در تماس تلفنی پنجشنبه شب (15 مارس) «رجب طیب اردوغان» و «آنگلا مرکل» دو طرف درباره روابط دوجانبه و مسائل منطقه ای تبادل نظر کردند.
طرفین در این گفت و گو درباره روابط ترکیه با اتحادیه اروپا و نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در 26 مارس به بحث و بررسی پرداختند.
همچنین تاکید بر اهمیت همکاری میان ترکیه و آلمان درباره وضعیت پناهجویان و اراده دو طرف در مبارزه با مهاجرت غیرقانونی از محورهای اصلی گفت و گوهای مقامات دو کشور بود.
این گفت و گوی تلفنی البته فرصتی بود برای اردوغان که روند عملیات شاخه زیتون نیروهای مسلح ترکیه در شمال سوریه را برای طرف آلمانی تشریح و توجیه کند.
روابط ترکیه و آلمان از حدود یک سال پیش در پی برخی تنش های سیاسی تیره شده اما با سفر «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه به برلین و اقدام آلمان در صدور مجوز صادرات سلاح به ترکیه دو طرف در جهت عادی سازی روابط گام بر می دارند گرچه همچنان راه طولانی در پیش دارند تا به وحدت نظر در برخی مسائل منطقه ای و بین المللی برسند.
توالی گفت و گوهای مرکل و اردوغان طی یکی دو سال اخیر روند صعودی داشته است و این حاکی از اهمیت و جایگاه هر یک از دو کشور در سیاست خارجی دیگری است. در این خصوص البته طرف آلمانی در موسم برگزاری همه پرسی اصلاحات قانون اساسی و جلوگیری از میتینگ های تبلیغاتی مقامات ترک موثرتر عمل کرد.
تا جایی که دومینوی این رفتار المان در قبال ترکیه به اولویت رفتار برخی دیگر از کشورهای اروپایی نظیر هلند منجر شد.
اکنون اما شرایط منطقه ای و بین المللی متفاوت از دوران همه پرسی قانون اسای ترکیه است. وضعیتی که بر حسب ضرورت مقامات آنکارا و برلین را به گفت و گوی تلفنی با یکدیگر ترغیب کرده است.
در این خصوص باید گفت ترکیه در پی جلب حمایت این کشور اروپایی از رویکرد نظامی ترکیه در عفرین سوریه است.
موضوعی که تقریبا بسیاری از محافل سیاسی ترک و کشورهای منطقه و البته درگیر با بحران سوریه از این رویکرد ترکیه ناخرسند هستند.
نقض حاکمیت ملی سوریه مهمترین علت ناخرسندی بازیگران بین المللی از نظامی گری ترکیه در سوریه است.
مسیر روابط آلمان و ترکیه؛ مسیری ناهوار و پر چالش
از سوی دیگر مرکل بعنوان دولت غربی و اروپایی در مقام میانجی اعلام نشده در پی یافتن نقطه مشترکی میان سیاست ترکیه در سرکوب کردهای سوریه در عفرین و حمایت امریکا از این گروهها در همین منطقه است.
موضوعی که البته به این گفت و گوی تلفنی رهبران ترکیه و المان اهمیتی دوچندان بخشیده است. بویژه که گفته می شود قرار است به زودی گفت و گوهای مربوط به عضویت ترکیه در اتحادیه از گرفته شود؛ لذا ترکیه بیش از گذشته نیازمند حمایت المان است و طرف آلمانی نیز نمی خواهد در استفاده از این اهرم فشار خود برای تغییر رفتار سیاست خارجی ترکیه چشم پوشی کند.
با این حال نمی توان به سادگی از نگرانی های المان و شخص مرکل از رویکرد نظامی ترکیه در عفرین گذشت.
جایی که محافل سیاسی منتقد مرکل در آلمان از امکان استفاده ترکیه از تجهیزات و تانکهای المانی در حمله به عفرین ناخشنود هستند.
در این باره «آگنیزگا بروگر» از نمایندگان حزب سبز در پارلمان آلمان تاکید کرده است که، دولت آلمان باید بطور شفاف و روشن موضع خود را درقبال حمله ترکیه به عفرین سوریه مشخص کند. این کارشناس دفاعی حزب سبز آلمان، همچنین با انتقاد شدید از نحوه تعامل برلین با دولت رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه گفت که مسیر مشخص شده توسط آنگلا مرکل صدراعظم و زیگمار گابریل وزیر خارجه آلمان «شکستی فاجعه آمیز» است؛ از اینرو وی خواستار توقف فوری تمام صادرات تسلیحات آلمان به ترکیه شد.
شرایطی که شاید به رغم برخی اظهار خوشبینی ها درباه این گفت و گوی تلفنی مرکل و اردوغان، نظر چندان مثبتی به نتیجه این گفت و گو ندارند.
110/ 114
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
احضار سفیر آلمان در ترکیه
اردوغان: ترکیه هیچ گزینهای غیر از «عضویت» ترکیه در اتحادیه اروپا را نمی پذیرد
بررسی تنش ایجاد شده میان ترکیه و اروپا در شورای امنیت ملی ترکیه