محمد مهدي غفاری: بان کی مون روز سه شنبه، 30 اوت، در میانمار با مقام های این کشور گفت وگو می کند.
اظهارات دبیرکل سازمان ملل پیش از شروع مذاکرات نشان داد که محور گفتگوهای بان کی مون بر حقوق شهروندان میانماری، فارغ از نوع نژاد، قومیت و مذهب تاکید دارد و وی خواهان گذاشتن نقطه پایانی بر روند تبعیض ها در این کشور است.
رفع تبعیض، برابر دانستن همه شهروندان میانماری در مقابل قانون و بهره مندی همه افراد جامعه از مزایای مادی ومعنوی، از اقداماتی است که نیازمند تدوین و تصویب قانونی جامع ودر انطباق با شرایط کنونی میانمار است و این چیزی نیست که بان کی مون از آن بی اطلاع باشد.
در انتخابات سراسری (پارلمانی) ماه نوامبرگذشته که در آن جبهه ملی برای دموکراسی، حزب متعلق به خانم "او آنگ سان سوچی" برنده شد؛ آزادی را در جامعه میانمار نوید داد.
برداشت ها روی این مساله متمرکز بود که با این پیروزی راه برای همه گروه ها، فارغ از نوع نژاد، مذهب و قومیت برای رسیدن به دموکراسی باز شده است و به شصت سال محرومیت و رنج شهروندان میانماری خاتمه داده شده است.
اما در این سال ها امید بسیاری از شهروندان به ویژه مسلمانان جامعه میانماری به یاس تبدیل شد.
همزمان با نادیده گرفته شدن حقوق مسلمانان قوم روهینگیا در چهار سال گذشته از سوی دست اندر کاران جدید میانمار، بسیاری از نهاد های مردم نهاد، سازمان های حقوق بشری، سازمان همکاری اسلامی و سازمان ملل بر مسایل و مشکلات مسلمانان تمرکز کرده و هریک از این نهادها و سازمان ملل به اندازه وظیفه خود به دولت جدید وغیر نظامی میانمار هشدار دادند که دست از اعمال فشار و خشونت ورزی علیه مسلمانان قوم روهینگیا بر دارند.
روز چهار شنبه 31 آگوست، "سان سوچی" مشاور عالی و وزیرامور خارجه میانمار، میزبان یک کنفرانس صلح با هدف پایان دادن به چند دهه خشونت در این کشور است که هنوز هیچ نشانه و علامتی مبنی بر بها دادن به حقوق مسلمانان در این کنفرانس به چشم نمی خورد.
مسلمانان هنوز به عنوان یک قوم و شهروند در میانمار شناخته نمی شوند و تبعیض همچنان برای تضییع حقوق مسلمانان پابر جا است.
اکنون بان کی مون خیز بر داشته تا ضمن نشان دادن رسالت نهادی که وی ریاست آن را دارد به جهان اعلام کند: وقفه ای در شرح وظایفش در این نهاد مهم جهانی ایجاد نشده است.
بان کی مون گفت: باید به تبعیض علیه مسلمانان قوم روهینگیا در میانمار پایان داده شود.
با این حال می توان اقدام سان سوچی را در امضای یاد داشت تفاهم با دبیر کل سازمان ملل که منجر به تشکیل کمیسیونی برای جلوگیری از نقض حقوق مسلمانان در ایالت راخین میانمار شده است مثبت ارزیابی کرد زیرا ایالت راخین در غرب این کشور، بیشترین مسلمانان را درخود جای داده است و بیشرین ظلم وستم هم از ناحیه بودیسم خشونت طلب و تمامیت خواه علیه مسلمان اعمال شد.
باید به انتظار نشست و دید که این بار بان کی مون تا کجا برای حفظ حقوق مسلمانان ایستادگی خواهد کرد.