ارتش سودان در یک کودتای ناگهانی قدرت را در سودان به دست گرفت و با سوگند ارتشبد«عوض بن عوف» وزیر دفاع سودان به عنوان رئیس شورای نظامی انتقالی این کشور دولت خارطوم به طور رسمی به کنترل نظامیان در آمد.
کودتای ارتش سودان در حالی است که اعتراضات و تظاهرات مردمی علیه سیاستهای عمرالبشیر که با تشدید مشکلات اقتصادی در این کشور آغاز شد با ورود احزاب و گروههای سیاسی برای دستیابی به آرمانهای سیاسی چون آزادی های مدنی و اجتماعی و نهادینه شدن دموکراسی در این کشور تشدید شد.
معترضان سودانی ماههاست خواستار کناره گیری عمر البشیر از قدرت، تشکیل دولت انتقالی و برگزاری انتخابات در فضایی امن و دموکراتیک هستند.
اگرچه طی ماههای اخیر عمر البشیر تلاش کرد با وعدههایی مبنی بر انجام اصلاحات و اتخاذ تدابیر امنیتی ،همچنین سرکوب و ایجاد ترس و ارعاب ،آتش اعتراضات را در این کشور خاموش کند اما گسترش دامنه اعتراضات سبب شد تا وی موفقیتی به دست نیاورد.
اکنون نظامیان در این کشور با کودتا قدرت را در دست گرفته و وعده بهبود شرایط و فراهم آوردن شرایط برای انتقال دموکراتیک قدرت را دادهاند، موضوعی که معترضان سودانی آن را بر نمی تابند.
احزاب سیاسی سودان و معترضان سودان، کودتای ارتش را خلاف روال دموکراسی و انتقال دموکراتیک قدرت دانسته و علیرغم بیانیههای شورای نظامی انتقالی این کشور، اعلام کرده اند تا زمان تحقق اهداف و آرمانهای مشروع مبنی بر تحویل قدرت به دولت انتقالی مدنی، به اعتراضات خود ادامه می دهند.
بسیاری از گروهها و احزاب سیاسی نیز کودتای ارتش را جا به جایی قدرت در این کشور می دانند، جا به جایی که تنها در راس قدرت صورت گرفته است و تاثیری در رویه سیاسی و حل مشکلات مردم این کشور نخواهد داشت .
انجمن شاغلان سودان در این راستا اعلام کرد: آنچه در این کشور رخ داده کودتایی جدید برای برهم زدن اوضاع است و این انجمن همچنان به مبارزه و برگزاری اعتراضات فراگیر ادامه میدهد.
شرایط در سودان بسیار پیچیده تر شده است. بسیاری نگران نظامی سازی دوباره این کشور هستند از نظر آنها کودتای ارتش پوست اندازی دوباره نظامیان در این کشور برای احیای قدرت است.
این در حالی است که با تحولات چند ساله اخیر در منطقه ،اکنون مطالبات معترضان سودانی نه تنها حل مشکلات اقتصادی و سیاسی داخلی است بلکه آنها در پی بازسازی هویت اسلامی- عربی سودان به عنوان یک کشوربزرگ وتاثیر گذار در منطقه هستند. مجمع اتحادیههای صنفی سودان اعلام کرد: انقلاب ادامه دارد و اقدامات ظاهری برای بازگرداندان رژیم قبلی را نخواهیم پذیرفت.
از نظر بسیاری از معترضان، سیاستهای عمر البشیر سبب شده تا مداخلات خارجی در این کشور افزایش یافته و در واقع سودان به جولانگاهی برای نفوذ دولتهای خارجی به ویژه آمریکا، اسرائیل و متحدان منطقه ای آنها تبدیل شود؛ از این رو پایان دادن به مداخلات آشکار و نهان بیگانگان در این کشور و در دست گرفتن قدرت توسط دولتی برخواسته از رای مردم از دیگر خواستههای معترضان است.
روزهای پیش رو، روزهای سرنوشت سازی در آینده سیاسی سودان خواهد بود. آیا سودان به سمت برقراری حکومتی برخاسته از رای و نظر مردم پیش خواهد رفت یا بار دیگر نظامیان قدرت را در دست گرفته و این کشور همچنان در خلاء دموکراسی، جولانگاهی برای بهره برداریهای سیاسی و اقتصادی قدرتهای خارجی خواهد بود؟ تحولات آینده سودان این روند را مشخص خواهد کرد.
نویسنده دینداریان
141/118
بیشتر بخوانید:
ارتش سودان در بیانیهای برکناری و بازداشت "عمرالبشیر" را تایید کرد
کودتای نظامی در سودان/ عمرالبشیر برکنار شد