استفاده از آزادراه‌های کشور به دلیل کاهش زمان سفر و مصرف سوخت، انتخاب بسیاری از رانندگان است. البته، هزینه عوارض می‌تواند برای افرادی که به‌طور مداوم از این مسیرها استفاده می‌کنند، هزینه‌بر باشد. خوشبختانه، برای برخی از رانندگان تخفیف‌هایی در نظر گرفته شده‌اند که می‌توانند هزینه‌های سفر را کاهش دهند.

در همین راستا در این مطلب قصد داریم تا شما را با تخفیف عوارض آزادراهی خودرو با جزئیات کامل آن آشنا کنیم. در واقع، در این مطلب بررسی خواهیم کرد که تخفیف عوارض آزادراهی در چه مواقعی اعمال می‌شود؛ چه خودروهایی امکان استفاده از این تخفیف را دارند و چگونه می‌توان از این تخفیف بهره‌مند شد؟ پس با ما همراه باشید.

تخفیف عوارض آزادراهی شامل چه خودروهایی می‌شود؟

در صورتی‌که قصد دارید تا از تخفیف عوارض آزادراهی استفاده کنید، باید بدانید که طبق قوانین مصوب، دو گروه از خودروها می‌توانند از تخفیف عوارض آزادراهی بهره‌مند شوند. این دو گروه به شرح زیر هستند:

خودروهای پلاک عمومی

یکی از گروه‌های مشمول تخفیف عوارض آزادراهی، خودروهای پلاک عمومی هستند. خودروهایی مانند تاکسی‌ها، اتوبوس‌ها و برخی خودروهای حمل و نقل عمومی که پلاک عمومی دارند، مشمول ۲۰ درصد تخفیف در نرخ عوارض آزادراهی خواهند شد.

این تخفیف به این دلیل ارائه شده است که خودروهای پلاک عمومی معمولا در مسیرهای بین‌شهری مشغول به کار هستند و مسافران زیادی را جابه‌جا می‌کنند. هدف از این تخفیف، کاهش هزینه‌های حمل و نقل عمومی و جلوگیری از افزایش نرخ کرایه‌هاست.

خودروهایی که بیش از ۴۰ بار در ماه از آزادراه استفاده کنند.

برخی افراد به واسطه محل زندگی و کار خود مجبور هستند که بارها از مسیر آزادراهی رفت و آمد کنند. برای حل مشکل این دسته از افراد، بر اساس قانون جدید، اگر یک خودرو بیش از ۴۰ بار در ماه در مسیر یک آزادراه رفت و آمد داشته باشد، مشمول ۳۰ درصد تخفیف می‌شود. نکته قابل توجه اینکه هم خودروهای شخصی و هم عمومی می‌توانند از این تخفیف استفاده کنند. لازم به ذکر است که اگر یک خودرو عمومی بیش از ۴۰ بار در ماه از آزادراه بگذرد، مشمول ۵۰ درصد تخفیف (۲۰ درصد برای پلاک عمومی و ۳۰ درصد برای تردد بیش از ۴۰ بار) خواهد شد. به‌طور مثال، اگر یک تاکسی بین‌شهری طی یک ماه ۴۵ بار از آزادراه تهران-قم عبور کند، این خودرو به جای پرداخت ۱۵,۰۰۰ تومان برای هر بار عبور، تنها ۷,۵۰۰ تومان پرداخت خواهد کرد.

نرخ جدید عوارض آزادراه‌های دولتی چقدر است؟

از بهمن ۱۴۰۳، نرخ عوارض آزادراه‌های دولتی افزایش پیدا کرده که این تغییر پس از پنج سال ثابت ماندن نرخ عوارض اعمال شده است. برای آگاهی از نرخ عوارض جدید برای برخی از آزادراه‌های مهم کشور طبق مصوبه شورای اقتصاد، به شرح زیر مراجعه کنید:

نام آزادراه

طول مسیر (کیلومتر)

نرخ عوارض برای خودروهای سواری (تومان)

کرج - قزوین

۱۰۰

۱۵,۰۰۰

تهران - قم

۱۳۵

۱۵,۰۰۰

بندرعباس- شهید رجایی

۳۵

۸,۹۰۰

قزوین - زنجان

۱۸۹

۳۵,۰۰۰

تهران - ساوه

۱۱۵

۲۰,۰۰۰

لازم به ذکر است که این نرخ‌ها مخصوص خودروهای سواری هستند و سایر وسایل نقلیه مانند مینی‌بوس، کامیون و تریلی باید مبلغ بیشتری را بر اساس ضریب عوارضی خود پرداخت کنند. جدول ضرایب محاسبه عوارض برای وسایل نقلیه به شرح زیر است:

نوع وسیله نقلیه

ضریب عوارض

سواری و وانت

۱

کامیونت و مینی بوس

۲

کامیون دو محور و اتوبوس

۳

کامیون سه محور و تریلی

۴

ناگفته نماند که این افزایش عوارض از تاریخ ۱ بهمن ۱۴۰۳ اعمال شده است. همچنین از همین تاریخ، نرخ عوارض آزادراهی به‌صورت پیمایشی محاسبه می‌شود؛ یعنی هزینه پرداختی هر خودرو بر اساس میزان مسافتی که در آزادراه طی کرده است، محاسبه خواهد شد. لازم به ذکر است که خودروهای امدادی مثل آمبولانس، پلیس راه، آتش‌نشانی و ... کاملا از پرداخت عوارض آزادراهی معاف هستند.

نحوه پرداخت عوارض آزادراهی

پس از آنکه شما را با تخفیف عوارض آزادراهی و قوانین مربوط به آن آشنا کردیم، ممکن است این پرسش برای شما مطرح شود که چگونه می‌توان عوارض خودرو را به صورت آنلاین پرداخت کرد؟ در این زمینه باید بگوییم که عوارض الکترونیکی (ETC) روشی است که در آن، پرداخت عوارض بدون توقف خودرو در ایستگاه‌های عوارضی انجام می‌شود. در حال حاضر، ۲۵ آزادراه کشور به این سیستم مجهز شده‌اند و قرار است که در آینده‌ای نه چندان دور، تمامی آزادراه‌های کشور به سیستم اخذ الکترونیکی عوارض متصل شوند. با اتصال آزادراه‌ها به این سیستم می‌توانید برای پرداخت عوارض آزادراهی از روش‌های زیر استفاده کنید:

پرداخت عوارض از طریق سامانه‌های اینترنتی

یکی از راه‌ها برای پرداخت عوارض خودرو، مراجعه به سایت‌های رسمی است. بدین‌ترتیب، با وارد کردن شماره پلاک خودرو می‌توانید عوارض آن را بپردازید. دو سامانه معتبر در این زمینه سامانه آنی رو و سامانه پرداخت بدون توقف هستند. برای استفاده از این سرویس‌ها باید وارد یکی از سامانه‌هایی که نام بردیم، شوید و با وارد کردن شماره پلاک خودرو و پس از مشاهده مبلغ عوارض پرداخت‌نشده، برای پرداخت آن اقدام کنید.

پرداخت عوارض از طریق اپلیکیشن‌های موبایلی

چندین اپلیکیشن موبایلی وجود دارند که خدمات پرداخت عوارض را ارائه می‌دهند. با این حال بهترین اپلیکیشنی که می‌توانید برای پرداخت عوارض از آن استفاده کنید، آیتول است. برای این منظور در سامانه آیتول وارد بخش پرداخت عوارض آزادراهی شوید و با وارد کردن شماره پلاک خودرو و پس از بررسی بدهی عوارض، به راحتی اقدامات لازم را برای پرداخت از طریق کارت بانکی انجام دهید.

پرداخت عوارض با استفاده از کد USSD

اگر به اینترنت دسترسی ندارید، می‌توانید از طریق کد USSD که روشی مبتنی بر تلفن همراه است، عوارض خود را پرداخت کنید. کد USSD مخصوص پرداخت عوارض#۸۷۲۰ است و با شماره‌گیری #۸۷۲۰ از طریق گوشی و انتخاب گزینه پرداخت عوارض آزادراهی می‌توانید شماره پلاک خودرو را وارد کنید و پس از مشاهده مبلغ عوارض، آن را بپردازید.

پرداخت از طریق تگ‌های بانکی (ETC)

یکی از سریع‌ترین و راحت‌ترین روش‌های پرداخت عوارض، استفاده از برچسب الکترونیکی (ETC) است. پرداخت با این روش به‌صورت خودکار و بدون نیاز به توقف در ایستگاه‌های عوارضی انجام می‌شود. برای تهیه برچسب الکترونیکی (تگ عوارض) می‌توانید به یکی از بانک‌های طرف قرارداد مراجعه کنید. این برچسب روی شیشه خودرو نصب می‌شود و به کیف پول الکترونیکی اتصال می‌یابد. هنگام عبور از ایستگاه‌های عوارضی، سیستم به‌صورت خودکار عوارض را از حساب کسر می‌کند.

حرف آخر

استفاده از تخفیف عوارض آزادراهی به کاهش هزینه‌های سفر (به‌ویژه برای رانندگانی که به‌طور مداوم از آزادراه‌ها تردد می‌کنند) کمک خواهد کرد. خودروهای پلاک عمومی و خودروهایی که بیش از ۴۰ بار در ماه از آزادراه‌ها استفاده می‌کنند، بیشترین بهره را از این تخفیف‌ها می‌برند. این سیاست نه تنها به نفع رانندگان است، بلکه با کاهش هزینه‌های حمل و نقل عمومی به کنترل نرخ کرایه‌ها نیز کمک خواهد کرد. اگر به‌طور مکرر در مسیرهای آزادراهی تردد دارید، بررسی واجد شرایط بودن برای این تخفیف‌ها می‌تواند به کاهش چشمگیر هزینه‌های شما منجر شود.