ایران پرس: یک سال از امضای توافق سپتامبر میان اسرائیل، امارات و بحرین می‌گذرد.

آیا این توافق، آن گونه که انتظار می‌رفت برای دو کشور عربی و رژیم صهیونیستی دستاورد داشته است؟

توافق سازش دو کشور عربی امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی موسوم به «توافق آبراهام» 15 سپتامبر 2020 در کاخ سفید در حضور «بنیامین نتانیاهو» و «دونالد ترامپ» و وزرای خارجه امارات و بحرین امضا شد.

از 4 نفری که روز 15 سپتامبر در جریان امضای این توافق قرار داشتند اکنون بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ در قدرت حضور ندارند و این بدین معناست که توافق سازش تاثیری بر بقای آنها در قدرت نداشته است. 

یکی از ادعاهای حاکمان امارات و بحرین این بود که سازش با اسرائیل به تامین امنیت بیشتر فلسطین منجر می‌شود، اما با گذشت یک سال خلاف این ادعا ثابت شده است. نبرد «شمشیر قدس» در مه گذشته یکی از شاخص‌های بارز خلاف این ادعا درباره هدف توافق‌ عادی‌سازی است. 

بنابراین، توافق آبراهام نه تنها هیچ دستاوردی نداشته بلکه عملا سبب افزایش خشونت و جنایت اسرائیل علیه فلسطینی ها شده است. 

طی یک سال گذشته شمار زیادی از شهروندان اسرائیلی به دو کشور بحرین و امارات سفر کردند، سفارت خانه های طرفین در ابوظبی، منامه و تل آویو افتتاح شد، مقامات اسرائیلی به بحرین و امارات و مقامات دو کشور عربی نیز به تل آویو سفر کردند. با این حال، این اقدام ها بیشتر به تابوشکنی در روابط دو کشور عربی با رژیم اسرائیل منجر شد و در عمل منافع اقتصادی هیچ یک از طرف های توافق را تامین نکرده است. 

موضوع بعدی مربوط به منافع این توافق برای اسرائیل است. اگرچه اسرائیل با این توافق توانسته است روابط خود را با دو کشور عربی تقویت کند و تا حدودی منافع سیاسی خود را تامین کند، اما این توافق منجر به کاهش چالش های اسرائیل به خصوص در دو بعد اقتصادی و امنیتی نشده است.

یکی از دلایل این موضوع این است که انزجار و خشم افکار عمومی جهان عرب علیه اسرائیل نه تنها کاهش پیدا نکرد بلکه حتی در اثر این رفتارهای کشورهای عربی و افزایش خشونت اسرائیل علیه فلسطینی ها افزایش نیز داشته است.

در همین راستا، مرکز پژوهش‌های امنیت داخلی رژیم صهیونیستی وابسته به دانشگاه تل‌آویو در گزارش استراتژیک جدید خود به چالش‌های پیش روی توافق‌های عادی سازی این رژیم با کشورهای عربی پرداخت.

این مرکز اسرائیلی نوشت: "یکی از برجسته‌ترین چالش‌ها در مسیر توافق‌های عادی‌سازی کشورهای عربی با اسرائیل موضع افکار عمومی اعراب است و همانند اتفاقی که در توافق صلح اسرائیل با مصر و اردن رخ داد، ملت‌های عربی موضع محافظه‌کارانه علیه اسرائیل دارند و دشمن آن هستند."

این مرکز همچنین تأکید کرد: "این توافق‌های عادی‌سازی تاکنون نتوانسته چالش‌های استراتژیکی که اسرائیل با آن مواجه است را حل کند."

«گیلی کوهن» تحلیلگر امور سیاسی در تلویزیون رسمی رژیم صهیونیستی نیز به نقل از منابع ارشد تل‌آویو تأکید کرد: "مزایای توافقنامه‌های عادی‌سازی برای اسرائیل در مقایسه با آن چیزی که انتظار می‌رفت بسیار کم است. بعد از آنکه همه طرف‌ها امیدهای زیادی به این توافق‌نامه‌ها بسته بودند، در یک سالی که گذشت، فضای عمومی به شکل قابل توجهی تغییر کرده و البته این تغییر تنها منحصر به تغییر دولت در آمریکا و کابینه اسرائیل نیست؛ فضای عمومی با احساسی شبیه به انزجار اشباع شده است."

با توجه به این شرایط، پایگاه اینترنتی رأی الیوم در گزارشی نوشت: "یک سال بعد از گذشت امضای توافق‌نامه‌های عادی‌سازی میان برخی رژیم‌های عربی با رژیم اشغالگر صهیونیستی، اعتراف به شکست این توافق‌ها در گزارش‌های رسانه‌های صهیونیستی به وضوح دیده می‌شود و این رسانه‌ها وضعیت سردرگمی اسرائیل از نتایج توافق‌های عادی سازی را بازتاب می‌دهند."

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

عمویی: عادی سازی روابط امارات متحده عربی و رژیم صهیونسیتی خیانت به آرمان فلسطین است