به نظر می رسد اظهارات یونکر در پرتو نگرانی های گسترده در باره آینده روابط اتحادیه اروپا با آمریکا با توجه به روی کار آمدن دونالد ترامپ ابراز شده است.
در واقع اروپایی ها نگران آن هستند که روابط اتحادیه اروپا با آمریکا در صورت عملی شدن وعده های ترامپ در باره اتخاذ سیاستی جدید در قبال اروپایی ها دچار تغییرات بنیادی شود.
در عین حال مقامات ارشد اروپایی از جمله یونکر از بی اطلاعی و ناآگاهی ترامپ در باره اروپا سخت نگران هستند.
آنها این دغدغه را دارند که چگونه باید با رئیس جمهور جدید آمریکا که حتی فاقد کمترین اطلاع در باره مشخصات اروپا و کشورهای اروپایی است، تعامل کنند.
در این زمینه رئیس کمیسیون اروپا تصریح کرده است وقتی ترامپ به جهانی که نمیشناسد سفر کند، دو سال وقت تلف خواهد شد.
یونکر با یادآوری اینکه ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود اظهار داشته که بلژیک روستایی در اروپا است،تاکید کرده که باید به این رئیسجمهوری یاد داد که اروپا چیست و کارکرد آن چگونه است.
نگرانی دیگر سران اروپایی، زیر سئوال رفتن روابط آمریکا و ناتو از سوی ترامپ است.با توجه به اینکه ناتو رکن اصلی دفاعی کشورهای اروپایی محسوب می شود، لذا تاکیدات ترامپ در باره اینکه اروپایی ها باید سهم شان را برای دفاع از خود بپردازند، موجب نگرانی شدید اروپایی ها شده است.
کما اینکه "اورسلا فون در لاین" وزیر دفاع آلمان با توجه به سابقه تجاری ترامپ از اینکه وی به مسائل مهم دفاعی و امنیتی بویژه ناتو به مثابه یک شرکت تجاری بنگرد ، هشدار داده است.
در عین حال رئیس کمیسیون اروپا نیز با انتقاد از زیر سئوال بردن ناتو از سوی ترامپ در باره پیامدهای مضر این مساله هشدار داده است، بویژه اینکه از دیدگاه یونکر، ناتو الگوی دفاعی اروپا تلقی می شود.
از دیگر موارد انتقاد رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا از ترامپ به دیدگاه وی درباره مهاجران و آمریکاییهای رنگینپوست بر می گردد.از دیدگاه یونکر مواضع ترامپ در این زمینه بیانگر اختلاف عمیق سیاست وی با سیاست های اروپا است.
در واقع یونکر بر این مساله تاکید می کند که عملی شدن وعده های ترامپ در باره برخورد سخت با مهاجران و نیز دیدگاه وی در باره رنگین پوستان بر خلاف معیارها و رویکرد اروپا در این زمینه است.
اساسا بسیاری از سران اروپایی برخوردی سرد و محتاطانه با انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا داشته اند. کما اینکه فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه اظهار داشت که با انتخاب ترامپ دورهای از بلاتکلیفی آغاز شده است.
فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر خارجه آلمان نیز ضمن تاکید برپذیرش پیروزی ترامپ تاکید کرده که این چیزی نبوده که بیشتر آلمانی ها خواهان آن باشند. در عین حال در مورد نگاه روسها به دونالد ترامپ نیز به رغم برخی پیش بینی ها در باره روابط خوب روسیه و آمریکا در دوره ترامپ همین چشم انداز مبهم حاکم است.
در این راستا ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه روز جمعه اظهار داشت که با توجه به تنش های فعلی در روابط روسیه و آمریکا، بهبود روابط دوجانبه ساده نخواهد بود.در عین حال پوتین ، ضمن اعلام آمادگی مسکو برای بهبود روابط با واشنگتن، اقدامات کاخ سفید را مشکل و مانع اصلی برای گسترش روابط دو جانبه تلقی کرد. دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا تا قبل از پیروزی ودر جریان مبارزات انتخاباتی همواره بر کاهش تنش با روسیه و همکاری دوجانبه برای حل مسائل منطقهای و جهانی تاکید کرده است.
"سرگئی ریابکوف" معاون وزیر امور خارجه روسیه، نیز گفت، تماس های مسکو با نزدیکان ترامپ همچنان ادامه دارد.برغم خوش بینی کنونی در زمینه بهبود روابط روسیه وآمریکا در دوره ترامپ، هنوز اظهار نظر در این باره بسیار زود است.
در واقع بایستی دید که ترامپ طبق وعده اش در این زمینه عمل می کند ویا اینکه با توجه به رویکرد حاکمیت آمریکا در باره روسیه و تحت تاثیر فشارهای حزبی و سیستم مستقر در آمریکا، کماکان رویکرد خصمانه خود در باره روسیه را حفظ خواهد کرد./