«عبدالبدیع صیاد» رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان تصمیم کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی این کشور را مبنی بر باطل بودن آرای انتخابات مجلس در کابل پایتخت افغانستان را «احساسی»، «غیرواقع بینانه» و «غیرقانونی» دانست و آن را رد کرد.
«صیاد» بابیان اینکه روند بازشماری آرای انتخابات کابل ادامه دارد، افزود، ابطال همه آرای انتخابات مجلس نمایندگان در کابل به معنای نادیدهگرفتن و بی احترامی به برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان است.
رئیس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان گفت، نتایج ابتدایی انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان در ولایات باقیمانده نیز هفته آینده اعلام خواهد شد.
انتخابات مجلس نمایندگان افغانستان 20 و 21 اکتبر 2018 برگزار شد، اما نتایج آن در سیزده ولایت همچنان اعلام نشده است.
واکنش رییس کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان به تصمیم کمیسیون رسیدگی به شکایت انتخاباتی برای ابطال آرای انتخابات در حوزه انتخابیه کابل ناشی از نگرانی «عبدالبدیع صیاد» به تضعیف جایگاه کمیسیون انتخابات و بی اعتمادی عمومی به این نهاد است که در دوره های پیشین انتخابات در افغانستان هم جایگاه بشدت متزلزلی داشته است.
ابطال آرای انتخابات پارلمانی در حوزه انتخابیه کابل که به دلیل تقلب و تخلف گسترده در روند اخذ رای انجام شده است نشانه ای از مدیریت ضعیف کمیسیون مستقل انتخابات در ایجاد شفافیت و تضمین سلامت انتخابات و صیانت از آرای مردم است.
با توجه به آنکه کابل پایتخت افغانستان در صدر توجه محافل سیاسی و رسانه ای به جهت تاثیر بر تحولات مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی و سایر بخش ها دارد، انتخابات پارلمانی در حوزه انتخابیه کابل دارای حساسیت و اهمیت مضاعفی در مقایسه با سایر ولایات و حوزه های انتخاباتی است.
بنا به این ملاحظات موجود با ابطال آرای انتخابات در شهر کابل که به طور طبیعی باید نظارت بر روند انتخابات در این شهر قوی تر از سایر شهرها باشد، این پرسش مطرح می شود که با توجه به امکانات محدودتر و یا شاید نظارت های ضعیفتر در سایر حوزه های انتخاباتی، سلامت انتخابات در این حوزه ها چگونه بوده است؟
اگر چه باید توجه داشت که در حوزه انتخابیه کابل به دلیل جایگاه ممتاز پایتخت افغانستان در سپهر سیاسی این کشور تلاش ها برای اخلال در سلامت انتخابات و همچنین برنامه ریزی برای تقلب به نفع یک فرد یا جریان خاص در شهر کابل بیش از سایر شهرها است که این مسئله بر ضریب تقلب و تخلف در این حوزه انتخاباتی می افزاید.
البته این دیدگاه هم مطرح است که تصمیم کمیسیون رسیدگی به شکایات انتخاباتی در افغانستان برای ابطال آرا در کابل چنانچه بر اساس ضوابط قانونی و بدون فشار سیاسی باشد، تصمیم شجاعانه ای است که در راستای اصل صیانت از آرای مردم و جلب اعتماد عمومی مبنی بر برخورد قاطع با فساد انتخاباتی قابل توجه است. 139/118
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
تنش بر سر انتخابات افغانستان
طرح اشرف غنی برای حل اختلافات انتخاباتی با احزاب افغانستان/ تحلیل
انتخابات پارلمانی افغانستان، بیم ها و امیدها