انتخابات ریاست جمهوری در داخل مصر از روز 26 مارس آغاز شد و روز گذشته 28 مارس پایان یافت.
«عبدالفتاح السیسی» در این انتخابات با «موسی مصطفی موسی» رئیس حزب الغد رقابت کرد، رقابتی که رسانه ها رقیب السیسی را «ناشناخته» توصیف کردند.
«سمدار بیری» در مطلبی که روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» منتشر کرد، نوشت: «درست است که السیسی در این انتخابات رقیبی به نام موسی مصطفی موسی دارد اما وی در کشور خود ناشناخته است و دست کم اینکه او را به سمت این رقابت سوق داده اند.»
عبدالفتاح السیسی در شرایطی برای بار دوم کرسی ریاست جمهوری مصر را به دست آورد که دو عامل حتی پیش از برگزاری انتخابات پیروزی وی را قطعی کرده بود.
نخستین عامل، سرکوب مخالفان طی چهار سال اول ریاست جمهوری السیسی بود. شرایط سیاسی در مصر به گونه ای است که مهمترین رقیب رئیس جمهوری حاکم، نامزد وابسته به اخوان المسلمین است.
«حسنی مبارک» در همه انتخابات هایی که برگزار کرده بود، با هیچ نامزدی که وابسته به اخوان باشد رقابت نکرده و اساساً اخوان المسلمین هیچگاه مجال و فرصت حضور در انتخابات ریاست جمهوری مصر زمان مبارک را پیدا نکرده بود. اخوان در مصر پسا مبارک و در نخستین انتخابات فرصت حضور در انتخابات ریاست جمهوری را پیدا کرد و محمد مرسی، نامزد وابسته به اخوان پیروز این انتخابات نیز شد، اما کودتای نظامیان این بار سرنوشتی بدتر از عمر 8 دهه ای اخوان را برای این جمعیت پرطرفدار مصری رقم زد.
عبدالفتاح السیسی که رهبر کودتا علیه مرسی بود حتی پیش از پیروزی در انتخابات سال 2014 با آگاهی از جایگاه اخوان المسلمین در مصر، نه تنها خشونتی بی سابقه علیه این جمعیت، رهبران و اعضای آن به کار گرفت بلکه اخوان را سازمانی تروریستی معرفی کرد.
عامل دیگر، کنار زدن رقبای سرشناس حتی پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال 2018 بود. دولت السیسی همه نامزدهای سرشناس از جمله احمد شفیق، خالد علی و سامی عنان را پیش از انتخابات از حضور در این عرصه به بهانه های مختلف کنار گذاشت و حضور موسی مصطفی را نیز در حالی برای این انتخابات پذیرفت که وی پیش از آن از حامیان السیسی بود.
انتخاباتی که در مصر برگزار شد، صرفاً به این دلیل برگزار شد که «باید» برگزار می شد و السیسی مجبور به برگزاری آن بود.
«حسن شکری پور» کارشناس مسایل خاورمیانه بر این باور است که «انتخابات ریاست جمهوری مصر، رقابت نبود بلکه صرفاً مانور مشروعیت عبدالفتاح السیسی بود. با این حال، سیاست مشت آهنین که السیسی طی چهار سال گذشته با کمک ارتش در مصر اجرا کرد، محقق نشدن شعارهای اقتصادی و همچنین دموکراسی نمایشی که در قالب یک انتخابات با رقیبی ناشناخته اجرا شد، السیسی را با کاهش مشروعیت در مصر مواجه کرد.»
با وجود همه این شرایط، برخی از مصری ها از ابقای السیسی در کرسی ریاست جمهوری این کشور رضایت دارند. هواداران السیسی بیش از همه بر این موضوع مانور می دهند که مصر در سایه مدیریت و رهبری السیسی شاهد شرایط بی ثبات و ناامنی و خشونت گسترده نظیر آنچه در لیبی می گذرد، نیست.
از سوی دیگر، بر این موضوع تمرکز می کنند که السیسی برخی از طرح های اقتصادی خود از جمله فاز دوم کانال سوئز را در چهار سال نخست ریاست جمهوری خود اجرایی کرد و برای بهبود اقتصاد مصر طرح هایی را اجرا کرد که زمان بهره برداری از آن در دوره ریاست جمهوری وی خواهد بود.
با توجه به این شرایط، ابقای السیسی در باشگاه حاکمان جهان عرب که آراء بیش از 90 درصدی کسب می کنند، محرز شد. جامعه مدنی و فعالان سیاسی مصر امیدوار هستند که عبدالفتاح السیسی، ژنرال سابق و رئیس جمهوری کنونی مصر پس از پایان دوره دوم ریاست جمهوری اش، قانون اساسی این کشور را تغییر ندهد تا ریاست جمهوری خود را برای دور سوم یا حتی بیشتر تمدید کند.112/135
نویسنده : سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید :
انتخابات ریاست جمهوری مصر پایان یافت
آغاز انتخابات ریاست جمهوری مصر + ویدئو
تدابیر شدید امنیتی در مصر، یک روز مانده به انتخابات
فردا؛ انتخابات ریاست جمهوری مصر/ تحلیل