کاروان نظامی آمریکا حامل نیروها و ادوات سنگین نظامی که برای تقویت ناتو به اروپا اعزام شده است، وارد لهستان شد.

این کاروان نظامی که اواخر هفتۀ گذشته وارد آلمان شده بود، از جمله 87 دستگاه تانک آبرامز و بیش از 500 دستگاه نفربر روز پنجشنبه وارد خاک لهستان شدند.

علاوه بر این، 4 هزار سرباز آمریکایی نیز به لهستان، بلغارستان، رومانی و کشورهای حوزه بالتیک اعزام خواهند شد.

به نظر می رسد آمریکا در راستای ایفای نقش خود به عنوان سردمدار ناتو که ادعای حمایت از امنیت متحدان اروپایی خود بویژه لهستان و سه کشور حوزه بالتیک را دارد، اقدام به انتقال حجم قابل ملاحظه ای از ادوات نظامی به لهستان کرده است.

در عین حال انتقال این تجهیزات نظامی به لهستان در حالی صورت می‌گیرد که حدود 4 هزار نیروی نظامی امریکایی خود را برای برگزاری رزمایش در کشورهای شرقی عضو ناتو درنزدیکی مرزهای روسیه آماده می‌کنند.

نیروهای امریکایی و لهستانی قراراست اواخر ژانویه 2017 ، رزمایشی مشترک در لهستان برگزار کنند.

ناتو اعلام کرده است این اقدامات در جهت اطمینان بخشیدن به متحدان اروپایی برای مقابله با رفتار ستیزه‌جویانه روسیه است.

البته این اقدامات ناتو از چشم روسها پنهان نبوده و لذا مسکو واکنشی سخت در این باره اتخاذ کرده است. از جمله کاخ کرملین اعلام کرد که افزایش حضور نظامی آمریکا در لهستان ، تهدیدی برای امنیت ملی روسیه است.

هم چنین الکسی مشکوف معاون وزیر امور خارجه روسیه، استقرار نیروهای جدید آمریکا در اروپا را عامل بر هم زدن امنیت در این قاره اعلام کرد.

ناتو افزایش حضور نظامی خود در مجاورت مرزهای روسیه را اقدامی دفاعی می‌خواند و مدعی است که این اقدامات پس از الحاق مجدد شبه‌ جزیرۀ کریمه به روسیه در سال 2014 و همچنین دخالت مسکو در بحران اوکراین و حمایت از مخالفان شرق اوکراین صورت گرفته است.

با این همه از دیدگاه  روسیه گسترش حضور نظامی ناتو درنزدیک مرزهای این کشوراقدامی تجاوزکارانه  تلقی شده است .مقامات ارشد  سیاسی و نظامی روسیه بارها بر این مساله تاکید کرده اند که حضور گستردۀ نظامی در اروپا موازنۀ امنیتی قارۀ اروپا را از بین خواهد برد.

هدف اعلامی از اقدامات ناتو بویژه تقویت قابل توجه شمار نیروهای مستقر در شرق اروپا اطمینان دادن به کشورهای تازه عضو ناتو در شرق اروپا از جمله لهستان و سه کشور بالتیک است تا مانع از اقدام احتمالی روسیه برای حمله ناگهانی و اشغال این کشورها بویژه سه کشور کوچک لتونی، استونی و لیتوانی شود.

افزایش حضور ناتو در شرق اروپا بویژه لهستان وحوزه بالتیک در شرایطی است که مسکو بارها نسبت به این اقدام هشدار داده است.

دو طرف ظرف دو سال اخیر به نوعی به نمایش قدرت در برابر یکدیگر پرداخته اند و در این میان ناتو به عنوان بازوی نظامی غرب بیشتر حالت تهاجمی و تهدید کننده علیه روسیه به خود گرفته است.

رویکرد خصمانه ناتو با افزایش استقرار  نیروها و تجهیزات نظامی در کشورهای شرق اروپا  و نیز تلاش مستمر آن برای پیشروی به سوی شرق باعث شده تا  روسیه در دکترین امنیت ملی خود، ناتو را به عنوان یک تهدید امنیت ملی تلقی کند.

در عین حال باراک اوباما که اکنون در آخرین روزهای زمامداری خود به سر می برد، تلاش همه جانبه ای را به منظور مساله آفرینی و ایجاد حداکثر تنش ها بین  واشنگتن و مسکو صورت می دهد.

هدف از این اقدامات که از جمله شامل اعمال تحریم های جدید علیه روسیه و نیز افزایش اعزام نظامیان آمریکایی و نیز تجهیزات نظامی به کشورهای اروپای شرقی می شود این است که دولت جدید آمریکا به ریاست دونالد ترامپ هنگامی که از 20 ژانویه زمام امور را در دست می گیرد، اساسا در موقعیتی قرار داشته باشد که چاره ای جز ادامه روند کنونی در قبال روسیه نداشته باشد.