«سیدابراهیم رئیسی» در میدان انقلاب «ماناگوآ» مورد استقبال رسمی «دانیل اورتگا» قرار گرفت و پس از مراسم استقبال رسمی در جمع گروهی از جوانان نیکاراگوئهای، با اشاره به همزمانی پیروزی انقلاب اسلامی ایران و انقلاب نیکاراگوئه و تاثیر متقابل این دو انقلاب، از قهرمانان ملی مبارزه با امپریالیسم در دو کشور تجلیل کرد.
رئیس جمهوری اسلامی ایران همچنین روابط میان ایران و نیکاراگوئه را راهبردی توصیف کرد و افزود: جمهوری اسلامی برای توسعه روابط میان دو کشور در تمامی حوزهها به ویژه در حوزه علم و فناوری آمادگی دارد.
در چارچوب دکترین سیاست خارجی ایران، نگاه به آمریکای لاتین مورد توجه جدی قرار دارد و دولت سیزدهم ایران با توجه به شعار سیاست خارجی متوازن، همزمان با تلاش ها برای تقویت روابط با همسایگان و کشورهای منطقه، اعلام کرده است که به دنبال گسترش روابط با کشورهای همسو در مناطق مختلف از جمله آمریکای لاتین است.
سران کشورهای آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه نیز بارها نسبت به تعمیق مناسبات دولت های خود با ایران ابراز امیدواری کرده اند.
تردد دیپلماتیک و دیدار مقامهای ارشد ایران و کشورهای آمریکای لاتین از جمله گامهایی است که از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم، دو طرف به منظور تعمیق روابط برداشتهاند.
سفر کنونی رئیس جمهوری اسلامی ایران به آمریکای لاتین، سفر «نیکلاس مادورو» رئیسجمهوری ونزوئلا به تهران در خرداد 1401 و سفر «حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران به نیکاراگوئه، کوبا و ونزوئلا در بهمن 1401، از مهمترین این دیدارها است.
در حوزه آمریکای لاتین، نیکاراگوئه جزو کشورهایی است که روابط بسیار خوبی با ایران دارد و مقامات این کشور همواره از توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران استقبال کردهاند.
مقاومت در برابر دشمنیها و فشارهای استکبار بویژه آمریکا از عوامل تعمیق روابط و همکاریهای دو کشور است و بر همین اساس، ایران و نیکاراگوئه همواره در نهادها و سازمانهای بینالمللی نیز همکاری مثبت و سازنده داشته اند.
توجه جدی به منطقه آمریکای لاتین در دستور کار سیاست خارجی ایران
در حال حاضر در دولت سیدابراهیم رئیسی بار دیگر توجه به آمریکای لاتین جدی تر شده و مجددا پرونده همکاری های تجاری و اقتصادی با این کشورها باز شده است. در این راستا، در آذر 1401 وزیران امور خارجه ایران و نیکاراگوئه سند جامع همکاری های دو کشور را امضا کردند.
صدور خدمات فنی مهندسی، تولید دارو، صادرات فولاد و همچنین حوزه علم و فناوری از جمله فرصت اقتصادی و تجاری ایران درنیکاراگوئه محسوب می شود.
در این حال، مقامات این کشور اشتیاق فراوانی برای تامین انرژی از طریق ایران دارند و با توجه به تحریم بودن نیکاراگوئه توسط آمریکا در حوزه انرژی، به نظر میرسد یکی از فرصتهای مناسب برای جمهوری اسلامی صادرات سوخت به این کشور است.
گسترش روابط دو جانبه ایران با کشورهای آمریکای لاتین از جمله نیکاراگوئه، علاوه بر منافع اقتصادی و تنوع بخشیدن به بازارهای تجاری ایران، به لحاظ سیاسی و تقویت چند جانبه گرایی نیز حائز اهمیت است چرا که هم گامی برای شکست بیشتر آمریکا در منزوی کردن ایران محسوب می شود و هم موضع کشورهای همسو و مخالف سیاست های یکجانبه و استکباری آمریکا را تقویت می کند.
در اینباره، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران نیز با اشاره به سوابق مثبت همبستگی سیاسی ایران و نیکاراگوئه در سازمانهای بینالمللی گفته است: نفی یک جانبه گرایی فصل مشترک سیاست دو کشور است؛ نگاه به ظرفیتهای آمریکای لاتین بخشی از سیاست خارجی متوازن دولت سیزدهم است.
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
117