ایران پرس- تداوم جنگ نفت بین روسیه و عربستان سعودی و کاهش مدام بهای نفت در بازارهای بین المللی، موجب افزایش نگرانی ها شده و در این راستا کشورهای تاثیر گذار در این زمینه خواهان برون رفت از وضعیت ناهنجار کنونی شده اند.

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه روز چهارشنبه 1 آوریل ضمن درخواست برای بررسی وضعیت بازار نفت به همراه کشورهای عضو اوپک و آمریکا، بر لزوم یافتن راه‌حلی برای انعطاف‌پذیری بازار نفت تاکید کرد. 

ولادیمیر پوتین گفت: "وضعیت فعلی همه را نگران کرده است و مصرف‌کنندگان نیز باید نگران باشند، زیرا اگر کمبود بودجه برای این بخش وجود داشته باشد و فعالیت میادین جدید متوقف شود، جهش قیمت بعدا اجتناب‌ناپذیر خواهد بود و کسی این موضوع را نمی‌خواهد."

جنگ نفتی اخیر بین روسیه با عربستان و شرکای آن پس از نشست ناموفق اوپک با روسیه در وین در اوایل مارس 2020 آغاز شد. در حالی که عربستان خواهان کاهش هر چه بیشتر تولید نفت به منظور جلوگیری از نزول هر چه بیشتر بهای آن بود، اما روسیه با این مساله مخالفت کرده و همین امر باعث اقدام انتقامی سعودی ها و شرکای آنها با سرازیر کردن چند میلیون بشکه نفت اضافی به بازارهای نفتی و واکنش متقابل روسیه شد.

بدین ترتیب قیمت های جهانی نفت در سال 2020 تحت تاثیر افت تقاضا در پی شیوع ویروس کرونا و جنگ قیمت و افزایش تولید عربستان سعودی و روسیه، حدود دو سوم سقوط کرده است. وزارت انرژی آمریکا در پی افزایش عرضه نفت عربستان سعودی به رکورد بیش از 12 میلیون بشکه در روز، از ریاض و مسکو خواست تا  بازارهای نفت را آرام کنند. 

«شایلین هاینس» سخنگوی وزارت انرژی آمریکا اظهار کرد: افزایش تولید نفت در شرایط از بین رفتن تقاضای جهانی، موجب خشم ما شده است.

هر چند برخی تحلیلگران معتقدند که با توجه به رقابت شدید آمریکا با روسیه در زمینه نفت و گاز و تلاش مستمر واشنگتن برای بیرون راندن مسکو از این بازارها به ویژه در اروپا، روسیه خواهان کاهش قابل توجه قیمت نفت است تا بدین ترتیب شرکتهای آمریکایی تولید کننده نفت شیل از عرصه رقابت خارج شوند، با این حال پوتین حداقل در ظاهر این مساله را رد کرده است. 

رئیس جمهوری روسیه اظهار داشت: "کاهش قیمت نفت برای آمریکایی‌ها نیز نگران‌کننده است، زیرا مرز صرفه اقتصادی تولید نفت شیل حدود 40 دلار در هر بشکه تخمین زده می‌شود و بنابراین، این یک آزمون دشوار برای اقتصاد آمریکا نیز تلقی می‌شود."

به نظر می رسد حتی اگر روسها در پی ورشکست کردن تولید کنندگان نفت شیل در آمریکا هم باشند اما ادامه روند کاهش بهای نفت که در 18 سال گذشته بی سابقه است، به طور اجتناب ناپذیر بر درآمد ارزی روسیه تاثیر منفی گذاشته و به همین دلیل مسکو نمی خواهد که این روند به مدت طولانی ادامه داشته باشد. 

ولادیمیر پوتین تصریح کرد: "سقوط قیمت صادرات اصلی ما بزرگ و جدی است. ما در کشور و در سطح بین‌المللی با شرکای خود در اوپک وضعیت را بررسی می‌کنیم، چنانچه اخیرا نیز این موضوع را با آمریکا بررسی کردیم."

البته آمریکایی‌ها نیز بشدت نگران وضعیت کنونی در بازارهای نفتی بوده و خواهان پایان یافتن وضعیت کنونی هستند. «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا از یک سو هوادار کاهش بهای نفت با توجه به مطلوبیت آن برای مصرف کنندگان آمریکایی و در نتیجه رای مثبت به وی در انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 است، اما از سوی دیگر وی می داند که تداوم روند نزولی قیمت نفت برای شرکتهای نفت شیل آمریکا بسیار گران تمام خواهد شد و می تواند منجر به ورشکستگی آنها شود. 

دونالد ترامپ روز چهارشنبه گفت: "اخیرا با سران عربستان سعودی و روسیه صحبت کرده و بر این باور است که این دو کشور تا چند روز دیگر توافق خواهند کرد تا به جنگ قیمتشان پایان دهند و با کاهش تولید، قیمت ها را تقویت کنند." ترامپ چند روز پیش جنگ قیمت عربستان سعودی و روسیه را دیوانگی خواند و با ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه درباره این موضوع صحبت کرد.

دولت ترامپ اعلام کرده که قصد دارد نماینده ویژه ای را به ریاض اعزام کند تا این کشور را برای کاهش تولید نفت مجاب کند. انتظار می رود ترامپ در دیدار با روسای شرکت های نفتی در روز جمعه به بحث درباره گزینه های مختلف کمک به این صنعت بپردازد که شامل اعمال تعرفه روی واردات نفت از عربستان سعودی خواهد بود.

به رغم این اقدامات، رسیدن به توافق بین عربستان و روسیه برای متعادل سازی بازارهای نفت با توجه به منافع متعارض آنها بسیار دشوار است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

139/116

بیشتر بخوانید:

کاهش بی سابقه بهای نفت و آینده جنگ نفتی روسیه و عربستان سعودی/ تحلیل

جنگ نفتی روسیه و عربستان و هشدار سناتورهای آمریکایی/ تحلیل