ایران پرس- با روی کار آمدن دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، اقدامات واشنگتن برای حمایت از اسرائیل دو چندان شده است.

یکی از این اقدامات، فشار فزاینده دولت ترامپ بر لهستان برای پرداخت غرامت به رژیم صهیونیستی است.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در سفر اخیر خود به لهستان و در جریان دیدار از موزه هولوکاست، این کشور را متهم کرد که در دوران کشتار یهودیان کمک‌های زیادی به آلمان نازی کرده‌ است.

نتانیاهو در سخنانش از کلمه «لهستانی‌ها» استفاده کرده بود و گفت بود که آنها به رژیم آلمان نازی در هولوکاست کمک‌های بسیاری کرده‌اند.

با این حال دولت راست‌گرای لهستان و همچنین اپوزیسیون میانه‌رو و لیبرال این کشور به قانونی که در این زمینه در مه ۲۰۱۸ از سوی ترامپ امضا شده، بی‌اعتنایی کرده و تاکید کرده اند که چنین قانونی تاثیری بر لهستان نخواهد داشت.

این قانون موسوم به «عدالت امروز برای بازماندگان» (که خسارت آنان جبران نشده)، وزارت امور خارجه آمریکا را ملزم می‌دارد که درباره پیشرفت کشورهایی مانند لهستان در روند جبران خسارت دارایی‌های تصرف شده یهودیان طی جنگ جهانی دوم تحقیق کرده و پس از آن به کنگره گزارش دهد.

واکنش لهستانی‌ها، نیز حمایت از تصمیم دولت این کشور در قبال خواسته واشنگتن بوده است. نقش داشتن لهستان در ماجرای هولوکاست یکی از موضوعات حساسیت برانگیز برای مردم لهستان به شمار می‌رود و آنها هرگونه نقش داشتن در هولوکاست را نمی‌پذیرند.

در این راستا هزاران نفر از مردم لهستان روز شنبه با راهپیمایی به سمت سفارت واشنگتن در ورشو به فشارهای آمریکا برکشورشان برای پرداخت غرامت به یهودیانی که در جریان هولوکاست اموال خود را از دست دادند، اعتراض کردند. 

معترضان لهستانی ضمن ابراز مخالفت با دخالت‌های آمریکا در امور کشورشان اعلام کردند که واشنگتن «منافع یهودیان» را به منافع آنان اولویت می دهد. لهستانی‌ها، تاکید می کنند که این کشور یکی از قربانیان اصلی جنگ جهانی دوم بوده و هیچگاه از طرفین جنگ غرامتی دریافت نکرده و از این رو منصفانه نیست اکنون زیر بار جبران غرامت به یهودیان برود.

دولت لهستان تاکید کرده که پرونده دارایی‌های ضبط شده یهودیان بسته شده است.در عین حال برای مقابله با این قانون،  ورشو سال گذشته قانونی را تصویب کرد که متهم کردن ملت یا دولت لهستان به همدستی در جرایم جنگی آلمان نازی را غیرقانونی می‌داند.

در این قانون ذکر شده است که آن دسته از یهودیان نجات یافته از هولوکاست که شهروند لهستانی نیستند، حق دریافت غرامت از املاک مصادره شده در جریان جنگ جهانی دوم را ندارند.

همچنین به موجب قانون مذکور تمامی کسانی که لهستان را مسئول جنایت جنگی از جمله در مورد حادثه هولوکاست بدانند، بازداشت خواهند شد.

تصویب این قانون  اعتراض اسرائیل را در پی داشت. در تحولی جدید در این زمینه دولت لهستان روز دوشنبه 13 مه اعلام کرد که دیدار مقامات رژیم صهیونیستی از این کشور را به دلیل قصد آنان برای مطرح کردن مساله دریافت غرامت در ازای دارایی‌های تصرف شده آنان طی هولوکاست لغو کرده است.

طبق این بیانیه، هیئتی از مقامات اسرائیلی به سرپرستی مدیرکل وزارت برابری اجتماعی اسرائیل قرار بود روز ۱۳ مه از ورشو دیدار کند. 

وزارت امور خارجه لهستان در بیانیه‌ای که در وبسایت خود منتشر کرده، آورده است: لهستان تصمیم گرفت دیدار مقامات اسرائیلی را پس از تصمیم دقیقه نودی آنان برای تغییر ترکیب این هیئت که نشانگر تمرکز مذاکرات بر مسائلی مرتبط با غرامت دارایی‌ها بود، لغو کند.

بدین ترتیب یک دولت اروپایی بر خلاف میل واشنگتن و تل آویو  گام برداشته و این ناکامی بزرگی برای ترامپ و نتانیاهو محسوب می شود.

اسرائیل برای مدتهای مدید به بهانه مساله هولوکاست به دریافت غرامت از آلمان پرداخته و هنوز هم در این زمینه مدعی است که باید دیگر کشورهایی که به ادعای صهیونیستها در این زمینه دخالت داشته‌اند غرامت بپردازند.

141/118

بیشتر بخوانید:

احضار دوباره سفیر رژیم صهیونیستی از سوی دولت لهستان

مخالفت کاخ سفید با پذیرش مقامات لهستان بر سر هولوکاست