ایران پرس- مساله تغییرات آب و هوایی و گرمایش کره زمین از تهدیدات جدی برای حیات در کره خاکی است.

گرمایش زمین می تواند به ذوب یخچال های طبیعی، ایجاد سیلاب ها و تغییرات آب و هوایی شدید در آینده نزدیک منجر شود. این مساله به یکی از دغدغه های اصلی سازمان ملل متحد تبدیل شده است.

در این راستا نشست فوق‌العاده تغییرات آب و هوایی روز دوشنبه 23 سپتامبر به میزبانی «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد، در حاشیه اجلاس مجمع عمومی این سازمان در نیویورک برگزار شد.

رهبران حدود 60 کشور جهان در این نشست یک روزه شرکت کردند.

گفته شده بود که «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا در این نشست شرکت نخواهد کرد؛ اما او بدون اطلاع قبلی در این همایش حاضر شد.

نشست فوق‌العاده سازمان ملل متحد درباره تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین در حالی برگزار شد که سال آینده، موعد برگزاری اجلاس جهانی تغییرات آب و هوایی است.

«گرتا تونبرگ» نوجوان ۱۶ ساله سوئدی که در ماه‌های اخیر به چهره‌ای جهانی تبدیل شده، دراین نشست شرکت کرد.

تونبرگ که برای مبارزه با تغییرات اقلیمی فعالیت می کند در سخنانی آتشین در برابر سران جهان در این نشست، آنها را به ناکامی در باره مقابله با گرمایش زمین متهم کرد.

مساله گرمایش زمین و نقش کشورهای صنعتی و اقتصادهای نوظهور  به ویژه  دو قدرت بزرگ اقتصادی جهان یعنی آمریکا و چین در ایجاد و گسترش این پدیده اکنون بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

هشدار؛ تشدید نشانه‌ها و پیامدهای گرمایش زمین

دانشمندان هشدار داده‌اند که نشانه‌ها و پیامدهای گرمایش زمین درحال تشدید است.

سازمان جهانی هواشناسی گفته است که میزان دی‌اکسید کربنی که در جو کره زمین منتشر می‌شود، در عرض چهار سال گذشته نسبت به چهار سال قبل از آن ۲۰ درصد افزایش یافته است.

به همین دلیل و با توجه به تبعات فاجعه بار این مساله، دبیر کل سازمان ملل متحد برلزوم ارائه «برنامه‌های جدید و جاه‌طلبانه» برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای از جانب کشورها تاکید کرده است.

گوترش گفت، خواسته‌اش این است که جهان از سوخت‌های فسیلی (مانند نفت و گاز) فاصله بگیرد و از سال ۲۰۲۰ به بعد از ساختن نیروگاه‌هایی که با این نوع سوخت کار می‌کند، خودداری کند. 

ترامپ اعتقادی به گرم شدن کره زمین و بحران‌های زیست محیطی که جهان را تهدید می‌کند، ندارد.

کناره گیری امریکا از مشارکت در اقدامات برای جلوگیری از گرمایش کره زمین 

آمریکا به عنوان یکی از بزرگترین عاملان انتشار گازهای گلخانه ای از مشارکت در اقدامات به منظور جلوگیری از گرمایش کره زمین کناره گرفته است.

دونالد ترامپ در ماه‌های اول ریاست جمهوری‌اش در سال ۲۰۱۷ اعلام کرد که قصد دارد آمریکا را از توافقنامه آب و هوایی پاریس که دو سال پیش از آن امضا شده بود خارج کند، هر چند آمریکا هنوز روند خروج خود را از این توافق بین‌المللی کامل نکرده است. 

ترامپ مدعی شده است که:  توافق جهانی برای محدود نگاه داشتن افزایش دمای زمین به دو درجه، به ضرر کارگران آمریکایی در صنایع این کشور است.

ترامپ ضمن اعلام خروج از توافق آب و هوایی پاریس به مخالفت با برنامه های سازمان ملل متحد برای کاستن از انتشار گازهای گلخانه ای و اینکه تغییرات آب وهوایی باعث بدتر شدن وضع اقتصادی جهان خواهد شد، پرداخته است.

با این حال این رویکرد ترامپ با مخالفت های زیادی در داخل و خارج آمریکا مواجه شده است. 

«برنی سندرز» سناتور مستقل و نامزد انتخابات ریاست جمهوری 2020آمریکا در این باره می گوید: ترامپ دولتی را رهبری می کند که عملا واقعیت تغییرات آب و هوایی را نادیده گرفته و سیاست های آن از جمله ادامه همکاری با صنایع سوخت های فسیلی، به وخیم تر شدن هرچه بیشتر اوضاع منجر شده است.

اجرای این سیاست ها نه تنها کشورهای جهان را درمعرض جدی آسیب های ناشی از گرمایش زمین قرار داده، بلکه برخلاف ادعای ترامپ، حتی آمریکا نیز با عواقب وخیم  تغییرات آب و هوایی مانند آتش سوزی بی سابقه جنگل های کالیفرنیا رو به رو شده است.

خودداری آمریکا از اجرای تعهداتش در چارچوب توافق آب و هوایی پاریس می تواند تبعات فاجعه باری برای همه جهان به همراه داشته باشد.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

تغییرات اقلیمی آمریکا؛ ترامپ قبول ندارد/ تحلیل

خشم جهانی از تصمیم امریکا برای خروج از پیمان اقلیمی پاریس/ تحلیل