دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درچارچوب سیاست دولتهای قبلی بویژه دولت اوباما، روند تشدید فشارها و تضعیف دولت چپگرای ونزوئلا را دنبال کرده و نه فقط از اپوزیسیون این کشور حمایت میکند، بلکه متحدان خود در آمریکایلاتین را علیه «مادورو» بسیج کرده و خواهان کناره گیری یا سرنگونی وی است.
ونزوئلا به دنبال کاهش بهای نفت از چند سال قبل درگیر ناآرامیهای زیادی شده است. این ناآرامی ها با توجه به رکود اقتصادی و بحران مواد غذایی در این کشور تشدید شده است. پس از پیروزی مخالفان در انتخابات پارلمانی دسامبر 2015 و تشکیل پارلمان از ابتدای سال 2016، تلاش سازمان یافته آنها برای برکناری «نیکلاس مادورو»، رئیس جمهوری ونزوئلا آغازشد.
«امیل داباگیان» Emile Dobaghian کارشناس روسی معتقد است: «مخالفان در ونزوئلا رهبر واحدی نداشته و بین خود آنها نیز اختلافات جدی وجود دارد. این مسئله باعث تضعیف مخالفان میشود.»
مخالفان و تلاش برای برکناری نیکلاس مادورو
مخالفان دولت ونزوئلا، تلاش خود را بر برکناری نیکلاس مادورو که در انتخابات ریاست جمهوری در مه 2018 بار دیگر به قدرت رسید، متمرکز کردهاند. البته چندی قبل در جریان یک رژه نظامی تلاش ناکامی برای ترور مادورو انجام شد. تلاشهای مخالفان با حمایت آشکار آمریکا و دولتهای غربگرای آمریکای لاتین و نیز سازمان کشورهای آمریکایی همراه شده است. به همین دلیل رئیس جمهوری ونزوئلا، آمریکا و اپوزیسیون راستگرای وابسته به واشنگتن را عامل ناآرامی و بیثباتی در این کشور آمریکای لاتین اعلام کرده است.
در این راستا «خورخه آرزا» Jorge Arreaza وزیر خارجه ونزوئلا نیز روز شنبه دیدگاههای مطرح شده را درباره طرحهای مقامات آمریکایی برای حمایت از کودتا علیه سران کشورش تایید کرد. روزنامه نیویورک تایمز به نقل از منابع آمریکا و ونزوئلا گزارش داده که دولت ترامپ با افسران نظامی متمرد و نافرمان ونزوئلا درباره طرحهایی برای سرنگونی نیکلاس مادورو تبادل نظر کرده بود.
«آرزا» در صفحهاش در توئیتر نوشت: «ما طرحهای دولت آمریکا را برای مداخله (در امور ونزوئلا) و حمایت از توطئههای نظامی علیه ونزوئلا برای جهان برملا میکنیم. خود رسانههای آمریکا مدرک آشکار جدیدی (درباره چنین مداخلهای) منتشر کردهاند.»
به موجب مقالهای که نیویورکتایمز منتشر کرد حداقل سه گروه جداگانه از نظامیان ونزوئلایی در توطئه علیه دولت مادورو شرکت داشتند. گفته میشود این کودتاها قرار بود تابستان 2017، مارس و مه 2018 انجام شود، اما هیچ یک از این طرحها موفق نبودند.
ابعاد سیاست آمریکا در قبال ونزوئلا
به طور کلی سیاست آمریکا در قبال ونزوئلا دارای دو بعد داخلی و خارجی است. در بعد داخلی این سیاست مبتنی بر حمایت از اقدامات آشکار و نهان اپوزیسیون برای سرنگونی دولت چپگرای ونزوئلا است. دراین چارچوب آمریکا و سازمان کشورهای آمریکایی از مواضع و اقدامات مخالفان در ونزوئلا پشتیبانی کردهاند.
در بعد خارجی نیز واشنگتن کماکان تحریمهای خود علیه ونزوئلا را با هدف تضعیف دولت ونزوئلا و افزایش نارضایتی مردم این کشور ادامه میدهد. از دیدگاه واشنگتن، اقدامات هماهنگ اپوزیسیون در داخل و تحریمهای خارجی میتواند در نهایت منجر به سرنگونی مادورو شود. واشنگتن به هیچ وجه از ادامه موجودیت یک دولت چپگرا در کشور نفت خیز ونزوئلا خشنود نبوده و آن را مغایر اهداف منطقهای خود در آمریکای لاتین تلقی میکند.
با توجه به شواهد موجود میتوان گفت که ترامپ حداکثر تلاش خود را برای تضعیف و در نهایت براندازی نیکولاس مادورو انجام میدهد. با این حال؛ دولت ونزوئلا نیز رویکرد مقابله فعال با اقدامات آمریکا و عوامل وابسته به آمریکا را در پیش گرفته و در این راستا بر مقابله جدی با توطئههای آمریکا مصمم است.
135/120
نویسنده : سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید :
مردم ونزوئلا در کنار مادورو؛ محکومیت ترور نافرجام میراثدار چاوز
واکنش دولت ونزوئلا به سوءقصد به مادورو+ ویدئو
محکومیت جهانی ترور نافرجام مادورو
ترور مادورو ناکام ماند؛ توطئه سختافزاری آمریکا ضد ونزوئلا/ تحلیل و ویدئو
مادورو: طراحان آشوب و ترور در ونزوئلا ساکن آمریکا هستند + ویدئو