رئیسان مجالس ایران، افغانستان، پاکستان، ترکیه، چین و روسیه درپایان کنفرانس تهران در بیانیهای بر نقش محوری سازمان ملل متحد در تسهیل همکاری بینالمللی با هدف پیشگیری و مقابله با تروریسم و افراط گرایی تاکید کردند.
بیانیه کنفرانس تهران همچنین با ابراز نگرانی از اثرات مخرب تروریسم بر صلح، امنیت و توسعه، ریشهکن کردن همه اشکال تروریسم در منطقه و کنار گذاشتن معیارهای دوگانه در مقابله با تروریسم را ضروری دانست.
کشورهای شرکت کننده در کنفرانس تهران هر یک به نوعی از تروریسم صدمه دیدهاند. در عین حال، در این مجموعه تجربههای ارزشمندی از همکاری برای مبارزه با تروریسم وجود دارد که استفاده از آن برای ریشهکن کردن تروریسم حائز اهمیت است.
حملات تروریستی درایران، افغانستان، پاکستان، ترکیه، چین و روسیه تصویری روشن از یک تهدید جمعی را نشان میدهد که مقابله با این تهدید نیازمند همکاری جمعی است. مباحث مهمی که در این چارچوب در کنفرانس تهران مطرح شد بیانگر این نکته است که شش کشور محور این همکاری آماده توسعه همکاریها از طریق ایجاد یک ساز و کار ویژه برای تبادل اطلاعات برای مبارزه با تروریسم و افراطگرایی هستند.
در حال حاضر دو تهدید جدی یعنی تروریسم و قاچاق مواد مخدر بهعنوان منبع تامین مالی فعالیتهای تروریستی در منطقه وجود دارد که بخش اصلی آن در افغانستان و پاکستان قرار دارد و تبعات آن متوجه کشورهای دیگر است. به همین جهت، رئیسان مجالس شش کشور شرکت در کنفرانس تهران از همه تلاشها برای دستیابی به صلح در افغانستان و حذف تهدیدهای تروریسم، افراطگرایی و قاچاق مواد مخدر در منطقه استقبال کردند.
آمریکا و برخی کشورها که خود را مدعی مبارزه با تروریسم میدانند در واقع بهدنبال یکجانبهگرایی هستند و از تروریسم استفاده ابزاری میکنند. این رفتارها باعث شده کشورهای منطقه برای مبارزه با تروریسم خود به فکر ساماندهی نظام منطقهای باشند که نمونه بارز آن همکاری ایران، ترکیه و روسیه درباره سوریه است که الگویی موفق بوده است.
حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران در مراسم افتتاحیه دومین کنفرانس مجالس آسیایی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از بدو تأسیس تاکنون به عنوان بزرگترین قربانی تروریسم با این پدیده شوم مواجه بوده است؛ هشت راهکار را برای تحقق منطقه قویتر ارائه کرد و گفت تهران برای مشارکت در ساخت این منطقه قویتر آماده است.
تحکیم پیوندهای چندجانبه و دوجانبه، ایجاد امنیت شبکهای با همه همسایگان، مشارکت جدی درفرآیندهای صلحسازی درمنطقه، تقویت همهجانبه قدرت دفاعی و چندجانبهگرایی در دیپلماسی و قراردادهای تجاری ازجمله راهبردهایی است که رئیس جمهوری اسلامی ایران در کنفرانس تهران مطرح کرد.
«لی هیان» کارشناس رسانهای چین با اشاره به نقش غیرقابل انکار ایران در مبارزه با تروریسم میگوید: نقش ایران در مبارزه با تروریسم در منطقه قابل چشمپوشی نیست.
«لی هیان»؛ تروریسم را برای همه کشورهای منطقه خطرناک دانست و در بیان اهمیت تلاشهای جمهوری اسلامی ایران برای برقراری امنیت در منطقه، افزود اگر مبارزه با تروریسم تضعیف شود کشورهای مختلف جهان در معرض ناامنی قرار خواهند گرفت.
بیتردید امروز امنیت ابعاد گستردهتری نسبت به گذشته دارد. در این چارچوب راهبردهایی که ازسوی رئیسان مجالس ایران، افغانستان، پاکستان، ترکیه، چین و روسیه به کنفرانس تهران ارائه شد، متضمن حفظ امنیتجمعی با مشارکت کشورهای منطقه است.
نویسنده: جمشید امینزاده
بیشتر بخوانید:
بیانیه پایانی کنفرانس رئیسان مجالس شش کشور؛ تاکید بر هم افزایی برای مقابله با تروریسم
رییس مجلس ترکیه: برخی کشورها از تروریسم استفاده ابزاری می کنند
رئیس مجلس افغانستان: همگرایی منطقهای برای مبارزه با تروریسم ضروری است
اجلاس روسای مجالس 6 کشور در تهران؛ نشستی در راستای همکاری برای مبارزه با تروریسم/ تحلیل