ایران پرس: وزارت دفاع روسیه به نسخه‌ای کامل از گزارش جامع «آژانس کاهش تهدیدات دفاعی» (دیترا) پنتاگون در خصوص فعالیت‌های انجام شده در آزمایشگاه‌های بیولوژیکی در اوکراین دسترسی پیدا کرده که نشان می دهد آمریکا در این کشور مطالعه و آزمایشاتی به روی عوامل بیماری‌زا، به خصوص عفونت‌های خطرناک انجام داده است.

ژنرال «ایگور کیریلوف» فرمانده نیروهای دفاع هسته ای، شیمیایی و بیولوژیکی نیرو‌های مسلح روسیه روز شنبه، با اشاره به اینکه گزارش قبلی پنتاگون در مورد فعالیت های بیولوژیک در اوکراین به شدت توسط آمریکا سانسور شده بود، یادآور شد: وزارت دفاع آمریکا حدود 80 درصد از اطلاعات این سند را به طور کامل حذف کرد.

به گفته این مقام نظامی، وزارت دفاع روسیه نسخه کامل این گزارش را بدست آورده است که اسامی و سمت متخصصان و سرپرستان پروژه‌های بیولوژیکی، فهرست آزمایشگاه‌های درگیر در این پروژه و همچنین حقایقی که انجام اقدامات و آزمایشات آنها با عوامل بیماری‌زا، به خصوص عفونت‌های خطرناک را تایید می‌کند، افشا می‌کند.

داده‌های مطرح شده در گزارش کامل آژانس کاهش تهدیدات دفاعی نشان می دهد که آزمایشگاه‌های بیولوژیکی آمریکا با هدف افزایش تاثیر تک‌سلولی‌های بیماری‌زا (پاتوژن) با اوکراین همکاری کرده و هیچ کنترل و نظارت درستی بر فعالیت آنها وجود نداشته است.

«ایزومی ناکامیتسو» معاون دبیرکل سازمان ملل متحد و نماینده این نهاد در امور خلع سلاح پیش از نهمین همایش بازنگری کنوانسیون تسلیحات بیولوژیک گفته بود که در فعالیت‌های بیولوژیک (آمریکا در اوکراین) فرآیند نظارتی مناسب و منطبق با کنوانسیون وجود ندارد. به گفته این مقام سازمان ملل، در این فعالیت‌های مناطق «خاکستری» زیادی وجود دارد به ویژه وقتی پای تحقیقات آزمایشگاهی در میان باشد.

اهمیت دستیابی روسیه به نسخه کامل گزارش آژانس کاهش تهدیدات دفاعی پنتاگون

دستیابی روسیه به نسخه کامل گزارش آژانس کاهش تهدیدات دفاعی پنتاگون تحولی مهم در زمینه مستند کردن ادعاها و اتهامات قبلی مسکو در زمینه فعالیت های بیولوژیک نظامی آمریکا در اوکراین محسوب می شود.

تا قبل از این مقامات وزارت خارجه و وزارت دفاع آمریکا هر گونه فعالیت بیولوژیک نظامی در اوکراین را انکار می کردند. در بین اسامی مطرح شده در گزارش کامل آژانس کاهش تهدیدات دفاعی، نام «کِنت مایرز» رئیس پیشین دترا، «تارا اوتول» نایب رئیس اجرایی شرکت سرمایه‌گذاری «این-کیو-تل» تحت کنترل سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا(سیا)، «توماس فریدن» رئیس پیشین مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های عفونی، «فرانسیس کالینز» مدیر پیشین موسسه ملی بهداشت، «جفری وادزورث» مدیر اجرایی موسسه یادبود «باتل»، مامور ارشد بخش علمی شرکت فایزر و رئیس واحد تحقیقات جهانی، توسعه و داروسازی این شرکت و بسیاری از مقامات دیگر به چشم می‌خورد.

با توجه به وجود شواهد فراوان، روسیه تلاش کرده تا تخلف آمریکا از کنوانسیون منع تسلیحات بیولوژیک و سمی را در سازمان ملل متحد مطرح نماید. در این راستا در اوایل نوامبر2022 نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه‌ ای را در خصوص لزوم انجام تحقیقات در مورد آزمایشگاه های بیولوژیکی آمریکا به رأی گیری گذاشت.

علاوه بر ایجاد یک کمیسیون ویژه، در این سند پیشنهاد شده بود که گزارشی در مورد نتایج این تحقیقات ارائه شود. با این حال، شورای امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه پیشنهادی روسیه را تایید نکرد. روسیه و چین به آن رای مثبت دادند، آمریکا، بریتانیا و فرانسه به آن رای منفی و 9 کشور دیگر رای ممتنع دادند.

واشنگتن پس از فروپاشی شوروی توجه خاصی به ایجاد آزمایشگاه های تسلیحات بیولوژیک در کشورهایی که پس از فروپاشی شوروی ایجاد شدند، داشته است. ضمن اینکه استقرار این آزمایشگاهها به ویژه آن دسته که در کشورهایی مانند اوکراین در همسایگی روسیه قرار گرفته اند در واقع برای ایجاد تهدیدات بیولوژیکی علیه روسیه صورت گرفته است.

هشدارهای روسیه درباره تداوم گسترش توانمندی های نظامی بیولوژیک آمریکا و به زبان دیگر تسلیحات بیولوژیک آمریکا با توجه به مخاطرات جدی آن برای امنیت منطقه ای و امنیت جهانی صورت گرفته است.

به رغم اینکه آمریکا عضو «کنوانسیون تسلیحات بیولوژیک» است که در سال 1972 تصویب شده و از سال 1975 به اجرا درآمده است، اما عملا از پیشگامان توسعه انواع مختلف این تسلیحات غیر انسانی محسوب می شود.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117