پس از حکم اخیر سازمان تجارت جهانی و رای دادن بر علیه اروپا در قضیه یارانه های اعطایی به شرکت ایرباس، دولت ترامپ قصد دارد از روز جمعه 18 اکتبر تعرفه های جدید تجاری را علیه اروپا اعمال کند. این مساله واکنش اتحادیه اروپا را به دنبال داشته است.
«سسیلیا مالمستروم» کمیسر امور تجاری اتحادیه اروپا در آستانه اجرای تعرفه های جدید و چند برابری آمریکا علیه برخی کالاهای اروپایی، نامهای را به «رابرت لایتیزر» نماینده تجاری آمریکا ارسال کرده و در آن از واشنگتن خواسته است راه حل منصفانه ای درباره تحریم ها برای سازندگان اروپایی و آمریکایی هواپیما بیابند. در این نامه آمده است که ما آماده مذاکراتی برای دستیابی به توافقی هم درباره پرونده ایرباس وهم پرونده بوئینگ هستیم.
از دیدگاه اتحادیه اروپا افزایش تعرفه ها از جانب آمریکا علیه کالاها و محصولات اروپایی به تجارت جهانی و درسطحی گسترده تر به صنعت هواپیمایی آسیب می زند و مشاغل را در هر دو سوی اقیانوس اطلس به خطر می اندازد.
مالمستروم یک بار دیگر بر این مسئله تاکید کرده است که اتحادیه اروپا در صورت اعمال تعرفه های آمریکا بر کالاهای اروپایی با اقدامات متقابل پاسخ خواهد داد.
سازمان تجارت جهانی اخیرا به دولت ترامپ اجازه داده است تا تعرفه هایی به ارزش 7.5 میلیارد دلار علیه کالاهای اروپایی وضع کند. طبق اعلام واشنگتن از 18 اکتبر تعرفه گمرکی برای واردات هواپیما از اروپا ده درصد افزایش می یابد که این افزایش شامل قطعات هواپیما نمیشود.
همچنین پنیر و روغن زیتون فرانسه، ایتالیا و اسپانیا، مشروبات الکلی ایرلند واسکاتلند، محصولات پشمی بریتانیا و ابزار و عدسی دوربین ساخت آلمان از دیگر محصولات اروپایی هستند که قرار است تعرفه گمرکی واردت آنها به آمریکا به 25 درصد افزایش یابد.
آمریکا پیش ازاین شکایتی را درخصوص پرداخت یارانه غیرقانونی اتحادیه اروپا به شرکت ایرباس مطرح کرده بود. سازمان تجارت جهانی با 164عضو که مسئولیت رفع اختلافات بین کشورهای عضو را برعهده دارد، روز دوشنبه 14 اکتبر به واشنگتن اجازه داد اقدامات متقابلی را علیه اتحادیه اروپا و کشورهای تولید کننده ایرباس شامل بریتانیا، فرانسه، آلمان و اسپانیا بکار بندد.
درصورتی که همه اعضای این سازمان به این مجوز رای منفی می دادند چنین مجوزی صادر نمی شد.
«دنیس شی» نماینده تجاری آمریکا در این نشست گفت: "واشنگتن همچنان ترجیح می دهد راه حل قابل مذاکره ای پیدا شود. اما این تنها زمانی رخ خواهد داد که اتحادیه اروپا به منافع ایرباس از یارانه ها پایان داده و اطمینان دهد که چنین یارانه های به ایرباس تحت هیچ نام و سازوکار دیگری قابل احیا نیست."
هیات اروپایی حاضر در این نشست نیز گفت، اعمال این تعرفه ها به این بهانه «نگرانی جدی» است و اقدامات آمریکا در اعمال تعرفه ها ناشی از کوته بینی است.
اختلاف درباره یارانه های پرداختی به شرکت اروپایی ایرباس شرکت آمریکایی بوئینگ، یکی از چند موضوع مورد مناقشه آمریکا و اتحادیه اروپا است که از زمان روی کار آمدن ترامپ شدت گرفته است.
پس از حکم اخیر سازمان تجارت جهانی علیه اروپا به دلیل اعطای یارانه به شرکت ایرباس، اتحادیه اروپا و آمریکا منتظر رای دیگری از سازمان تجارت جهانی هستند تا مشخص کند اتحادیه اروپا دربرابر کمکهای دولت آمریکا به شرکت بوئینگ چه تعرفههایی میتواند بر آمریکا اعمال کند.
اروپایی ها معتقدند که تقابل و جنگ تجاری موجب کاهش و از میان رفتن رشد اقتصادی جهان شده وبی ثباتی های جدیدی را ایجاد می کند. به ویژه مصرف کنندگان ازاین جنگ تجاری بیشترین آسیب را خواهند دید و قیمت کالاها نیز در نهایت گران تر خواهد شد. ضمن اینکه سیاست های تجاری ترامپ بر رشد اقتصادی کشورهای اتحادیه اروپا تاثیر منفی دارد.
با این حال شواهد حاکی از تشدید روند کنونی در زمینه جنگ تعرفه ای و تجاری از سوی دولت ترامپ است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
139/116
بیشتر بخوانید:
جنگ تجاری آمریکا؛ این بار با اروپا