این درحالی است که کشورهای عضو اتحادیه اروپا در قبال کمک نظامی به اوکراین دچار اختلاف هستند به طوری که هیچ یک از این کشورها تعهدی برای تامین تجهیزات جنگی مورد درخواست اوکراین از جمله جت های جنگنده نداده اند.
در این راستا، بلومبرگ به نقل از یک منبع آگاه که نامش را فاش نکرد، نوشت: "رهبران اروپایی این را برای زلنسکی روشن کردهاند که مایل هستند کمکهای نظامی بیشتری به اوکراین ارائه دهند اما تاکنون هیچ یک از آنها تعهدی در این زمینه همچنین در زمینه تامین جنگنده مورد تقاضای اوکراین نداده اند."
اوکراین در هفتههای اخیر رایزنیهای گستردهای با کشورهای غربی انجام داده است تا بتواند از آنها جنگندههای اف- 16 دریافت کند. وی همچنین از کشورهای اروپایی خواسته تا جنگنده و تجهیزات نظامی دوربرد به اوکراین عرضه کنند.
مقامات اوکراینی همواره خواهان دریافت مقادیر قابل توجهی از تسلیحات سنگین از کشورهای غربی هستند و از میزان کنونی ارسال تسلیحات بارها ابراز نارضایتی کرده اند. آنها مکررا کشورهای اروپایی را به خلف وعده در زمینه تجهیز و تامین ادوات جنگی مورد نیاز اوکراین متهم کرده و خواهان ارسال ادوات نظامی جدید ، از جمله جنگنده و تانک های مدرن هستند.
در این راستا، اکنون نخست وزیر اوکراین برای رایزنی جهت دریافت تجهیزات جنگی و امکانات بیشتر در اروپا به سر می برد.
زلنسکی در جریان سخنرانی خود در صحن شورای اروپا تاکید کرد: "اوکراین به توپخانه، گلوله برای آنها، تانکهای مدرن، موشکهای دوربرد و جنگنده نیاز دارد."
با آغاز جنگ اوکراین کشورهای اروپایی صدها محموله سلاح و تجهیزات جنگی به اوکراین ارسال کرده و وعده ارسال تجهیزات نظامی بیشتر را نیز به این کشور داده اند اما آنها به رغم همه حمایت ها و وعده ها، تجهیزات پیشرفته نظامی را دراختیار این کشور نگذاشته اند. این در حالی است که زلنسکی بر ارسال سلاح های جدید به ویژه تامین موشکهای دوربرد و جنگنده های اف- 16 تاکید دارد.
اختلاف نظر مقامات اروپایی در کمک تسلیحاتی به اوکراین
کشورهای اروپایی درحالی وعده کمک وحمایت از اوکراین را داده اند که برای ارسال تجهیزات پیشرفته دچار اختلاف نظر هستند. بسیاری از این کشورها از یکسو با محدودیت ها، مشکلات اقتصادی، خالی شدن انبارهای تجهیزات نظامی خود روبه رو هستند و از سوی دیگر به دلایل امنیتی نمی خواهند جنگنده در اختیار اوکراین قرار دهند.
«امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در این زمینه تاکید کرد: "تحویل جنگنده به کییف در حال حاضر در اولویت قرار ندارد و این چیزی نیست که ارتش اوکراین اکنون به آن نیاز مبرم داشته باشد."
«الکساندر دی کرو» نخست وزیر بلژیک نیز یادآور شد که این پادشاهی در حال بررسی امکان ارائه هواپیماهای خود به اوکراین نیست، زیرا خود به آنها نیاز دارد.
«پاتریوت فلوریان فلیپو» رئیس جنبش «میهن پرستان» فرانسه نیز تداوم حمایت تسلیحاتی این کشور از اوکراین را در حالی که ارتش فرانسه به این تسلیحات نیاز دارد، جنون آمیز توصیف کرد.
بیش از 11 ماه از جنگ اوکراین با همه تبعات گسترده سیاسی، نظامی، اقتصادی، اجتماعی می گذرد و ارسال تسلیحات کشورهای غربی برای اوکراین همچنان ادامه دارد، اما این تجهیزات مورد قبول اوکراین نیست و این کشور خواستار کمک های همه جانبه کشورهای اروپایی است به طوری که زلنسکی در دیدار با مقامات اروپایی نیز تلاش کرد تا آنها را قانع کند که باید تجهیزات پیشرفته در اختیار قراردهند همچنین زمینه فوری برای عضویت این کشور دراتحادیه اروپا را فراهم آورند.
زلنسکی در سخنانش تاکید کرد: "روسیه نه تنها به اوکراین بلکه به «ارزشهای اروپاییها» حمله کرده است."
این درحالی است که مقامات روسیه مکررا به غرب در مورد تجهیز بیشتر اوکراین هشدار داده اند. «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین دراین زمینه گفت: "تمایل به پمپاژ تسلیحات از جمله تسلیحات سنگین به اوکراین و کشورهای دیگر اقداماتی است که امنیت قاره اروپا را تهدید می کند و موجب بی ثباتی می شود."
اگرچه نخست وزیر اوکراین تلاش کرد در این سفر از کشورهای اروپایی امتیاز گرفته وآنها را به تجهیز بیش از پیش این کشور در جنگ مقابل روسیه تشویق کند اما به نظر می رسد کشورهای اروپایی نیز به رغم همه وعده های خود به اوکراین برای حمایت همه جانبه، خود اکنون دچار چالش جدی هستند و ترجیح می دهند که با وعده و وعید اوکراین را حمایت کنند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117