دونالد ترامپ به بهانه خودداری مکزیک از جلوگیری از ورود مهاجران غیر قانونی از منطقه آمریکای لاتین به درون خاک آمریکا، اعلام کرد: تعرفه بر واردات کالا از مکزیک را با پنج درصد شروع و به تدریج به 25 درصد افزایش خواهد داد.
اما «مانوئل لوپز اوبرادور» رئیس جمهوری مکزیک ادعای همتای آمریکایی خود را رد کرد و گفت: مکزیک به وظایف خود در زمینه سیاست مهاجرت عمل می کند.
با این حال، وی در مصاحبه مطبوعاتی وعده ای مبنی بر اقدام جدید به منظور کاهش جریان مهاجران آمریکای مرکزی از طریق مکزیک به مرزهای آمریکا نداد.
البته موضوع ادامه حرکت کاروان مهاجران غیرقانونی از کشورهای جنوب مکزیک به سمت مرزهای شمالی این کشور با آمریکا دلیل از سرگیری تهدیدات تعرفه ای ترامپ است، با این حال، پیش از این نیز رییس جمهوری آمریکا با استفاده از همین حربه افزایش تعرفه، مکزیک و کانادا را به انحلال پیمان نفتا و تشکیل پیمان تجاری سه جانبه درمنطقه آمریکای شمالی مجبورساخت.
از دید جریان ملی گرایان اقتصادی در آمریکا که ترامپ آنان را نمایندگی می کند، کشورهایی همچون مکزیک از مزایای تجارت با آمریکا سودهای کلان بدست آورده اند و کالاهای ارزان قیمت ساخت این کشورها، کارگران آمریکایی را بیکار کرده است.
به همین دلیل، دولت کنونی آمریکا با کنار گذاشتن اصول تجارت آزاد و روند جهانی شدن اقتصاد، سیاست حمایتگرایانه اقتصادی را درقالب شعار «اول آمریکا» درپیش گرفته است.
از این رو، ترامپ و مشاورانش قصد دارند با اعمال تعرفه های سنگین بر روی کالاهای وارداتی، مزیت نسبی تولیدات و خدمات داخلی را افزایش و کارخانجات و شرکت های آمریکایی را از خطر ورشکستی نجات دهند.
درعین حال، آنان امیدوارهستند با افزایش تعرفه ها، شرکت های آمریکایی فعالیت های برون مرزی خود را متوقف و به داخل آمریکا برگردند تا زمینه برای ایجاد فرصت های شغلی فراهم شود.
با این حال، جنگ تجاری ترامپ با شرکای اصلی امریکا و رویایی با مکزیک به بهانه ورود مهاجران غیرقانونی، مخاطراتی را برای آمریکایی ها در پی خواهد داشت.
به عنوان مثال، با افزایش تعرفه ها، قیمت تمام شده کالاها و خدمات وارداتی در کشوری که به مصرف بی حد و حصر اعتیاد دارد، افزایش می یابد و بهای آن در نهایت از جیب مصرف کنندگان از جمله کارگران آمریکایی پرداخت خواهد شد.
ضمن این که تامین برخی از کالاها وارداتی در آمریکا تقریبا غیرممکن یا زمان بر است و به هرج و مرج در زنجیره تولید و مصرف دراین کشور می انجامد.
به همین دلیل نیز برخی از گروه های تجاری شامل وارد کنندگان، تولید کنندگان وحتی گروه های حامی حقوق مصرف کنندگان تلاشی را آغاز کرده اند که تصمیمات تعرفه ای دولت ترامپ را در دادگاه به چالش بکشند.
سناتور جمهوریخواه «چارلز گراسلی» رئیس کمیته دارایی سنا نیز برای مهار ترامپ گفته است: کنگره از این پس اختیارات ترامپ را بر سر تعرفه ها و دیگر اقدامات تجاری گسترش نخواهد داد.
از سوی دیگر، ورود مجدد واشنگتن به دعوا با مکزیکوسیتی بر سرموضوع مهاجرت های غیرقانونی موجب هرج و مرج درمرز طولانی میان آمریکا و مکزیک می شود که پرتردد ترین مرز در جهان شناخته می شود.
هرگونه مجادله میان طرفین این مرز، بر سیل قاچاق انسان، مواد مخدر و اسلحه خواهد افزود و به نابسامانی های اجتماعی و امنیتی در دو کشور دامن خواهد زد.135/118
نویسنده: امیرعلی ابولفتح
بیشتر بخوانید:
ترامپ: دیوار امنیتی در مرز مکزیک میسازم
ترامپ دوباره تهدید کرد؛ مرز مکزیک را میبندم