تهران -ایران پرس: رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به دستاوردهای محققان ایرانی در زمینه تولید واکسن بیماری کووید- 19 گفت: موفقیت در این زمینه ایران را به یک کشور واکسن ساز در خاورمیانه تبدیل خواهد کرد.

«کیانوش جهانپور» رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت وگوی اختصاصی با خبرگزاری ایران پرس آخرین دستاوردهای حوزه پزشکی کشور در مبارزه با ویروس کرونا و تولید واکسن بیماری کووید- 19 را تشریح کرد.

اقبال مردم برای استفاده ازانواع طب‌های سنتی در جهان رو به افزایش است. جامعه پزشکی ایران چه نگاهی به طب سنتی دارد و آیا این روش جایگاهی در رژیم پروتکل‌های درمانی بیماری‌های ویروسی به ویژه ویروس کرونا دارد؟

در همه ده های اخیر روند تصاعدی مراجعات مردم برای درمان های طب مکمل از جمله طب سنتی که در برخی کشورها از جمله ایران که صاحب دیرینه و یک میراث غنی می‌باشد وجود داشته و رو به افزایش نیز می‌باشد.

به همین منظور موضوع رویکرد طب سنتی و طب مکمل یک رویکرد آکادمیک شده و ایران نیز رویکرد احیای آکادمیک طب سنتی را دنبال کرده است. امروز نیز با ده ها دپارتمان و گروه های طب سنتی با صدها فارغ التحصیل دوره های تخصصی این رشته مواجه هستیم و قطعا هم موضوع رویکرد آکادمیک طب سنتی در دستور کار می‌باشد از جمله درمان بیماری کووید- 19.

ولی آنچه که برای توصیه به مردم ملاک است به خصوص در مورد بیماری های نو پدید قطعا باید مبتنی بر شواهد باشد و هر یافته ای مبتنی بر آموزه های طب سنتی که شواهد و مدارک علمی از تاثیر آنها در درمان یا کمک به درمان بیماری کووید- 19 کند، استفاده خواهد شد. کما اینکه بیش از 67 طرح پژوهشی و بررسی های کلینیکی در این راستا در کشور در حال انجام میباشد، لذا بر حسب نتایج آنها میشود در مورد اثر بخش بودن و صدور مجوز آنها برای تولید و تجویز قضاوت کرد.

تاکنون چند داروی گیاهی مورد تایید سازمان دارو و غذا قرار گرفته است تا در درمان بیماری کرونا مورد استفاده قرار گیرد و اثرپذیری آنان تا چه اندازه است؟ 

برخی از داروهایی که قبل از این هم در چهارچوب داروهای گیاهی یا براساس آموزه های طب سنتی در کشور تولید شده ممکن است در درمان کمکی کووید- 19 مورد استفاده قرار گیرد که قبلا مجوز به صورت عام داشتند ولی به صورت خاص برای درمان کووید- 19 تا کنون چهار دارو با منشا گیاهی طبق آموزهای طب سنتی مجوز تولید موقت گرفته اند.

برای تکمیل اطلاعات بررسی های کلینیکی و البته تعدادی نیز در دست بررسی است که قاعدتا بر اساس همان رویه در کمیسیون تخصصی در سازمان غذا و دارو مطالعات اولیه بالینی آنها بررسی می‌شود و در صورتی که اثر بخشی نسبی در درمان بیماری کووید- 19 و یا کمک به درمان آن داشته باشند قاعدتا آنها هم مجوز موقت برای  تولید 6 ماهه برای تکمیل اطلاعات دریافت میکنند و در صورتی که بعد از دوره شش ماهه اگر شواهد مبنی بر اثر بخشی آنها در درمان کمکی کفایت کند، میتوانند مجوز دائم را دریافت کنند.

اعلام شده واکسن‌های ایرانی کرونا در جمع فهرست کاندیداهای واکسن سازمان بهداشت جهانی است. اهمیت این موفقیت پزشکی ایران را بیان بفرمایید و اینکه واکسن ایرانی کرونا چه زمانی تست انسانی می‌شود؟

از آغاز پاندمی کووید- 19 شاید حدود 17 موسسه پژوهشی یا شرکت دانش بنیان در کشور موضوع تهیه واکسن کووید- 19 را در دستور کار خود قرار دادند و تقریبا اغلب آنها موفق شده بودند در شرایط آزمایشگاهی با استراتژی های مختلف واکسن مورد نظر را تولید کنند.

تعدادی از این ها حداقل 8 مورد وارد فاز مطالعات حیوانی و مطالعات پیش بالینی شدند و تعدادی این مرحله را تا به امروز پشت سر گذاشته اند، دو مورد به مرحله مطالعات انسانی رسیده اند که در کمیته اخلاق مطرح شده اند و یک مورد مجوز اولیه را از کمیته اخلاق دریافت کرده است و به زودی پس از صدور کد اخلاقی وارد فاز مطالعات بالینی خواهد شد و موردهای بعدی هم در هفته های آتی این روال را طی خواهند کرد.

ارزش این کار بسیار بالا است به خاطر اینکه قطعا کمک شایانی به ایران خواهد کرد تا ما را به یک کشور واکسن ساز در خاورمیانه تبدیل کند. فکر میکنم که با توجه به روندی که در هفته ها و ماه های اخیر پیش رو بوده است، شاهد یک یا دو مورد تولید واکسن ایرانی کووید- 19 باشیم.

با توجه به رقابتی و محدود بودن تولید واکسن کرونا در جهان، برای اینکه سهم مردم ایران از واکسن کرونا تضمین شود چه اقداماتی اندیشیده شده است و آیا واکسن ایرانی کرونا این نگرانی‌ها را از بین می‌برد؟

فرض بر این است که یک واکسن اثر بخش برای درمان قطعی کووید- 19 تهیه خواهد شد، لذا با دستور وزیر بهداشت و تاکید رئیس جمهور، استراتژی های مختلفی برای تهیه واکسن برای مردم در نظر گرفته شده است مذاکره با تولید کنندگان واکسنی که پیش بینی میکردیم میتواند مجوز یک واکسن اثر بخش، سالم، ایمن و قطعی را دریافت کنند.

همچنین ورود به اتحادیه کووکس و امضای توافق نامه در کووکس و اینکه از مسیر اتحادیه واکسن کووکس میتوان به منابع واکسن دسترسی داشته باشیم با محوریت سازمان بهداشت جهانی و البته هم زمان مسیر تولید واکسن ایرانی را دنبال کردیم.

 فکر میکنیم مجموع اینها یعنی هم خرید مستقیم از برخی شرکتها و هم تولید مشترک با آنها و هم خرید از اتحادیه کووکس و هم تولید واکسن داخل نهایتا ظرف پروسه چند ماهه که پیش بینی شده نیاز مردم ایران را به واکسن مرتفع خواهد کرد.

آخرین وضعیت درمان بیماری کرونا در کشور را بیان بفرمایید و آیا با اعمال محدودیت‌های جدید شیب مبتلایان به کرونا کاهشی شده است و چه زمانی فعالیت‌های اقتصادی، اجتماعی و ورزشی عادی می‌شود؟

با ساز و کارهای که اتخاذ شده بود پیش بینی می‌شد در هفته های اخیر روند افزایشی و روند ابتلا و فوت ناشی از کووید- 19 در کشور متوقف شود و بعد از آن ما حتی شاهد کاهش موارد ابتلا باشیم که اتفاق افتاد.

ما عملا مرحله افزایشی را پشت سر گذاشتیم و شیب نزولی را طی میکنیم البته این مستلزم این هست که محدودیت ها و رعایت پروتکل های حداکثری تداوم داشته باشد. برای همین ساختار هوشمند تعریف شده است یعنی مناطق هر هفته بر اساس آخرین موارد بستری شده و تعداد مبتلایان به مناطقی با وضعیت قرمز، زرد و نارنجی تقسیم خواهند شد و برای هر کدام از این مناطق پروتکل های از پیش تعیین شده است و به محض اینکه هر کدام این مناطق وارد رنگ های گفته شده بشود، پروتکل ها و محدویت های از پیش تعیین شده برای ان رنگ اعمال میشود.

برای مثال مادامی که شهری در وضعیت قرمز باقی بماند تمامی قوانین و محدودیت ها تمدید شده و قوانین جدید هفتگی یا ماهانه وضع نخواهد شد. وضعیت هر منطقه به صورت هفتگی ارزیابی میشود وطبق رنگ اعمال محدوییت خواهد شد.

117

بیشتر بخوانید:

ثبت واکسن های ایرانی کرونا در سازمان جهانی بهداشت

نماینده سازمان بهداشت جهانی: ایران توان و دانش تولید واکسن کرونا را دارد