برگزاری این کنفرانس توسط اتحادیه عرب به چند دلیل حایز اهمیت است. نخست اینکه، چنین کنفرانسی بیانگر این است که اگرچه برخی کشورهای عربی به سمت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی گام بر می دارند، اما تفکر غالب در جهان عرب مخالف این روند است و حمایت از فلسطین همچنان یک ارزش اسلامی و عربی محسوب می شود. در واقع، برگزاری این کنفرانس که نمایندگان کشورهای عربی در آن مشارکت داشته اند، گویای این است که عادی سازی روابط با اسرائیل، تفکر غالب در جهان عرب نیست.
دوم اینکه، این کنفرانس در شرایطی برگزار شد که اسرائیل اخیراً در درگیری با مقاومت فلسطین با شکست مواجه شد و این شکست تبعات سنگینی را از جمله استعفای وزیر جنگ رژیم صهیونیستی و تحت فشار قرار گرفتن "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر این رژیم در پی داشته است. در چنین فضایی حمایت از فلسطین حتی به صورت نظری و در قالب برگزاری کنفرانس ها می تواند برای فلسطینی ها سودمند باشد.
سوم اینکه، این کنفرانس در مخالفت با جنایت های اسرائیل علیه فلسطینی ها برگزار شد. مردم فلسطین از روز 30 مارس گذشته تظاهرات موسوم به بازگشت را آغاز کردند که اکنون نهمین ماه خود را پشت سر می گذارد. در حالی که این تظاهرات مسالمت آمیز است، رژیم صهیونیستی واکنش خشنی به آن داشته است به نحوی که بر اساس گزارشی که مرکز مطالعات امور صهیونیستی و فلسطینی «قدس» منتشر کرد طی این مدت 211 فلسطینی به شهادت رسیده و بیش از 17 هزار نفر نیز زخمی شدند. برگزاری کنفرانس تحریم رژیم صهیونیستی به منزله مخالفت با این جنایت های اسرائیل و حمایت از مقاومت مردم فلسطین است.
چهارم اینکه، تحریم این چنینی، اساساً ماهیت اقتصادی دارد و اقدام دفاعی مشروع و مبتنی بر قوانین و عهدنامه های بین المللی محسوب می شود. این گونه کنفرانس ها که نتیجه آن تحریم کالاهای اسرائیلی باشد، می تواند ضمن اینکه منافع اقتصادی رژیم صهیونیستی را تحت الشعاع قرار دهد، در عین حال، می تواند روند فعالیت ها و تحرکات برخی از حکام عربی را در مسیر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، «کُند» کند و از سرعت این مسیر بکاهد. بر این اساس، «سعید ابوعلی»، معاون دبیر کل اتحادیه عرب در امور فلسطین و اراضی اشغالی، این کنفرانس را از انواع «مقاومت مسالمت آمیز» در برابر اشغالگری اسرائیل عنوان کرد.
پنجمین نکته این است که این کنفرانس در شرایطی برگزار شد که تحریم کالاهای اسرائیلی به جنبشی در سطح جهانی تبدیل شده است. جنبش جهانی تحریم اسرائیل موسوم به جنبس «بی. دی. اس» که مخفف سه کلمه «بایکوت Boycott»، «سرمایه گذاری نکردن Divestment» و «تحریم Sanction» است از سال 2005 فعالیت خود را با هدف پایان دادن به اشغال و استعمار سرزمین های اشغالی و به رسمیت شناختن حقوق اساسی فلسطینی ها آغاز کرده است.
فعالیت این جنبش به خصوص از دسامبر 2017 که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا، بیت المقدس را پایتخت اسرائیل اعلام کرد، روند صعودی داشته است. برگزاری نود و دومین کنفرانس دفاتر منطقه ای تحریم رژیم صهیونیستی در قاهره نیز در امتداد جنبش جهانی تحریم اسرائیل قرار دارد و مخالفت با طرح آمریکایی «معامله قرن» نیز محسوب می شود.118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
تصاویر: اختتامیه کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی
بیانیه پایانی سیودومین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی