ایران پرس- پس از مدت‌ها کشاکش بین دولت مرکزی اسپانیا ودولت ایالتی کاتالونیا بر سر برگزاری همه پرسی جدایی این ایالت از اسپانیا، سرانجام این همه پرسی در اول اکتبر برگزار شد.

«خوردی تورول» Jordi Turull سخنگوی دولت محلی کاتالونیا اعلام کرد که حدود 90 درصد از شرکت کنندگان دراین همه پرسی که از سوی دولت مادرید غیرقانونی اعلام شده بود، به استقلال از اسپانیا رای «آری» داده اند.

به گفته وی، در همه پرسی جدایی کاتالونیا، دو میلیون و 260 هزار نفر شرکت کرده  و دو میلیون و 20 هزار نفربا استقلال کاتالونیا از اسپانیا موافقت کرده اند.

در برخی مراکز رأی‌گیری، نیروهای ضد شورش اسپانیا با رأی‌دهندگان درگیر شدند و از ورود آنان به شعب رأی‌گیری جلوگیری کردند.

در این درگیری ها 844 نفر مجروح شدند.

دادگاه قانون اساسی اسپانیا پیشتر برگزاری همه پرسی را غیرقانونی اعلام کرده بود.

«ماریانو راخوی» نخست وزیر اسپانیا روز یکشنبه بلافاصله پس از اتمام زمان برگزاری همه پرسی استقلال، مردم کاتالونیا را فریب خورده دانست و تاکید کرد:

"امروز در واقع همه پرسی استقلال در ایالت کاتالونیا برگزار نشد."

مساله جدایی طلبی کاتالونیا از اسپانیا از جمله موارد جدایی طلبی در اروپا است که کشاکش بر سر آن عملا به خشونت کشیده شده و با ادامه روند کنونی می توان پیش بینی کرد که رویارویی بین دولت محلی این ایالت و دولت مرکزی اسپانیا در آینده با تنش بیشتری همراه خواهد بود.

«کارلوس باستارته»Carlos Bastarreche سفیر اسپانیا در بریتانیا هشدار داده است که اروپا هم اکنون نظاره گر «کودتایی آرام و کم هزینه» توسط دولت محلی کاتالونیا است.

می توان در این زمینه دو سناریو را تصور کرد:

سناریوی اول اعلام استقلال کاتالونیا از سوی دولت محلی این ایالت است.

در این صورت دولت مرکزی مادرید برای جلوگیری از عملی شدن آن، حضور نظامی خود را در این ایالت تقویت خواهد کرد و اقدام به انحلال دولت  محلی و احتمالا پارلمان کاتالونیا خواهد کرد.

در این صورت احتمال ورود این بحران به فاز برخوردهای فیزیکی و احتمال بروز شورش های مردمی در کاتالونیا وجود دارد.

جدایی کاتالونیا از اسپانیا برای دولت مرکزی این کشور غیرقابل تحمل است و می توان پیش بینی کرد که به هر طریق و با توسل به هر ابزاری از تحقق آن جلوگیری خواهد کرد.

کاتالونیا که در شمال شرقی اسپانیا قرار دارد با جمعیت 5 / 7 میلیون نفری، یکی از ثروتمندترین مناطق این کشور است که یک‌پنجم از تولید اقتصادی اسپانیا را به خود اختصاص می‌دهد و طبیعتا جدایی آن ضربه اساسی به اسپانیا و قدرت ملی آن وارد خواهد کرد.

ضمن اینکه جدایی کاتالونیا به مثابه آغاز روند جدایی دیگر مناطق اسپانیا بویژه ایالت باسک و ایالت والنسیا خواهد بود.

بر اساس قانون اساسی اسپانیا، این کشور غیرقابل تقسیم است.

اما سناریو دیگر، نشان دادن موضعی آشتی جویانه از سوی دولت مادرید و ارائه برخی امتیازات بیشتر به کاتالونیا به امید انصراف این ایالت جدایی طلب از عملی کردن آن است.

با این حال دولت محلی کاتالونیا به دلایل متعدد از جمله دلایل فرهنگی، اجتماعی و از همه مهمتر به دلایل اقتصادی خواهان جدایی از اسپانیا است.

به گفته «پیروز ایزدی»، کارشناس مسائل اروپا، "ریشه همه تقاضاهای استقلال در اروپا مسائل اقتصادی است و تا زمانی که بهبودی در این مسئله ایجاد نشود صدای جدایی طلبی بلند خواهد بود."

با این حال شواهد حاکی از آن است که دولت ایالتی کاتالونیا اکنون که مدعی رای 90 درصدی مردم این منطقه به جدایی شده است، استقلال این ایالت را به پشتوانه خواست مردم کاتالونیا به شدت بیشتری پیگیری خواهد کرد.

سيدرضا مير طاهر 

116/110

بیشتر بخوانید:

در کاتالونیا چه می‌گذرد؟

رئیس منطقه کاتالونیا: حق استقلال را به دست آوردیم

تاکید دوباره نخست وزیر اسپانیا بر غیرقانونی بودن همه پرسی استقلال کاتالونیا