حدود 270 نیروی آلمانی در پایگاه هوایی «اینجرلیک» ترکیه مستقر هستند و در عملیات ائتلاف بین المللی ضد داعش مشارکت دارند.
این آخرین مورد از تنش هایی است که بین آلمان و ترکیه در یک سال اخیر رخ داده است.
در واقع روابط بین برلین وآنکارا تحت تاثیر روابط اتحادیه اروپا و ترکیه در یک سال گذشته دستخوش تحولات منفی بسیاری قرار گرفته است.
زمینه های ایجاد تنش میان المان و ترکیه
دو مساله در این زمینه به تشدید تنش ها بین بروکسل و آنکارا و به تبع آن اختلافات فزاینده بین برلین و آنکارا انجامیده است.
نخست کودتای نافرجام 15 ژوئیه 2016 در ترکیه که موجب انتقاد شدید آنکارا از موضع بی تفاوت اتحادیه اروپا از جمله آلمان در باره آن شد.
در ادامه نیز این نهاد اروپایی و نیزمقامات آلمانی، از نحوه رفتار دولت ترکیه با عوامل کودتا و نیز نقض تعهدات خود در رابطه با روند عضویت در اتحادیه اروپا بشدت انتقاد کردند.
مساله دوم، برگزاری همه پرسی اصلاح قانون اساسی در ترکیه در آوریل 2016 بود که با انتقاد شدید اتحادیه اروپا و دیگر مقامات ارشد اروپایی بویژه آنگلا مرکل صدراعظم و زیگمار گابریل وزیر امور خارجه آلمان مواجه شد.
از نگاه آلمانی ها، این همه پرسی و اقدامات ناشی از آن، پس رفت بزرگی در ترکیه محسوب می شود.
در عین حال دولت آلمان با ممانعت از حضور مقامات بلند پایه ترک در گردهمایی های ترک های مقیم این کشور و یا لغو تجمعات در حمایت از اصلاح قانون اساسی ترکیه، خشم مقامات ترک بویژه «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه را بر انگیختند.
به نحوی که در حمله لفظی بی سابقه ای، وی اقدامات دولت آلمان را با اقدامات نازی ها مقایسه کرد.
هم چنین پس از مطرح شدن برگزاری همه پرسی برای احیای اعدام در ترکیه، احزاب سوسیال دموکرات و دموکرات مسیحی آلمان، ترکیه را تهدید کردند که در صورت اجرای مجدد مجازات اعدام، باید از شورای اروپا خارج شود.
از نگاه این احزاب، اجرای مجدد مجازات اعدام، نه تنها به مفهوم خروج ترکیه از روند عضویت در اتحادیه اروپا، بلکه به منزله پایان عضویت این کشور در شورای اروپا نیزخواهد بود.
افزایش تنش ها میان بروکسل و انکارا
بدین ترتیب روابط آلمان و ترکیه در برهه کنونی در وضعیت بسیار بدی قرار دارد.
با این حال بروز تنش جدید بر سر نظامیان آلمانی مستقر در ترکیه، می تواند به وخامت و تنش هر چه ببیشتر در روابط دو کشور منجر شود.
به رغم خواسته دولت آلمان برای دیدار قانونگذاران آلمانی با نظامیان این کشور که در پایگاه هوایی اینجرلیک مستقرهستند، وزارت خارجه ترکیه مدعی شده که دیدار قانونگذاران آلمانی از این کشور در وقت مناسبی صورت نگرفته است.
البته دولت ترکیه سال گذشته نیز از دیدار نمایندگان آلمانی با نیروهای آلمانی مستقر در این کشورممانعت کرد.
با توجه به این مساله، آنگلا مرکل روز دوشنبه اعلام کرد که ضمن ادامه گفتگوها با مقامات ترکیه، به دنبال راههایی دیگر برای انجام وظایف آلمان در ائتلاف ضد داعش است که این به معنای یافتن جایگزینی برای پایگاه اینجرلیک است که یکی از این گزینه ها، اردن است.
منابع آگاه دولت آلمان اعلام کردند، یک هیات نظامی آلمانی قرار است طی روزهای آینده برای بررسی پایگاه های احتمالی در اردن راهی این کشور شود.
به گفته این منابع، اردن مقدم بر دیگر گزینه ها است اگرچه قبرس و کویت نیز جزء گزینه های احتمالی هستند.
اگر آلمان تهدید خود در زمینه خروج نظامیانش از ترکیه را عملی کند، این نه فقط ضربه ای برای موقعیت ترکیه در ناتو است، بلکه از سوی ائتلاف بین المللی ضد داعش نیز به مثابه کارشکنی در عملیات این ائتلاف علیه گروه تروریستی داعش محسوب خواهد شد.
درعین حال درچارچوب سازو کارهای ناتو نیز این اقدام، به منزله اقدامی غیر دوستانه وبر خلاف روح توافق و همکاری بین اعضای این پیمان تلقی خواهد شد.116/110
بیشتر بخوانید:
گزینههای احتمالی آلمان برای خروج از پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه
نمایندگان پارلمان آلمان خواستار خروج نظامیان این کشور از پایگاه اینجرلیک ترکیه
تحلیلگر سیاسی: پایگاه اینجرلیک، اهرم فشار ترکیه علیه آمریکا است