«آلماز سزباکوف» وزیر دارایی قرقیزستان و «کانات بادیلوف» وزیر دارایی قزاقستان در چهارمین کنفرانس اقتصادی در «ایسیک کول» توافقنامه کمک 100 میلیون دلاری از طرف «آستانه» به «بیشکک» را امضا کردند.
قرار است این مبلغ صرف پیاده سازی «نقشه راه» برای پیوستن قرقیزستان به اتحادیه اقتصادی اورآسیا شود. وزیر دارایی قرقیزستان دراین باره عنوان کرد قزاقستان پروژههای بیشکک را تأمین مالی خواهد کرد تا اقتصاد این کشور بتواند با شرایط جدید اقتصاد جهانی بیشتر سازگار شود.
واقعیت آن است که از بدو استقلال جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز دو جمهوری قرقیزستان و تاجیکستان به جهت داشتن اقتصادی ضعیف همچنان در ردیف فقیرترین جمهوری های شوروی سابق هستند و این در حالیست که تمهیدات رهبران بیشکک و دوشنبه برای جهش اقتصادی و گریز از سکون حاکم بر اقتصاد این کشورها نتوانسته است نقش تعیین کننده ای در فرار این کشورها از تله اخذ وام برای کمک به رشد اقتصادی و احیای اقتصاد این کشورها داشته باشد.
به عبارت دیگر این دو جمهوری در مقایسه با دیگر جمهوری های منطقه برای اجرای برنامه های زیر ساختی اقتصادی و حرکت در جهت توسعه اقتصادی دست استقراض به سوی نهادهای پولی و مالی جهانی دراز کرده اند و در این بین حتی کمک های مالی ادواری کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای نیز نتوانسته است چندان تفاوتی میان گذشته اقتصادی و شرایط جاری حاکم بر اقتصاد دو جمهوری تاجیکستان و قرقیزستان ایجاد کند.
از این رو دوشنبه و بیشکک در دور باطل استقراض از خارج اسیر شده اند. اکنون نیز اختصاص کمک 100 میلیون دلاری قزاقستان به بیشکک برای کمک به توان اقتصادی قرقیزستان برای حضور موثر این کشور در اتحادیه اقتصادی اورآسیا رقم درشت وتاثیر گذاری نیست که بتواند اهداف اعطای این وام را محقق کند. اما می تواند به افزایش جایگاه قزاقستان در معادلات اقتصادی منطقه ای کمک کند. بویژه که آستانه ایفای نقش بازیگر فعال در مناسبات سیاسی و اقتصادی منطقه ای و بین المللی را در دستور کار سیاست خارجی خود قرار داده است.
از طرفی قزاقستان به جهت اقتصاد ضعیف قرقیزستان و تاثیر منفی این وضعیت بر مراودات کلوپ اقتصادی اورآسیا از مخالفان سرسخت عضویت قرقیزستان در اتحادیه گمرکی و اقتصادی اورآسیا بود، اما تاکید روسیه بر حضور بیشکک در این اتحادیه و تعهد کشورهای عضو برای کمک به اقتصاد کشورهای داوطلب عضویت در اتحادیه سبب شد که آستانه از موضع سخت گیرانه عدول کند.
از طرفی با تغییر رهبری در ازبکستان و سیاست خارجی جدید تاشکند، رویکرد همکاری ازبکستان با دیگر جمهوری های منطقه نظیر تاجیکستان و قرقیزستان دستخوش تغییر شده است و این موضوع با توجه به رقابت سنتی و اعلام نشده قزاقستان و ازبکستان برای ایفای نقش رهبری جمهوری های آسیای مرکزی اهمیتی دو چندان یافته است.
لذا قزاقستان با توجه به چرخش حاکم بر سیاست خارجی ازبکستان که البته گسترش مناسبات اقتصادی با کشورهای منطقه را نیز در دستور کار قرار داده است نمی خواهد از رقابت سنتی با تاشکند عقب بیافتد و از این رو به رغم مخالفت های اولیه با حضور قرقیزستان در کلوپ اقتصادی اورآسیا اکنون قصد کمک مالی و اقتصادی به قرقیزستان را دارد تا تکمیل نقش بازیگر موثر منطقه ای در معادلات جاری حاکم بر روابط بین الملل از کورس رقابت با ازبکستان برای حضور و نفوذ در جمهوری های اطراف عقب نیافتد.
به کمک 100 میلیون دلاری قزاقستان به بیشکک از همین زاویه باید نگریست. 111/114
امیرحسین اسداله منفرد
بیشتر بخوانید:
رایزنی ایران و اتحادیه اقتصادی اورآسیا در ارمنستان+ ویدئو
دومین دور مذاکرات ایران و اتحادیه اقتصادی اورآسیا
روحانی: زمینه تقویت تجارت آزاد ایران و اورآسیا فراهم شده است