«ناصر کنعانی» روز دوشنبه در نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار ایران پرس اظهار داشت: سفر «سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهور به آفریقا فرصت مناسبی برای جهش جدید در روند همکاری مشترک و سازنده میان ایران و سه کشور آفریقایی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه قاره آفریقا ظرفیت های اقتصادی زیادی دارد، افزود: اقتصاد آفریقا با قرار گرفتن در مدار رشد مورد توجه بسیاری از کشورهای مهم دنیا است.
کنعانی تصریح کرد: با وجود منابع طبیعی سرشار در آفریقا، ایران با توانمندی در حوزه تکنولوژی و دانش بنیان می تواند کمک های جدی به این قاره داشته باشد.
وی خاطر نشان کرد: کشورهای حوزه آفریقا علاقمند به گسترش روابط با ایران هستند و این سفر همکاری های سیاسی و اقتصادی را به همراه خواهد داشت.
رئیس جمهوری ایران در راستای تقویت همکاریها با کشورهای قاره آفریقا و در پاسخ به دعوت رسمی روسای جمهور کنیا (شرق آفریقا)، اوگاندا (شرق آفریقا) و زیمبابوه (جنوب آفریقا) روز سه شنبه به این سه کشور می رود.
توسل آمریکا به اعمال تحریمها ضد ایران غیرقانونی است
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه در خصوص نشست اخیر شورای امنیت در قبال قطعنامه 2231 و پاسخ ایران به این اقدام، اظهارداشت: تحریم های یکجانبه به عنوان ابزاری غیرقانونی توسط آمریکا و متحدین اروپایی آن علیه ایران به طور متوالی استفاده شده است.
کنعانی گفت: توسل به این تحریمها، غیرقانونی و نقض حقوق قانونی ملت ایران و نقض حقوق بشر است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: در خصوص موضوعات مرتبط با برجام هم متاسفانه آمریکا غیرقانونی از برجام خارج شد و اروپایی ها هم از تعهداتشان اجتناب کرده و نتوانستند نقصان حضور آمریکا در برجام را جبران کنند.
کنعانی افزود: معتقدیم سه کشور اروپایی به اندازه آمریکا در نقض تعهدات برجام کوتاهی کردند و باید پاسخگو باشند و اینکه به رغم این وضعیت در موضع مدعی نشسته و علیه ایران اتهاماتی را مطرح و تحریم هایی را علیه ایران وضع میکنند کاملا غیرقانونی است.
بازگشت روابط تهران و باکو به روال طبیعی
وی همچنین در خصوص سفر وزیر امور خارجه ایران به باکو و دیدار وی با رئیس جمهوری آذربایجان گفت: خوشبختانه در یک مسیر خیلی خوب، سازنده دو جانبه قرار گرفتیم و دو طرف اتفاق نظر دارند که از آنچه در مسیر روابط دو جانبه و حمله به سفارت آذربایجان در تهران اتفاق افتاد عبور کرده و به روال طبیعی روابط برگردند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: در سفر اخیر وزیر خارجه به باکو هم گفت وگوهای خوب و سازنده ای با رئیس جمهوری آذربایجان انجام شد، نفس گفتوگو و محتوای آن نشان میداد در یک مسیر درست قرار گرفتیم و باید از این شرایط با گفتوگو و تبادل نظر عبور کنیم.
رشد تعاملات تجاری ایران و کشورهای منطقه نشان از موفقیت سیاست اقتصادی دولت دارد
کنعانی در خصوص توسعه تعاملات اقتصادی با کشورهای همسایه گفت: از ماموریت های دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم استفاده از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی برای توسعه همکاری و تعاملات تجاری با کشورهای همسایه و منطقه است.
وی گفت: استفاده از ظرفیت چندجانبهگرایی برای تقویت روابط تجاری با کشورهای منطقه و رشدی که در این مدت ایجاد شده نشان از موفقیت سیاست دولت در این امر بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: تقریبا با همه کشورها شاهد رشد تعاملات تجاری هستیم و اسناد همکاری زیادی که در این مدت در سفر مقامات انجام شده نیز موید این مطلب است.
کنعانی گفت: عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای به منظور استفاده از ظرفیت بسیار بزرگ این سازمان به نفع اقتصاد کشور یکی دیگر از اقدامات مثبت در این مسیر است.
کمیته به اصطلاح حقیقت یاب را به رسمیت نمیشناسیم
وی در خصوص نشست اخیر شورای حقوق بشر تصریح کرد: همانطور که بارها اعلام کردیم، اقدام کشورهای غربی در بحث تشکیل کمیته به اصطلاح حقیقت یاب مصداق بارز سیاسی کردن موضوع حقوق بشر و استفاده از ابزاری از سازوکارهای بین المللی در این مسیر است و ایران از همان ابتدا تشکیل کمیته حقیقت یاب را غیر مشروع تلقی کرده و گفتیم که چنین سازوکاری را به رسمیت نمیشناسیم.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: ایران مبتنی بر دیدگاهها و اصولی که دارد و به منظور استفاده از فرصتها، هیاتی را به ریاست دبیر ستاد حقوق بشر و برخی از همکاران ما در وزارت امور خارجه به این نشست اعزام کرد و گزارش کمیته مزبور را به طور جدی رد کرد.
کنعانی افزود: همچنین تعدادی از کشورهای عضو شورای حقوق بشر همسو با ایران صحبت کردند و از تشکیل این کمیته انتقاد کردند.
وی با بیان اینکه حمایت و ارتقای حقوق بشر مسئولیت انحصاری دولتهاست، گفت: بنابراین بررسی نقض حقوق افراد در چنین حوادثی وطیفه دولتهاست و بدین منظور با دستور رئیس جمهور کمیتهای به منظور بررسی حوادث اخیر تشکیل شده و اقدام کشورهای غربی در ایجاد چنین کمیتهای غیرقانونی است.
117