در این راستا کاخ سفید در باره حضور نظامی پکن در کشور جزایر سلیمان هشدار داد و متعهد شد که به این اقدام پاسخ دهد. جزایر سلیمان کشوری با بیش از ۹۹۰ جزیره در اقیانوس آرام جنوبی است. پس از توافق آمریکا و جزایر سلیمان برای آغاز گفتوگوها در سطوح بالا، کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد:«اگر گامهایی برای ایجاد تأسیسات نظامی، استقرار نیرو و حضور دائمی چین در این جزایر برداشته شود، واشنگتن به این اقدام پاسخ خواهد داد.»
در این بیانیه آمده است:«در این مقطع حساس، آمریکا و جزایر سلیمان توافق کردند که یک گفتوگوی استراتژیک در سطح بالا را به ریاست مشترک کاخ سفید و وزارت امور خارجه طرف مقابل آغاز کنند.»
چین روز سهشنبه اعلام کرد با جزایر سلیمان پیمان امنیتی امضاء کرده است.این اقدام که در نوع خود بی سابقه تلقی می شود با واکنش منفی ایالات متحده مواجه شده است. در واقع اقدام پکن به معنای حضور نظامی در منطقه ای است که پس از جنگ جهانی دوم تاکنون همواره حوزه نفوذ و حضور نظامی ایالات متحده بوده است. این اقدام نگرانیهای آمریکا و متحدان منطقه ای آن در اقیانوس آرام جنوبی یعنی استرالیا و نیوزیلند را درباره نفوذ روزافزون چین در منطقهای که از دیرباز تحت سیطره آنها بوده است، افزایش خواهد داد.با این حال مقامات ارشد جزایر سلیمان در این باره دیدگاهی متفاوت با آمریکا و شرکایش دارند.
مناسه سوگاواره، نخستوزیر جزایر سلیمان در پارلمان این کشور گفته است: تصمیم مقامات ارشد جزایر سلیمان برای عقد پیمان امنیتی با چین به صلح و هماهنگی در منطقه لطمه نمیزند و یا آن را تضعیف نمیکند.
به رغم این موضع جزایر سلیمان اما آمریکا به امضای این پیمان امنیتی واکنش نشان داد و ابراز نگرانی کرد که همکاریهای نزدیک چین و جزایر سلیمان زمینه ساز نفوذ هرچه بیشتر پکن در منطقه ایندو پاسیفیک خواهد بود. آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا ادعا کرده که مقامات آمریکا، ژاپن، نیوزیلند و استرالیا نگرانیهایی را در مورد چارچوب امنیتی بین چین و جزایر سلیمان مطرح کردند که میتواند خطراتی جدی برای امنیت اقیانوس هند و آبهای آزاد اقیانوس آرام به همراه داشته باشد.
اقدام چین در توسعه نفوذ و حضور نظامی خود در منطقه ایندو پاسفیک در واقع واکنشی به کنش های تهاجمی آمریکا در این منطقه است. واشنگتن در دوره ریاست جمهوری بایدن مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب چین را سرلوحه سیاست خود در منطقه ایندوپاسیفیک قرار داده و رویکرد ائتلاف سازی علیه چین را در این منطقه ژئو استراتژیک دنبال می کند. ایجاد پیمان چهارگانه موسوم به «کواد» متشکل از آمریکا، استرالیا، ژاپن و هند و ائتلاف سه گانه آمریکا بریتانیا و استرالیا موسوم به «آکوس» در این راستا صورت گرفته است.
پکن ایجاد این ائتلاف های نظامی به رهبری آمریکا را موجب ایجاد تنش و درگیری در منطقه ایندو پاسیفیک دانسته است. با این حال واشنگتن با ادعای مهار چین هم چنان و با جدیت به تلاش های خود برای ائتلاف سازی ادامه می دهد. به رغم ادعاهای مقامات دولت بایدن در باره رقابت برابر با چین و تنش زدایی در روابط دو جانبه، اما آنچه از خلال مواضع و اقدامات آمریکا در قبال چین از زمان روی کار آمدن بایدن می توان دریافت؛ تلاش واشنگتن برای تقابل همه جانبه در عرصه های اقتصادی، تجاری، نظامی و امنیتی سیاسی و سایبری با پکن و مقابله با ادعاهای دریایی آن است.
واکنش چین به این اقدامات شامل تقویت توانمندی نظامی خود، برقراری روابط نزدیک نظامی با روسیه و برگزاری رزمایش ها و گشت های مشترک دریایی و هوایی و اکنون توسعه حضور نظامی در منظقه ایندو پاسیفیک با انعقاد پیمان های امنیتی و نظامی با کشورهای این منطقه از جمله جزایر سلیمان است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
116