18 آوریل 2019 با ایجاد یک صندوق دفاعی اروپایی با اختصاص 13 میلیارد یورو برای سال های 2021 تا 2027 به طور موقت موافقت کرد. علاوه بر آن، واشنگتن با شروط کلی مطرح شده در "همکاری دائم سازماندهی شده" موسوم به پسکو(pesco) مخالفت کرده است.
در چارچوب این توافق، 25 کشور اتحادیه اروپا، توسعه 34 پروژه تسلیحاتی را راه اندازی کرده اند. مقررات صندوق دفاع اروپا اجازه می دهد که شرکت های غیر عضو اتحادیه اروپا در این پروژه مشارکت داشته باشند، اما بنیان های این پروژه به طور انحصاری اروپایی است و اجازه نمی دهد که کشورهای ثالث، کنترلی بر روی صادرات سلاح های ساخته شده داشته باشد.
مشارکت در پروژه های پسکو نیز محدود است و باید به اتفاق آرای کشورهای اتحادیه اروپا تصویب شود و به همین دلیل واشنگتن از این مساله هراس دارد که وتوی تنها یک عضو ، باعث ممانعت از مشارکت آمریکا در طرح های پسکو شود.
تلاش ها برای ایجاد نیروی نظامی مستقل اروپا، تدوین راهبرد جهانی اتحادیه اروپا و نیز ایجاد نهادهای نظامی - امنیتی اروپایی در چهار سال اخیر روندی فزاینده به خود گرفته است. آلمان و فرانسه به عنوان مهمترین کشورهای اتحادیه اروپا در این روند نقش پیشرو را ایفا می کنند و خواهان کسب هر چه سریعتر توانمندی های دفاعی مستقل اروپایی هستند. با این حال واشنگتن از این روند ناراضی است. ترامپ اواسط سال 2018 موضع "امانوئل مکرون" رئیس جمهور فرانسه را در خصوص ضرورت تشکیل یک ارتش اروپایی به شدت مورد انتقاد قرار داد و آن را توهین آمیز توصیف کرد.
ترامپ در توییتی تاکید کرد، مکرون پیشنهاد می کند اروپا برای محافظت از خود در برابر آمریکا، چین و روسیه می بایست ارتش ویژه خود را داشته باشد. این بسیار اهانت آمیز است.
به نظر می رسد اتحادیه اروپا مصمم است تا به رغم مخالفت های آمریکا و ناتو هر چه زودتر به ظرفیت ها و توانمندی مستقل دفاعی و نظامی دست یابد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
114/117
بیشتر بخوانید:
ارتش اروپایی؛ احساس خطر واشنگتن/ تحلیل
حمایت کمیسیون اروپا از تشکیل ارتش اروپایی
تشکیل ارتش اروپایی؛ مقابله با رویکرد سلطه گرانه ترامپ/ تحلیل