درباره چهارمین انتخابات پارلمانی اسرائیل در دو سال اخیر دو موضوع مهم است. وضعیت نتانیاهو در انتخابات چگونه است؟ رقبای اصلی نتانیاهو چه کسانی هستند و آیا امکان تشکیل کابینه را دارند یا خیر؟
در خصوص وضعیت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر 12 سال اخیر اسرائیل و رئیس حزب لیکود؛ باید گفت که وی بر یک برگ برنده داخلی و یک برگ سیاست خارجی حساب ویژهای کرده است.
واکسیناسیون کرونا؛ برگ برنده نتانیاهو
در حوزه داخلی؛ اگرچه شیوع گسترده کرونا در یک سال اخیر به عاملی برای گسترش تظاهرات مردمی علیه نتانیاهو تبدیل شده بود، اما اکنون واکسیناسیون گسترده در اسرائیل برگ برندهای برای نتانیاهو است. مطابق آمارها، تاکنون واکسیناسیون برای بیش از 60 درصد مردم اسرائیل در مقابل ویروس کرونا انجام شده که در زمره بالاترین آمار واکسیناسیون در جهان است. بنابراین، نتانیاهو توانسته است تهدید کرونا را با واکسیناسیون گسترده به فرصت تبدیل کند. شاید اگر انتخابات پارلمانی اسرائیل نیز مانند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چند ماه قبلتر انجام میشد، این برگ برنده امروز در اختیار نتانیاهو نبود.
توافق آبراهام، برگ برنده سیاست خارجی نتانیاهو
در حوزه خارجی که نتانیاهو در چهار انتخابات قبلی نیز مانور زیادی روی آن داشت، توافق آبراهام یک برگ برنده برای نخست وزیر کنونی اسرائیل است که تلاش دارد از آن بیشترین استفاده را کند. نتانیاهو با کمک دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا، در نیمه دوم سال 2020 توافق عادیسازی روابط اسرائیل با 4 کشور عربی امارات، بحرین، مغرب و سودان را امضا کرد و در دوران تبلیغات انتخابات پارلمانی نیز وعده داد با عربستان سعودی نیز چنین توافقی را امضا کند.
ضعفهای بزرگ نتانیاهو
با وجود این، نتانیاهو ضعفهای بزرگی نظیر پروندههای چهارگانه فساد، 39 هفته تظاهرات مردمی در اعتراض به وضعیت اقتصادی، متهم شدن به دیکتاتوری به واسطه حضور 12 ساله در راس قدرت و همچنین حضور رقبای سیاسی سرشناس را دارد. اگرچه حزب لیکود در نظرسنجیها با اختلاف زیادی از رقبا پیش است و احتمالاً موفق به کسب 31 تا 35 کرسی پارلمان خواهد شد، اما نتانیاهو برای تشکیل کابینه به 61 کرسی پارلمان نیاز دارد که دستیابی به این تعداد کرسی پارلمانی برای نتانیاهو و متحدانش سخت خواهد بود و امکان تداوم بن بست سیاسی در اسرائیل زیاد است.
رقبای نتانیاهو که شانس چندانی برای نخست وزیری ندارند
در خصوص رقبای نتانیاهو و لیکود در این انتخابات نیز باید به این موضوع اشاره کرد که بر خلاف سه انتخابات قبلی، ائتلاف آبی و سفید و بنی گانتس در این انتخابات رقیب لیکود و نتانیاهو نیستند. نظرسنجیها حاکی از این است که «یائیر لاپید» وزیر سابق دارایی و رهبر حزب «یش عتید» یا «آیندهای هست» رقیب اصلی نتانیاهو در این انتخابات است.
پس از لاپید، «گیدئون سعر»، رئیس حزب تازه تاسیس «امید نو» که زمانی مهمترین حامی بنیامین نتانیاهو و وزیر آموزش و وزیر کشور حزب لیکود بود و سال گذشته در پی اعتراضهای گسترده به پرونده فساد بنیامین نتانیاهو از لیکود جدا شد، رقیب دیگر نتانیاهو برای تشکیل کابینه است.
«نفتالی بنت» که در کابینههای پیشین نتانیاهو ریاست وزارت آموزش و وزارت دفاع را برعهده داشته و اکنون رئیس حزب «یامینا» است نیز دیگر رقیب نتانیاهو است که اعلام کرد حاضر نیست با وی برای تشکیل کابینه ائتلاف کند.
با این حال، در صورتی که حزب لیکود صاحب بیشترین کرسیها شود و بنیامین نتانیاهو را برای نخست وزیری معرفی کند و وی موفق به تشکیل کابینه جدید نشود، این افراد شانس معرفی برای تشکیل کابینه را دارند، اما اگر لیکود پس از اطمینان از ناکامی نتانیاهو، شخصی غیر از نتانیاهو را برای تصدی پست نخست وزیری معرفی کند، رقبای خارج از حزب لیکود بنیامین نتانیاهو شانسی برای معرفی نیز نخواهند داشت.
همه شواهد حاکی از این است که تشکیل کابینه جدید اسرائیل به آسانی انجام نخواهد شد و بن بست سیاسی در سرزمینهای اشغالی همچنان ادامه خواهد داشت. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
الگوی رفتاری «ترامپی» نتانیاهو در اسرائیل؛ فراخوان تظاهرات علیه دستگاه قضا
انتقاد امارات از بهرهگیری انتخاباتی نتانیاهو از سفر به ابوظبی