تحلیل:

ایران پرس: پیشنهاد «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه مبنی بر اعزام نیروهای ناتو به اوکراین برای کمک به کی یف در جنگ با روسیه، واکنش مقامات اروپایی را برانگیخته است و آنها رسما اعلام کردند که با این خواست همراهی نخواهند کرد.

«اولاف شولتس» صدراعظم آلمان دراین زمینه گفت: "هیچ نیروی زمینی در خاک اوکراین وجود نخواهد داشت و هیچ سربازی از سوی کشورهای اروپایی به آنجا اعزام نخواهد شد."

«ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) نیز رسما اعلام کرد: "این ائتلاف قصدی برای استقرار نیروهای نظامی در اوکراین ندارد."

با ادامه جنگ اوکراین، شرایط برای کی یف بیش از پیش سخت شده است. به رغم حمایت های گسترده کشورهای غربی، در حال حاضر اوکراین به شدت دچار کمبود منابع مالی و تسلیحات شده است. اغلب کشورهای اروپایی حامی اوکراین اکنون با مشکلاتی بر سر تامین منابع مالی و تسلیحات برای این کشور مواجه شده اند و قطع کمک های آمریکا به کی یف، شرایط را برای اوکراین در حال جنگ، دشوارتر کرده است.

بنا بر اعلام مؤسسه اقتصاد جهانی کیل، در دو سال گذشته، متحدان اوکراین مقادیر زیادی کمک نظامی، مالی و بشردوستانه به این کشور ارسال کرده‌اند که ارزش آنها تا ژانویه سال 2024 از سوی اروپایی ها تقریبا 92 میلیارد دلار و از سوی آمریکایی ها 73 میلیارد دلار بوده است، اما این کمک‌ها در ماه‌های اخیر کاهش یافته است.

درخواست کمک تسلیحاتی اوکراین از کشورهای غربی

این در حالی است که همزمان با ناکامی های اخیر اوکراین در جنگ با روسیه، «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین از کشورهای غربی خواسته است که تسلحیات و مهمات بیشتری در اختیار این کشور قرار دهند.

وی گفت: "از یک میلیون گلوله‌ ای که اتحادیه اروپا به ما وعده داده بود، حتی 50 درصد هم تحویل ما نشده است و ما فقط 30 درصد آن را تحویل گرفته ایم."

اتحادیه اروپا سال گذشته وعده داد که یک میلیون گلوله توپخانه را قبل از پایان مارس 2024 به اوکراین بفرستد، اما پس از آن، اعلام کرد که فقط می تواند حدود 50 درصد از این مقدار را تحویل دهد.

این شرایط سبب شد تا امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه سخن از احتمال اعزام نیروی نظامی ناتو به اوکراین به میان آورد. مکرون در پایان یک کنفرانس بین‌المللی در حمایت از اوکراین، اعلام کرد: "هر کاری را که لازم است انجام خواهند داد تا روسیه نتواند در این جنگ پیروز شود." وی همچنین سخن از اعزام نیروی نظامی به اوکراین برای کمک به این کشور به میان آورد و تاکید کرد که چنین فرضیه‌ ای نباید کنار گذاشته شود.

اما رویکرد پاریس، نگرانی متحدان اروپایی فرانسه را برانگیخته است. بریتانیا، آلمان، سوئد، ایتالیا و جمهوری چک از جمله کشورهایی هستند که رسما اعلام کردند قصد انجام چنین کاری را ندارند.

در واقع کشورهای غربی با همه حمایت های نظامی و تسلیحاتی از اوکراین در جنگ با روسیه، حاضر نیستند امنیت اروپا را به خطر بیندازند. مقامات غرب به وضوح می دانند که اعزام نیروی نظامی به اوکراین رسما جنگ با روسیه را به سراسر اروپا خواهد کشاند؛ چنان که برخی، آغاز چنین سیاستی را شروع جنگ جهانی سوم میان دارندگان سلاح های هسته ای دانسته اند.

در این راستا، « دیمیتری پسکوف» سخنگوی دفتر ریاست‌ جمهوری روسیه هشدار داد: "در صورت اعزام نیروهای ناتو به اوکراین، درگیری نظامی مستقیم بین این ائتلاف و فدراسیون روسیه اجتناب ناپذیر خواهد بود." وی گفت: "کشورهای عضو ناتو باید پیامدهای چنین اقداماتی را ارزیابی کنند و از این موضوع آگاه باشند."

با گذشت دو سال از جنگ در اوکراین، هیچ شواهدی در مورد پایان جنگ در دست نیست. این در حالی است که به نظر می رسد شرایط اقتصادی اروپا و کمبود تسلیحات و نیازهای اقصادی و سیاسی داخل اروپا از یکسو و قطع کمک های آمریکا، از سوی دیگر به همراه توجه جامعه جهانی به فاجعه انسانی در غزه و احتمال پیروزی «دونالد ترامپ» در انتخابات ریاست جمهوری پیش روی آمریکا سبب شده است تا اوکراین بیش از پیش از حمایت ها و کمک های کشورهای غربی محروم شود.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

117

بیشتر بخوانید:

 بررسی تشدید جنگ در اوکراین و تلاش های ناکام در غرب