«حسن روحانی» روز شنبه خطاب به سران کشورهای حاضر در این اجلاس تصریح کرد: به دلیل حساسیت شرایط کنونی، شایسته است کشورهای عضوِ سیکا با اتخاذ سیاستهای هوشمندانه، روند چندجانبهگرایی را تقویت و با یکجانبهگرایی مقابله کنند.
سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر همکاری، همافزایی و یافتن راههای دستیابی به منافع مشترک است. برهمین اساس تهران بارها آمادگی خود را برای تدوین و تصویب سازوکارهای دوجانبه و چندجانبه سیاسی وامنیتی به منظور تضمین صلح و امنیت همگانی اعلام کرده است.
سخنان رئیس جمهوری ایران در اجلاس سیکا و همچنین در دیدارهای جداگانه با سران کشورهای حاضر در این اجلاس از جمله در دیدار با امیر قطر و رییس جمهور تاجیکستان موید همین دیدگاه است.
رئیس جمهوری ایران در دیدار «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر با بیان اینکه ثبات و امنیت کشورهای منطقه به یکدیگر پیوند خورده است، تاکید کرد: تهران خواستار حاکمیت روحیه اعتدال، برادری، حکمت و دوراندیشی در روابط میان کشورها است.
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر نیز در این دیدار گفت: حل تمام اختلافات در منطقه تنها از طریق گفت وگو، همکاری جمعی و پیگیری راههای سیاسی امکان پذیر است.
رئیس جمهوری در دیدار امیر قطر: تهران خواهان توسعه بیش از پیش روابط با دوحه است
روحانی در دیدار با «امامعلی رحمان» رییس جمهوری تاجیکستان نیز ابراز اطمینان کرد: در پرتو اراده دو دولت، مناسبات فیمابین در جهت تأمین منافع تهران – دوشنبه و تحکیم امنیت و ثبات منطقهای بیش از پیش تقویت خواهد شد.
روحانی: روابط تهران – دوشنبه باید در مسیر منافع دو ملت بیش از پیش گسترش یابد
جامعه جهانی و بویژه غرب آسیا در چند دهه اخیر با چالشهای فراوان و بیسابقهای روبه رو شده است که بخش مهمی ازاین چالش ها ریشه در رویکرد های یکجانبه آمریکا دارد.
موضوعاتی همچون تروریسم، افراط گرایی، کاهش نقش سازمانهای بین المللی، نقض مکرر معاهدات، بی اعتنائی به حاکمیت ملی و دخالت در امور داخلی کشورهای مستقل، اکنون به تهدیدی جدی برای صلح جهانی تبدیل شده است.
اعمال تحریم های اقتصادی از سوی آمریکا نیز که مغایر با حقوق بین الملل و مصداق نقض حقوق بشر و حتی نوعی از جنگ اقتصادی است، سبب گردیده حقوق بین الملل از جمله حقوق اقتصادی کشورها مورد تعرض قرار گیرد.
در حال حاضر نزدیک به بیست کشور که عمدتا مخالف سیاست های آمریکا هستند، از طرف این کشور مورد تحریم قرار گرفته اند.
«سید محمدباقر نوربخش» کارشناس امور بین الملل معتقد است:
"سازمان ملل متحد و شورای امنیت باید بدانند که برای ایجاد جهانی امن تر، با ثبات تر، توسعه یافتهتر و پررونقتر باید در مقابل یکجانبهگرایی بایستند."
این کارشناس امور بین الملل تصریح می کند: "ایستادگی جامعه بینالملل و اقدام سازمان ملل متحد علیه سیاست یکجانبه گرایی آمریکا، می تواند باعث مهار دیکتاتوری جهانی شده و نشان دهد که در دنیای امروز، تحریم، ابزاری ناکارآمد و منسوخ شده است و نمیتواند بر سر راه تعاملات ملتها و دولتها مانع ایجاد کند."
بی تردید تقویت این دیدگاه در منطقه اوراسیا به عنوان دروازه و پل اروپا؛ راهبردی استراتژیک در مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا است و کشورهای منطقه به شدت نیازمند همکاری در این عرصه هستند.
جمهوری اسلامی ایران در جهت ایفای نقش سازنده خود در حمایت از چندجانبهگرایی، تلاش کرده است با اعمال دیپلماسی فعال، یک جبهه مقاوم در مقابل یکجانبهگرایی آمریکا ایجاد نماید. طبعا همکاری کشورهای مستقل با یکدیگر می تواند قدرت آن ها را برای مقابله با جریان یکجانبه گرایی که به زیان منافع ملی همه کشورهاست افزایش داده و موجب گسترش همکاریهای اقتصادی منطقهای و بینالمللی گردد.
سفر آسیایی رییس جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر ایفای این نقش و حمایت از چند جانبه گرایی، عصر روز شنبه پایان یافت.
نویسنده: جمشید امین زاده
116
بیشتر بخوانید:
دکتر روحانی: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر همکاری و سیاست برد – برد است
پایان سفر سه روزه روحانی به دو کشور آسیایی
پایان نشست سیکا در تاجیکستان
نشست سیکا در تاجیکستان/تحلیل