این نظرسنجی نشان می دهد نرخ اعتماد به نخست وزیر در ماه جاری میلادی در مقایسه با ماه گذشته میلادی 9.1 درصد کمتر شده که پایین ترین نرخ در پنج سال گذشته است.
بر اساس این نظرسنجی که توسط خبرگزاری کیودو ژاپن انجام شده است ضریب اعتماد به نخست وزیر و کابینه وی در ماه جاری به 35.8 درصد کاهش یافته است. تقریبا کاهش شدید محبوبیت نخست وزیر و نارضایتی از عملکرد حزب حاکم لیبرال دمکرات ژاپن امری بی سابقه در این کشور است. این حزب پس از جنگ جهانی دوم به غیر از مدت بسیار کوتاهی همواره قدرت را در این کشور در اختیار داشته است و اکنون نیز خود را یگانه حزب محبوب مردم این کشور می داند. با این حال روند تحولات اخیر در جامعه ژاپن باعث شده است تا موقعیت شینزوآبه نخست وزیر این کشور در میان مردم این کشور به شدت تضعیف شود.
پیشتر مشکلات حزب حاکم و یا اعتراض به برنامه های نخست وزیر ژاپن، عمدتا پیرامون مسایل رفاهی، بیمه و اشتغال جوانان و مخالفت با حضور نظامی امریکا در این کشور بوده است اما در سالهای اخیر به دلیل سیاستهای بلند پروازانه «شینزوآبه» نخست وزیر ژاپن برای تشکیل ارتش قدرتمند و شرکت در ماموریتهای بین المللی مطابق با خواست امریکا، ماهیت اعتراض مردم ژاپن نیزتغییر کرده و عمدتا امنیتی شده است. شهروندان معترض ژاپنی با شرکت در تظاهرات ضد دولتی همواره اعلام کرده اند :«ژاپن می تواند راههای دیگری را برای کمک به صلح در جهان و ایفای نقش در جامعه بین الملل بیابد. زیرا تغییر قوانین امنیتی مطابق با خواست شینزو آبه ممکن است منجر به جنگ شود و ما انرا نمیخواهیم.»
از دیدگاه محافل سیاسی در ژاپن دلایل مختلفی در مورد کاهش محبوبیت نخست وزیر این کشور مطرح است. اول انکه نخست وزیر ژاپن، ملی گرای افراطی محسوب میشود که برنامه های اخیرش در مورد تبدیل کردن این کشور به یک قدرت نظامی و شرکت در ماموریتهای فرامرزی چندان با استقبال مردم این کشور مواجه نشده است. دوم انکه مردم ژاپن به رغم ایده های ملی گرایانه آبه وی را همچنان سرسپرده امریکا می دانند و براین اعتقادند که نخست وزیر ژاپن غیر از تلاش برای نظامی گرایی اقدام دیگری در جهت تقویت قدرت و استقلال ملی این کشور انجام نداده است. سومین دلیل سقوط محبوبیت نخست وزیر ژاپن عملکرد ضعیف کابینه وی در بخشهای مختلف اقتصادی و امنیتی و مشارکت برای کمک به حل بحرانهای منطقه ای از جمله شبه جزیره کره است. به همین دلیل پیشتر نخست وزیر ژاپن از تصمیم خود برای ترمیم کابینه خبر داده بود.این در حالی است که به گفته منابع مطلع، شینزوآبه درنظر دارد «تومومی اینادا» وزیر دفاع را تغییر دهد که همچنان در راستای نظامی گرایی کابینه وی تلقی می شود. چهارمین دلیل کاهش محبوبیت آبه افشای رسوایی های اخیر خود و همسرش در مورد واگذاری برخی املاک به نزدیکان و همچنین نفوذ در برخی دانشگاههای ژاپن است. شرکت کنندگان در نظر سنجی خبرگزاری کیودو یکی از نگرانی های عمده خود را نفوذ «شینزو آبه» در یک واحد دانشگاهی و امکان ورود دوستانش در این دانشگاه اعلام کردند نکته قابل توجه در این نظر سنجی تاکید 57 درصد از شرکت کنندگان در ان است که ترمیم کابینه را نیز بیهوده می دانند و تاکید کرده اند امیدی به بهبود وضعیت درصورت ترمیم کابینه هم ندارند.
این به معنای کاهش اعتماد به حزب حاکم لیبرال دمکرات ژاپن است که می تواند در آینده، موقعیت انرا بیش از پیش در جامعه ژاپن تضعیف نماید. «تومیچی مورایاما» کارشناس سیاسی و نخست وزیر پیشین ژاپن در این باره اعلام کرد: «سیاست های استبدادی شینزو آبه را نمی پذیرد و به شدت به ان انتقاد دارد. زیرا وی درصدد است نیروهای دفاع از خود ژاپن را به خارج از مرزها بفرستد اما قانون اساسی ضد جنگ این کشور نیروی دفاع از خود ژاپن را از انجام چنین کاری منع می کند.»
در هر حال، محبوبیت شینزوآبه نخست وزیر ژاپن در حالی همچنان رو به افول است که وی درصدد اصلاح قانون اساسی این کشور برای تبدیل ژاپن به قدرت نظامی برتر در منطقه است. هر چند حزب حاکم لیبرال دمکرات اکثریت را در پارلمان ژاپن در اختیار دارد اما ادامه اعتراضهای مردمی به برنامه های آبه می تواند موقعیت احزاب مخالف را برای ممانعت از اجرای برنامه های بلند پروازانه شینزوآبه تقویت کند. 113/111
بیشتر بخوانید:
واکنش شینزو آبه به آزمایش موشکی کره شمالی+ ویدئو
دیدار شینزو آبه از آمریکا/ تحلیل