به گزارش ایران پرس به نقل از ژاپن تایمز، «شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین در حالی مواضعی مخالف با سیاست های جهانی سازی آمریکایی به سبک «دونالد ترامپ» اتخاذ کرده که اقدامات رئیس جمهوری آمریکا در واقع تلاش آگاهانه وی برای کنار گذاشتن این کشور از رهبری جهان قلمداد شده است.
«چارلز کیندل برگر» اقتصاد دان آمریکایی در تحقیقی که درباره رکود اقتصادی بزرگ دهه 1930 منتشر کرده، تاکید دارد که هر سیستمی تنها به یک ثبات دهنده نیازمند است.
کیندل برگر معتقد است، مشکلی که پیش از جنگ جهانی دوم وجود داشت این بود که هیچ کشور قدرتمندی نقش واردکننده، قرض دهنده و مدافع را در زمان بحران به عهده نگرفت، و کشورها زمانی به این مهم پی بردند که دیگر برای هر اقدامی دیر شده بود.
به گفته کیندل برگر، نتیجه این وضعیت، رکود، خشونت، بیکاری و در نتیجه جنگ بود.
در شرایط کنونی نیز بسیاری از ناظران در سراسر جهان، اقدامات دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا را در واقع تلاش آگاهانه او برای کنار گذاشتن این کشور از رهبری جهان می دانند.
ترامپ تنها چند روز پس از به دست گیری سکان قدرت در امریکا، این کشور را از «پیمان مشارکت فراآتلانتیک» خارج کرد.
رئیس جمهوری امریکا در اقدامی دیگر تصمیم به خروج این کشور از معاهده آب و هوایی پاریس گرفت.
ترامپ در عین حال که با شور و شوق تمام به تقویت روابط میان امریکا با چین، ژاپن، عربستان و رژیم صهیونیستی اقدام کرد، هیچ تمایلی به حمایت از سازمان های بین المللی از خود نشان نداد.
در همین حال بود که شی جین پینگ رئیس جمهوری چین موفق شد، مواضعی دقیقا مخالف با سیاست ها و مواضع ترامپ اتخاذ کند.
شی در آستانه روی کار آمدن ترامپ در امریکا در ماه ژانویه، در نشستی در داووس، برحمایت چین از تجارت آزاد تاکید کرد.
رئیس جمهوری چین همچنین در نشست «یک جاده یک کمربند» در پکن ضمن تاکید بر حمایت خود از توسعه پایدار و همچنین توافقنامه آب و هوایی پاریس، مواردی همچون بی عدالتی در درآمد را مورد انتقاد قرار داده و بر حمایت چین از زدودن فقر در سراسر جهان تاکید کرد.
تغییر سیاست آمریکا به سمت دوجانبه گرایی دفاعی
به این ترتیب به نظر می رسد، طی شش ماه گذشته امریکا به سوی نوعی «دوجانبه گرایی دفاعی» روی آورده و در مقابل چین، سیاست چندجانبه گرایی را در پیش گرفته است.
با این تعریف این سوال مطرح می شود که آیا می توان چین را ثبات دهنده امور کنونی جهان دانست؟ و در اینصورت نقش امریکا چه خواهد بود؟
حتی اگر ترامپ شش ماه یا چهار سال بعد ریاست جمهوری امریکا را ترک کند، آیا جانشین وی در کاخ سفید می تواند لطمه وارد شده به نقش امریکا در جهان را جبران کند؟
برای پاسخ به این سوال مهم باید نقش سنتی امریکا در جهان را بررسی کرد ودید که در دوران ترامپ چه اتفاقاتی روی داده و چه چیزهایی از دست رفته است.
همچنین باید دید که چین در نقش جدید خود چه ملاحظاتی را باید در نظر بگیرد.
«جان اف کندی» رئیس جمهوری وقت امریکا در سال 1961 در سخنرانی مراسم تحلیف خود تعریفی روشن از سیاست جهانی امریکا ارائه کرد.
کلمات تاریخی که در این مراسم ایراد شد طی سال ها در آرمان گرایی و چندجانبه گرایی امریکا تجلی پیدا کرد و تا حدودی به اعطای نقش پیشرو به این کشور در جهان کمک کرد.
کندی در این سخنرانی، شعارهایی آرمان گرایانه همچون مبارزه با دشمن مشتر ک، فقر، بیماری و جنگ سر داد، و بر تعهد امریکا به تلاش برای دست یابی به این اهداف تاکید کرد.
اما سوالی که اکنون مطرح می شود این است که آیا با روی کار امدن ترامپ در امریکا باز هم می توان به تحقق چنین شعارهایی امیدوار بود یا خیر.
نکته امیدوار کننده ای که در این میان وجود دارد این است که به رغم بسیاری از تصمیمات و اقدامات ترامپ، بسیاری از مسئولان ایالات و شهرهای امریکا اعلام کرده اند که همچنان به تعهدات این کشور در مقابل معاهدات و توافقنامه های جهانی از جمله توافقنامه آب و هوایی پاریس پایبند خواهند بود.
در دراز مدت اما جهان ممکن است به سویی گرایش پیدا کند که سیاست جهانی سازی، ترکیبی که آمیخته از سیاستهای چین و امریکا است، بر آن مسلط شود.116/110
بیشتر بخوانید:
پکن: درگیری بین چین و امریکا، برندهای نخواهد داشت
رئیس جمهوری چین: امریکا خویشتندار باشد
هشدار چین درباره مداخله آمریکا در دریای چین شرقی/ تحلیل
گفتگوی تلفنی روسای جمهوری امریکا و چین درباره کره شمالی