«ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه روز سهشنبه اعلام کرد که مسکو مشارکت خود در «معاهده استارت نو» که تنها توافق باقیمانده با آمریکا در زمینه کنترل تسلیحاتی است را به حالت تعلیق درآورده است.
رئیس جمهوری روسیه گفت: کشورش آماده گفتوگو با غرب بوده اما با ریاکاری و بیتفاوتی غرب روبرو شده است.
وی در نطق سالانه خود افزود: چنانچه آمریکا به آزمایش سلاحهای هستهای رو بیاورد، روسیه نیز باید برای چنین اقدامی آماده باشد.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل روز سه شنبه در واکنش به اعلام ولادیمیر پوتین مبنی بر خروج روسیه از معاهده هسته ای با آمریکا موسوم به "نیو استارت" گفت: آمریکا و روسیه باید فوری اجرای کامل پیمان نیواستارت را از سر بگیرند.
دوجاریک ادامه داد: جهانی که کنترل تسلیحات هستهای نداشته باشد، دنیایی به مراتب خطرناکتر و ناپایدارتر با پیامدهای بالقوه فاجعهبار است.
سخنگوی سازمان ملل تاکید کرد: تمام تلاش ها باید برای جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته ای از جمله از طریق بازگشت فوری به گفتگو انجام شود.
وزارت خارجه فرانسه هم سهشنبه شب در بیانیهای در واکنش به تعلیق مشارکت روسیه در پیمان کنترل تسلیحات هستهای موسوم به «استارت جدید» از مسکو خواست تا تصمیم خود را تغییر داده و «هر چه زودتر» به این معاهده بازگردد.
وزارت خارجه فرانسه افزود: معاهده استارت جدید ابرازی حیاتی در معماری بینالمللی کنترل تسلیحات هستهای و ثبات راهبردی است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در واکنش به تعلیق معاهده استارت نو از سوی روسیه گفت: این تصمیم غیرمسئولانه است.
در همین حال؛ دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز سه شنبه گفت، روسیه برای توازن و برابری با توان هستهای آمریکا, مشارکت در پیمان نیو استارت را به حالت تعلیق درآورده است.
وی تاکید کرد که روسیه از این معاهده خارج نمیشود اما مشارکت خود در آن را به حالت تعلیق در میآورد.
پسکوف گفت: این امر بسیار مهم است زیرا آنچه که آمریکا و سایر کشورها در زمینه بازرسیها از تاسیسات هستهای بر آن اصرار داشتند، در میان رویارویی کنونی غرب با روسیه امکان پذیر نیست. هدف مهم پوتین اطمینان از ادامه برابری هستهای است.
پیمان نیواستارت آخرین پیمان مهم در زمینه کنترل تسلیحات هسته ای استراتژیک است که هنوز به حیات خود ادامه می دهد. این پیمان در راستای کاهش تسلیحات هسته ای تهاجمی استراتژیک در 8 آوریل 2010 در پراگ به امضای روسای جمهور وقت آمریکا و روسیه رسید و برای مدت 10 سال لازمالاجرا شد.
پیش از این قرار بود مقامهای دو کشور از 29 نوامبر تا 6 دسامبر (8 تا 15 آذرماه) در پایتخت مصر دیدار کنند تا در مورد از سرگیری بازرسیها بر اساس معاهده کاهش تسلیحات هستهای موسوم به نیو استارت گفت وگو کنند.
در این میان روسیه پیش از آغاز دیدارها در قاهره اعلام کرده بود به دلیل رفتار ضد روسی واشنگتن، این مذاکرات را به صورت یکجانبه به تعویق انداخته است.125