جان کربی، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا، سهشنبه اعلام کرد استقرار سامانههای موشکیِ زمین به هوای اس-400 و سامانۀ موشک بالستیک اسکندرِ روسیه در کالینینگراد «امنیت اروپا را بیثبات کرده است».
کالینینگراد، بخشی جدا از خاک اصلی روسیه است که از شمال و شرق به لیتوانی و از جنوب به لهستان منتهی میشود.
در پی اظهارات کربی، ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه، امریکا را متهم کرد با اشباع اروپا با تسلیحات و موشکهای خود، امنیت منطقه را به خطر انداخته است.
ایگور کوناشنکوف همچنین به ساختوساز پایگاههای موشکی امریکا در لهستان و رومانی و برنامۀ آتی سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای استقرار نظامیان امریکایی در لتونی، لیتوانی، استونی و لهستان و استقرار تفنگداران نیروی دریایی امریکا در نروژ، کشور همسایۀ روسیه، اشاره کرد.
کوناشنکوف افزود: همۀ تهدیدات فعلی علیه امنیت اروپا نتیجۀ سیاست نظامی ایالاتمتحدۀ امریکا طی یک دهۀ گذشته است. منطقۀ کالینینگراد بخشی جداییناپذیر از فدراسیون روسیه است.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه تأمین امنیت در فدراسیون روسیه را حق کشورش دانست.
پیشتر دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، گفت: محافظت از مرزهای روسیه در مقابل استقرار نیروهای ناتو حق مسکو است.
دیمیتری پسکوف افزود: روسیه نهایت تلاش خود را به کار گرفته است تا از امنیت خود در برابر گسترش ناتو به سمت مرزهای کشور، اطمینان حاصل کند.
پسکوف اضافه کرد، ناتو بهواقع یک سازمان تهاجمی است و روسیه در این زمینه بر اساس حق حاکمیت خود، حق اجرای تمام اقدامات لازم را در قلمروی خود دارد.
سامانۀ موشکی اس-400 مدرنترین سامانۀ دفاع هوایی روسیه است. این سامانه قادر است که حدود 300 هدف را ردیابی کرده و بهطور همزمان به حدود 30 هدف در محدودۀ چند صد کیلومتری شلیک کند.
تنش میان مسکو و قدرتهای غربی از بیش از دو سال پیش و پس از اعلام استقلال جمهوری کریمه از اوکراین و پیوستن آن به فدراسیون روسیه و بحران و ناآرامی در شرق اوکراین، شدت یافت.
جمهوری کریمه در مارس ۲۰۱۴ برای پیوستن دوباره به روسیه همهپرسی برگزار کرد و با کسب اکثریت قاطع آرای ساکنان منطقه، جدایی از اوکراین و پیوستن به روسیه را اعلام کرد.
کییف و متحدان اروپایی آن نتایج همهپرسی را به رسمیت نشناختند و مسکو را به تنشزایی و افزایش بحران در شرق اوکراین متهم کردند. این موضوع به اعمال تحریم و نمایش قدرت علیه روسیه منجر شده است.