هشتمین ماه جنگ رژیم صهیونیستی علیه باریکه غزه نیز در حال سپری شدن است. در یک ماه اخیر تلاشهای میانجیگران برای متوقف کردن جنگ افزایش یافته بود و کشورهای مصر و قطر تلاش کردند میان حماس و رژیم صهیونیستی میانجیگری کنند. با این حال، مذاکرات نتیجهای نداشته و با شکست مواجه شده است. دلایل متعددی در این خصوص وجود دارد.
نخستین دلیل این است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی بر این باور است که تداوم جنگ اهداف سیاسی وی را تأمین میکند نه مذاکرات. خلیل الحیه، معاون رئیس حماس در نوار غزه در این خصوص تأکید کرد: «ما بهدنبال یک آتشبس پایدار و یک معامله واقعی برای تبادل اسرا هستیم اما نتانیاهو میخواهد جنگ را برای رسیدن به اهداف و جاهطلبیهای شخصی و سیاسی خود ادامه دهد. نیروهای اشغالگر همچنان میخواهند به جنگ نسلکشی علیه مردم فلسطین در نوار غزه ادامه دهند و این نشان میدهد که هرگونه صحبت درباره مذاکرات آتشبس و تبادل اسرا زیر آتش انجام میشود؛ چیزی که ما هرگز آن را قبول نمیکنیم.»
دلیل دوم این است که انجام مذاکرات همزمان با ایجاد حوزههای جدید جنگ، معنایی پیدا نمیکند. در حالی که مذاکرات برای پایان دادن به جنگ غزه ادامه داشت و جامعه جهانی نیز با حمله علیه رفح مخالف است، رژیم صهیونیستی حملات علیه رفح را آغاز کرد. در همین راستا، جنبش حماس با صدور بیانیهای اعلام کرد: تجاوز دشمن صهیونیستی به رفح و اشغال گذرگاه آن بلافاصله بعد از موافقت حماس با پیشنهاد میانجیها درباره آتشبس دلیلی آشکار بر فرار اشغالگران از رسیدن به توافق است. در بیانیه حماس آمده است: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم اشغالگر و کابینه افراطی او از مذاکرات بهعنوان پوششی برای حمله به رفح، اشغال گذرگاه آن و ادامه جنگ نابودی علیه مردم فلسطین استفاده میکنند و ما نتانیاهو و کابینه فاشیست وی را مسئول کامل مانعتراشی در مسیر رسیدن به توافق میدانیم.
دلیل سوم شکست مذاکرات نیز مربوط به به نبود اجماع در درون کابینه رژیم صهیونیستی است. اعضای کابینه درباره تداوم جنگ یا تن دادن به مذاکرات اجماع ندارند و اختلاف زیادی میان آنها وجود دارد. در همین راستا، پایگاه خبری صهیونیستی «والا» کابینه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی را در رابطه با شکست مذاکرات آتش بس مقصر دانست و نوشت: ارتش، کابینه را مقصر میداند و شکست مذاکرات را عامل به خطر افتادن دستاوردهای میدانی جنگ علیه غزه میداند.
دلیل چهارم شکست مذاکرات نیز مربوط به تسلیمناپذیری جنبش حماس در مقابل صهیونیستها است. تسلیمناپذیری حماس در برابر رژیم اشغالگر قدس تبدیل به یک گزاره مطلق و محکم شده است. بسیاری از تحلیلگران و استراتژیستهای غربی اذعان کردهاند که حماس نهتنها رژیم اشغالگر قدس را در رسیدن به اهداف خود در جنگ غزه زمینگیر ساخته، بلکه در میدان مذاکرات نیز این رژیم را به بدترین و سختترین نحوه ممکن به چالش کشیده است.
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
جنگ غزه و بروز اختلاف میان امارات و رژیم صهیونیستی
اثبات ناتوانی رژیم صهیونیستی در دفاع از خود؛ پیامد مهم جنگ غزه