«کاترین باربارو» رئیس موقت حزب «جمهوری در حرکت» اعلام کرد، این حزب در انتخابات پارلمانی 311 کرسی و حزب متحد آن یعنی حزب «جنبش دموکرات» (مودم) نیز 44 کرسی را به دست آورده است.
بدین ترتیب جناح «امانوئل مکرون»، با کسب 355 کرسی، اکثریت کرسی های نهاد قانون گذاری فرانسه را که 577 کرسی دارد از آن خود کرد. حزب راست میانه جمهوریخواهان نیز 128 کرسی را از آن خود کرد. حزب جمهوری در حرکت که فقط 16 ماه قبل از سوی مکرون بنیانگذاری شد توانست تا نقشه سیاسی فرانسه را از نو ترسیم کند، اگر چه شمار کرسی هایی که این حزب عملا در انتخابات توانست به دست آورد به نحو قابل ملاحظه ای کمتر از 470 کرسی بود که طبق بررسی های قبل از انتخابات پیش بینی شده بود.
در عین حال موفقیت مکرون با توجه به نرخ مشارکت پایین 44 درصدی مردم فرانسه در دور دوم انتخابات پارلمانی کم رنگ شده و منجر به آن شده که منتقدان وی ادعا کنند که مکرون چندان پشتوانه حمایتی گسترده ای ندارد. به نظر می رسد پارلمان فرانسه اکنون به نحوی در سیطره یک ائتلاف دو حزبی قرار گرفته و احزاب مخالف غیر از حزب جمهوری خواهان سهم کوچکی از کرسی های این نهاد خواهند داشت.
به همین دلیل از هم اکنون، احزاب راست و چپ، حزب «جمهوری در حرکت» را به تصاحب کامل قدرت، تلاش برای تک حزبی کردن کشور، اقتدار گرایی و تضعیف دموکراسی فرانسه متهم کرده اند. از دیدگاه سردبیر روزنامه فرانسوی کاتولیک ، مخالفان رئیس جمهوری فرانسه هر چند در دور اول و دوم انتخابات پارلمانی خلع سلاح شدند،اما این بدان معنا نیست که آن ها دیدگاه های رئیس جمهوری را پذیرفته اند، یا این که آماده پذیرش تغییرات مد نظر وی هستند.
امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه و رهبر پیشین حزب جمهوری در حرکت، با رد انتقادها ، ایده حاکمیت اکثریت قاطع در پارلمان و تک حزبی شدن این نهاد قانون گذاری را رد کرده است.با این همه اینکه یک حزب نوپا بتواند در انتخابات پارلمانی ، همه احزاب رقیب کهنه کار را عقب زده و از آنها پیشی بگیرد در جمهوری پنجم فرانسه بی سابقه است.
این موفقیت قابل توجه راه را برای مکرون هموار خواهد کرد تا برنامههای اصلاحی خود را هرچه سریعتر پیش ببرد. هیچ یک از روسای جمهوری فرانسه در شش دهه گذشته تا به این اندازه از پشتیبانی حزب خود در پارلمان این کشور برخوردار نبودهاند. به گفته منتقدان، خلائی که اینگونه در پارلمان فرانسه به وجود آمده است ممکن است زمینه را برای ظهور یک جناح مخالف و منتقد درداخل حزب حاکم یعنی «حزب جمهوری در حرکت» و انشعاب درآن فراهم کند.
ضمن اینکه فرانسوا بایرو رهبر حزب مودم به عنوان متحد مکرون، نیز دارای اختلاف نظرهایی با مکرون است و لذا همراهی حزب مودم با حزب مکرون یک مساله تضمین شده و صد در صدی نیست. از سوی دیگر نگرانی احزاب مخالف این است که پارلمان فرانسه با توجه به تبعیت حزبی از مکرون در حد یک نهاد صوری نزول کند. با توجه به شخصیت قاطع و مصمم مکرون می توان پیش بینی کرد که وی برای اجرای طرح ها و تدابیر مورد نظرش بر حمایت قاطع پارلمان فرانسه حساب کرده است وهمین مساله موجب نگرانی بیش از پیش رهبران احزاب مخالف شده است.
البته روی دیگر سکه این است که همسویی کامل کاخ الیزه و پارلمان فرانسه می تواند نه یک تهدید بلکه یک فرصت برای ایجاد اجماع بین قوای مجریه و مقننه در زمینه ارائه و تصویب طرح های موثر برای مقابله با معضلات جدی فرانسه بویژه مسائل مالی و اقتصادی مانند بیکاری و کسری بودجه و نیز تهدیدات تروریستی باشد.118/112
بیشتر بخوانید:
حزب «جمهوری در حرکت»، اکثریت کرسی های انتخابات پارلمانی فرانسه را به خود اختصاص داد
برگزاری دور دوم انتخابات پارلمانی فرانسه/ تحلیل
پیش بینی تک حزبی شدن مجلس فرانسه/انتخابات دور دوم پارلمان فرانسه